Стартиране на бизнес; Литература за предприемачество.

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Стартиране на бизнес; Литература за предприемачество.

Мнениеот taurus » 01 Апр 2012, 22:34

Здравейте,

Решили сме един от семейството да се регистрира като земеделски производител, за да може да кандидатства по програма за развитие на селските райони : „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране” (мярка 141, всяка година по 2000лв чисто) или мярка 112 „Създаване стопанства на млади фермери”,
Но, ще трябва да не работи на работа на неповече от 4часов работен ден , докато е обвързан с програмата (до 5г). Това означава, че не може да работи (да се осигурява) на пълен работен ден, което си е малко таралеж в гащите . Ще кандидатстваме по някоя програма за развитие на селските райони, /вероятно с пет годишен план/. Други варианти за безвъзмездна помощ да знаете, за да увеличим стопанството?
Селското стопанство не ни е идея-фикс, може би само с пчелите ще се прави нещо (ще се увеличат).
Някакви идеи какво можем да правим върху 1-2 декара земя в близост до София? Вече има и вода.


Тук отварям една скоба - след време евентуално отваряне на малък магазин за хран. стоки за да пласираме продукцията ни (собст. производство, първичен продукт от нашето стопанство) + други от дистрибутори/производители... - колко ще струва едно такова нещо (за София), понеже хич не ми се дава продукцията на половин цена (прекупвачи, магазини...).


2. Друга идея за собствен /семеен бизнес/ е да се направи фирма за услуги в сферата на вътрешните /довършителни/ ремонти/.
Колко ще излезе учредяването и поддръжката на едно ООД или ЕТ видях, че става дума за около 200-300лв за ООД и 140лв за ЕТ (ако фирма ти го прави), но поддържането ми е мъгла... искам грубо да преценим при какъв оборот ще си заслужава и в коя посока да тръгнем, че и тази година ще отлети.

- Може и двете да се съчетаят - дали ако се регистрираме като ЕТ – ЗП (а не като ФЛ - ЗП ) ще е по-добре.3. Препоръчайте ми литература, с която да може човек значително да си помогне във вземането на решението дали си струва да се занимава с даден бизнес и ако се реши да знае какви крачки да предприеме. Търсих преди време, но почти нищо не открих.

=> От идеята, през планиране, проучване, капитал, стратегия, маркетинг, производство, пазар, продажби, разходи, рискове и т.н. ? Имам някакви бегли спомени от лекциите по икономика, но бяха твърде отдавна.

Като начало за семеен бизнес.

Засега намерих следните две книжки:

"Университетът Тръмп: Предприемачество 101"
http://www.helikon.bg/books/95/143735_universitetat-tramp:-predpriemachestvo-101.html

"Пътят на храната. Производство и търговия"
http://www.helikon.bg/books/222/154756_patiat-na-hranata.-proizvodstvo-i-targoviia.html

На "Предприемачество" излизат доста, предимно учебници:
http://www.helikon.bg/search/?qstr=%D0% ... 0%B2%D0%BE


Понеже изплащаме заеми (и ипотечен) рисковано ли е да се накланяме към бизнес начинанието или по-скоро да се задържим на стабилна работа (ако има такава)?
taurus
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Мар 2012, 00:56
Местоположение: 52


Мнениеот Elena881 » 12 Апр 2012, 18:25

За мярка 112 имам приятел, който кандидатства той направи овощна градина, най-важното е да имаш добър агроном, защото има опасност в края на периода да не си постигнал целите си!
Elena881
Нов
Нов
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Апр 2012, 13:17

Мнениеот taurus » 08 Май 2012, 15:18

Освен кредит или субсидия по 141 мярка (за тази може да се класираме и да се развиваме), 112 е доста отговорна и затормозяваща - други идеи за субсидии? Може да не е обвързано със земеделие и т.н.

Относно литературата някакви идеи? :roll: :idea:
taurus
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 25 Мар 2012, 00:56
Местоположение: 52


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гостаcron