Страница 1 от 1

Лятно кафене

МнениеПубликувано: 24 Юли 2012, 20:54
от xplodi
Удари ме музата да си отворя кафене, което да работи само през топлите месеци, тоест да няма сграда а само някакво барче чадърчета и масички. Бихте ли ми казали какви средства ще ми трябват и какви трудности ще срещна? Ще се намира в малко градче,благодаря ви предварително за отделеното време.

МнениеПубликувано: 25 Юли 2012, 17:56
от min4o_praznikov
Общо взето има доста такива кафенца, които функционират само през летния сезон.
Повечето от тях обаче са към съществуващи търговски обекти и там документално става много лесно,бързо и евтино !

Първо избираш мястото.В зависимост от мястото ще имаш различни варианти на действие.Тоест мястото частно ли е, общинско ли е и тн.
Ако е общинско трябва да провериш в общината дали има възможност да извършваш търговска дейност на открито във временен обект.Всяка община сама решава как и дали да отдава общински площи и на какви цени.Така че в Общината.

Всичко останало си е като за нормално заведение.Фирма,касов апарат,разрешителни и тн и тн.Обсъжда ли сме ги многократно и с подробности и цени в други теми тук.

Общо взето може да имаш проблем в общината,с конкуренцията,с комшии в близост до заведението.От инженерна гледна точка Ел и ВиК инсталациите, както и с тоалетните.

Наскоро попаднах на една фирма позиционирана в гр. Добрич специализирана в производството на подобни каравани и ремаркета за търговска дейност.Обясниха ми че произвеждали по поръчка ремаркета за всякакъв вид търговска дейност с всички необходими разрешителни и сертификати по НАССР стандарта.

Специално за тях не знам какъв режим има.Най-вероятно ще е доста по облекчен, но от друга страна предполагам, че съоръженията оборудвани за кафе или закусвалня никак няма да са евтини.
Може да им звъннеш предполагам, че ще отговорят на много от въпросите ти специално за режима и изискванията относно техните каравани и ремаркета.

Това е техния сайт:

http://www.bmd-dobrich.com/bg/info_pages/7

За това лято е твърде късно, но ако имаш $ и можеш да избереш добро място (централно,сенчесто,с голям поток от хора и автомобили,клюкарско на кюше,с възможност за допълнителна дейност/отдаване под наем на ролери,детски електрически колички,детски батут и др.) може би идеята може да проработи !

Успех ;-)

МнениеПубликувано: 31 Юли 2012, 22:52
от xplodi
Може ли да ме ориентирате за таксите и скритите разходи. И според вас какъв начален ще ми е нужен .

МнениеПубликувано: 01 Авг 2012, 08:12
от min4o_praznikov
xplodi написа:Може ли да ме ориентирате за таксите и скритите разходи. И според вас какъв начален ще ми е нужен .


Както казах вече таксите се определят от всяка община индивидуално.Затова трябва да идете и да питате там.
Под скрити разходи зависи какво разбирате.

1.Непредвидени (това си е строго индивидуално и няма как ако не съм врачка да ви ги предвидя.Още повече че вие не знаете какво точно искате да правите къде с колко места с какво оборудване и тн.)

2.За даване пари на ръка за да стимулирате някой чиновник да си свърши работата за която му се плаща.Пак е строго индивидуално.Преди няколко години 50 лв в общината в която живея вършеха чудеса.Но зависи на кого ще попаднете и тн.

За началния навярно питате за началните разходи/капитал.

Информацията, която давате е твърде обща и недостатъчна за да се направи и бегъл бизнес план.
"Някой искал да прави кафе някъде, колко ще му струва...?!?"
На така зададен въпрос може да получиш отговор от около 20 000 до 100 000 примерно !


Ако имате сериозни намерения ви препоръчвам да сперте да питате общи неща, а да седнете и да си изготвите стратегия бизнес план.
1.Какво ще е заведението (къде ще е заведението,като големина,какво ще се приготвя и предлага,как ще изглежда,какъв таргет от клиенти ще се стремите,каква ценова политика ще имате,доставчици,персонал, и тн)
2.Отивате в общината и проучвате въпроса основно относно възможността да отворите такова заведение,като местоположение и разрешителни,такси,изисквания (хий,пожарна,община и тн и тн.)

И чак след това питайте конкретни въпроси ако нещо не ви е ясно.

Re: Лятно кафене

МнениеПубликувано: 28 Юни 2018, 13:09
от НикМар
Здравейте. Аз също искам да осъществя подобна бизнес идея! Имам създаден бизнес план,имам и необходимата инвестиция и съм собственик на земята , но съм бос в този вид бизнес и ако ми дадете съвети и направление за действия , ще съм ви много благодарен. Имам едно дворче в старич град на Пловдив , което искам да превърна в лятно кафенце, което да предлага алкохол , студена кухня ( пастички , тортички........) ....., визията ще е в стил стария град, основните клиенти ще са ми чужденци, дошли да разгледат стария град на Пловдив. Ще е китно местенце в стария град с тиха приятна музичка, само за релакс и отдих...... съседите са ми един хотел и две държавни сгради ( паметници на културата) ...... До тук всичко добре ....но от тук на татък , какви трябва да са ми действията? ....към коя институция трябва да се обърна първо ? ..... мога ли да стартирам проекта още сега, в смисъл ( изграждане на външни настилки, външен бар , осветление , маси и столове, озеленяване, тоалетна ипр. ),без да имам още разрешение ?...... също така се интересувам, как стои въпроса с ЕЛ. и ВиК? Благодаря предварително и силно се надявам да ми дадете подробни насоки :mersi: :mersi: :mersi: