Честно казано не знам да има такива фирми в България, които да предлагат професионално кухненско и кетеринг оборудване под наем !
Освен разбира се фирмите, които предлагат франчайз от типа на "Форнети" и др.Те предлагат доколкото ми е известно оборудване, но само в рамките на франчайза.
По принцип може да потърсите такова оборудване 2-ра употреба, което е почти на половин цена.Но там как ще е с гаранцията и сервиза идея си нямма.
Иначе близо до София в Кюстендил е една от най-добрите фирми за професионално кухненско оборудване (поне според мен) AB TERM
http://www.abterm.vwnhost.com/ .
Другия вариянт, който съм срещал е да наемете действаща кухня на заведения/хранителен обект и да го ползвате като кухня майка за кетеринг услуги като междувремено обслужвате и дадения обект където се намира кухнята.Това обикновено са обекти работещи на не пълна заетост.Примерно обекти предлагащи само обяд или обекти в който не е оптимално да се поддържа кухненски персонал(първоначалния замисъл е бил за ресторант и вече са инвестирали в кухненско оборудване, но в последствие в заведението жюлят само кафета,бира и твърдо гориво, а готвачите бият мухите).Като във втория случай заплащате символичен наем за кухнята и оборудването и ви се заплащат на определени цени всичко, което издавате от кухнята към обекта на наемодателите.Но в този вариянт вие поемате всичко зареждане, фира,персонал и тн.И тук се поевява проблема, защото наемателя иска да има по голям профит и пазарува евтини продукти и издава по-малки порции, докато не го усети наемодателя и разбира, че да плаща заплати на готвачите е по добрия вариянт
Другото е да се пробвате да вземете кухненско оборудване на лизинг от банка,лизинкога компания или директно от производитеря (напоследък са все по склонни, макари и не всички).Ще ви излезе по евтино от които и да е наем си мисля.Такова оборудване обикновено има живот 7-10 години като ви сложат и лихва на 3-5-тата година ще сте платили оборудването от наеми, но няма да е ваше !
Също е вариянт да дебнете фалирали заведения или лизингови компании.Първите са склони да продават почти ново оборудване на половин цена или да потърсите заведение под наем с оборудването (в случай, че нямате помещение и в случай, че не искат закупуване на оборудването).
Такова оборудване е строго специфично и обикновено е правено за определено заведение с определен капацитет и нужди, разположение на кухнята и тн.Като се вземе предвид как ще се поддържа и сервизира от наемателя не е много изгодно да отдаваш такова оборудване под наем.
Успех
