xplodi написа:Може ли да ме ориентирате за таксите и скритите разходи. И според вас какъв начален ще ми е нужен .
Както казах вече таксите се определят от всяка община индивидуално.Затова трябва да идете и да питате там.
Под скрити разходи зависи какво разбирате.
1.Непредвидени (това си е строго индивидуално и няма как ако не съм врачка да ви ги предвидя.Още повече че вие не знаете какво точно искате да правите къде с колко места с какво оборудване и тн.)
2.За даване пари на ръка за да стимулирате някой чиновник да си свърши работата за която му се плаща.Пак е строго индивидуално.Преди няколко години 50 лв в общината в която живея вършеха чудеса.Но зависи на кого ще попаднете и тн.
За началния навярно питате за началните разходи/капитал.
Информацията, която давате е твърде обща и недостатъчна за да се направи и бегъл бизнес план.
"Някой искал да прави кафе някъде, колко ще му струва...?!?"
На така зададен въпрос може да получиш отговор от около 20 000 до 100 000 примерно !
Ако имате сериозни намерения ви препоръчвам да сперте да питате общи неща, а да седнете и да си изготвите стратегия бизнес план.
1.Какво ще е заведението (къде ще е заведението,като големина,какво ще се приготвя и предлага,как ще изглежда,какъв таргет от клиенти ще се стремите,каква ценова политика ще имате,доставчици,персонал, и тн)
2.Отивате в общината и проучвате въпроса основно относно възможността да отворите такова заведение,като местоположение и разрешителни,такси,изисквания (хий,пожарна,община и тн и тн.)
И чак след това питайте конкретни въпроси ако нещо не ви е ясно.