Магазин за дрехи втора употреба

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Магазин за дрехи втора употреба

Мнениеот Десислава » 13 Авг 2012, 23:38

Моля за малко помощ!!Мисля да си отворя магазинче за дрехи втора употреба ...Купих дрехи от чужбина подборно,но не взех съответния сертификат за дезинфекция или химическо чистене..Как мога да се снабдя с подобен сертификат..Ако някой знае нещо моля помогнете ми ...
Десислава
Нов
Нов
 
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Авг 2012, 19:38


Мнениеот min4o_praznikov » 15 Авг 2012, 09:35

Тъй като тези дрехи идват със сертификати за дезинфекция навярно не са много сертифицираните фирми извършващи тази дейност !

Може да се обърнете към местното РЗИ за информация или към някое частно химическо чистене/пералня.

Например тук :

http://www.resto.bg/Retailer.aspx?SubId=46

Пералня "Пепеляшка" / Пране и химическо чистене
Пералня "Пепеляшка" извършва пране на хотелско бельо, ресторантски покривки, пране на хавлии от фризьорски и масажни салони, като гарантира високо качество и коректност. В ателието се извършва химическо чистене, дезинфекция на всякакви видове дрехи, а също пране на губери и олекотени завивки.

Ако и гореспоменатите не могат да ви помогнат полулегалния начин е да се свържете с някой от многобройните вносители на дрехи втора употреба и да попитате как може да си извадите такъв сертификат (аз се сещам как може би биха процедирали във вашия случай, навярно ще ви предложат да закупите от тях определено количество дрехи за които ще има сертификат, който ще послужи и за вашите дрехи).

Също така може да се опитате да се свържете с хората или фирмата която са ви продали дрехите и да им поискате такъв сертификат !


РЗИ (РЕГИОНАЛНА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ) проверяват само придружаващата документация, удостоверяваща, че е извършена дезинфекция (метода на обработка и видът на използвания биоциден препарат). По отношение на използваните препарати, то те трябва да са разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването.

Това е регламентирано с НАРЕДБА № 27 ОТ 16 АВГУСТ 2005 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДРЕХИТЕ ВТОРА УПОТРЕБА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Обн. ДВ. бр.70 от 26 Август 2005г.

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят здравните изисквания към дрехите втора употреба, предназначени за продажба или хуманитарна помощ.
(2) Изискванията на тази наредба се отнасят и за одеяла, килими, кувертюри, пердета, завеси, покривки, спално бельо и хавлиени кърпи.
(3) Не се допуска продажбата на дрехи за деца до едногодишна възраст, лично бельо, бански костюми, обувки и детски играчки втора употреба.


Чл. 2. (1) Дрехите втора употреба се продават в обекти за търговия, които се проектират, изграждат и устройват съгласно изискванията на наредбата по чл. 34, ал. 1 на Закона за здравето.
(2) Всеки, който открие обект за търговия с дрехи втора употреба, е длъжен да уведоми за това съответната Регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) по реда на чл. 36 от Закона за здравето.


Чл. 3. Обектите по чл. 2 се обозначават чрез подходящо оформен надпис на български език, че дрехите, които се продават в тях, са втора употреба.


Чл. 4. Дрехите втора употреба трябва да отговарят на следните здравни изисквания:
1. да са почистени и дезинфекцирани;
2. да са без видими дефекти и петна;
3. да са здрави.


Чл. 5. (1) Всяка партида дрехи втора употреба, която се продава в търговската мрежа или се предоставя като хуманитарна помощ, се придружава от документ, удостоверяващ, че е извършена дезинфекция, като се посочват методът на обработка и видът на използвания биоциден препарат.
(2) Документът по ал. 1 се издава от фирмата, извършила обработката и/или дезинфекцията на дрехите.
(3) Вносът на дрехи втора употреба се осъществява след предоставяне на митническите власти на документа по ал. 1 в оригинал и на български език.
(4) Копие от документа по ал. 1 се съхранява в търговския обект и се представя при поискване на контролните органи.


Чл. 6. (1) Държавните здравни инспектори спират продажбата на дрехи втора употреба в търговската мрежа, когато те не отговарят на изискванията по чл. 4, т. 1 и 2, и предписват допълнителна обработка (химическо чистене, пране, гладене).
(2) Дрехите по ал. 1 се предлагат за продажба в търговската мрежа след извършена допълнителна обработка, удостоверено с документ или знак върху тъканта.
(3) Държавните здравни инспектори спират продажбата на дрехите втора употреба, които не отговарят на изискванията по чл. 4, т. 3, и разпореждат унищожаването или използването им за други цели.


Допълнителни разпоредби


§ 1. По смисъла на наредбата "дрехи втора употреба" са употребявани дрехи, годни за по-нататъшна употреба, които след допълнителна обработка могат да се използват по предназначението, за което са създадени.


Заключителни разпоредби


§ 2. Отговорност за спазване на наредбата носят лицата, които внасят и продават дрехи втора употреба.


§ 3. Контролът по изпълнение на наредбата се осъществява от РИОКОЗ.


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 34, ал. 2 и § 1, т. 10, буква "д" от Закона за здравето.


§ 5. В Наредба № 27 за вноса на стоки, имащи значение за здравето на населението (обн., ДВ, бр. 75 от 1995 г.; изм., бр. 78 от 2003 г., бр. 4 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 15 от 2004 г.) ред 54 от приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 и част "Д" от приложение № 2 към чл. 4, ал. 2, т. 2 се заличават.


Успех :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот Десислава » 16 Авг 2012, 00:35

Благодаря много за изчерпателната информация... :)
Десислава
Нов
Нов
 
Мнения: 9
Регистриран на: 13 Авг 2012, 19:38

Re: Магазин за дрехи втора употреба

Мнениеот bebs1968 » 12 Окт 2012, 23:03

И аз имам магазин за дрехи втора употреба.Намерила съм и решение на проблема със зареждането.Намерих човек който пътува до Германия периодично.Та този човек ми носи несортирани дрехи на 3 лв кг.,единственото му условие е че по малко от 1,5 т. не може защото нямал сметка.Но мен ме устройва защото цяла година си карам с това зареждане .До сега съм зареждала три пъти така и съм доволна.Дрехите си имат документа за дезинфекци.
Като казвам несортирани дрехи,това означава че има зимни,лятни,детски,дамски и мъжки дрехи,възглавници,одеала,пердета и какво ли още не.Последния път от тон и половина изхвърлих 80 кг боклук,а и между другото си намерих по джобовете на дрехите 84,70 евро.
bebs1968
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 12 Окт 2012, 23:04

Re: Магазин за дрехи втора употреба

Мнениеот dimitrov89 » 15 Окт 2012, 11:09

Какви дрехи търсите. Аз мога да ви предложа маркови, втора ръка, внос от САЩ.
Търговия в Ebay- http://bulhelp.info
dimitrov89
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Окт 2012, 11:01


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта