Оборудване за бърза закуска

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Оборудване за бърза закуска

Мнениеот biosweet » 25 Май 2012, 18:43

Здравейте, планирам отварянето на заведение тип "Бърза закуска" в гр. София. Колкото и да гледам в интернет не мога да открия фирми, които да предлагат оборудване под наем за такъв тип заведения - става въпрос най-вече за топли и хладилни витрини за съхранение на продуктите. Ако някой има опит в тази сфера и може да ме насочи ще бъда много благодарна. :shock:
biosweet
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Май 2012, 18:37
Местоположение: България


Мнениеот min4o_praznikov » 26 Май 2012, 20:41

Честно казано не знам да има такива фирми в България, които да предлагат професионално кухненско и кетеринг оборудване под наем !

Освен разбира се фирмите, които предлагат франчайз от типа на "Форнети" и др.Те предлагат доколкото ми е известно оборудване, но само в рамките на франчайза.

По принцип може да потърсите такова оборудване 2-ра употреба, което е почти на половин цена.Но там как ще е с гаранцията и сервиза идея си нямма.
Иначе близо до София в Кюстендил е една от най-добрите фирми за професионално кухненско оборудване (поне според мен) AB TERM http://www.abterm.vwnhost.com/ .

Другия вариянт, който съм срещал е да наемете действаща кухня на заведения/хранителен обект и да го ползвате като кухня майка за кетеринг услуги като междувремено обслужвате и дадения обект където се намира кухнята.Това обикновено са обекти работещи на не пълна заетост.Примерно обекти предлагащи само обяд или обекти в който не е оптимално да се поддържа кухненски персонал(първоначалния замисъл е бил за ресторант и вече са инвестирали в кухненско оборудване, но в последствие в заведението жюлят само кафета,бира и твърдо гориво, а готвачите бият мухите).Като във втория случай заплащате символичен наем за кухнята и оборудването и ви се заплащат на определени цени всичко, което издавате от кухнята към обекта на наемодателите.Но в този вариянт вие поемате всичко зареждане, фира,персонал и тн.И тук се поевява проблема, защото наемателя иска да има по голям профит и пазарува евтини продукти и издава по-малки порции, докато не го усети наемодателя и разбира, че да плаща заплати на готвачите е по добрия вариянт :-)

Другото е да се пробвате да вземете кухненско оборудване на лизинг от банка,лизинкога компания или директно от производитеря (напоследък са все по склонни, макари и не всички).Ще ви излезе по евтино от които и да е наем си мисля.Такова оборудване обикновено има живот 7-10 години като ви сложат и лихва на 3-5-тата година ще сте платили оборудването от наеми, но няма да е ваше !

Също е вариянт да дебнете фалирали заведения или лизингови компании.Първите са склони да продават почти ново оборудване на половин цена или да потърсите заведение под наем с оборудването (в случай, че нямате помещение и в случай, че не искат закупуване на оборудването).

Такова оборудване е строго специфично и обикновено е правено за определено заведение с определен капацитет и нужди, разположение на кухнята и тн.Като се вземе предвид как ще се поддържа и сервизира от наемателя не е много изгодно да отдаваш такова оборудване под наем.

Успех :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта