Във всеки един случай без документация и бюрокрация няма да минеш !
Много и зависи как ще е формулирано заведението/обекта.
Най-добре да се води, че само ще се изпичат на място без да има каквито и да е преработки и обработки на място.Така ще минеш най-бързо и тънко и с най-малко изисквания и разрешителни, а дали ще си ги месиш на място трудно ще те хванат !
Относно това да вземеш помещение, което е било закусвалня е добър съвет спрямо разпределението и броя на помещенията,хранителния поток,мивките и тн и тн.,които ще ти искат.
1-вото най-важно нещо е местоположението !
Повярвай ми на 5 метра да е настрани от човекопотока оборотите ти ще са в пъти по-малко ако е на пътя на човекопотока !
2-то е качеството на предлаганите закуски !
По мои наблюдения има места където тези неща вървят и места където не вървят.
Къде не вървят.
От старата поща цялата ерия посока хълм Царевец не е добра локация. Многократно отваряха подобни обекти, които изкарваха по няколко месеца ! Включително миналата година един белгиец се опита да направи подобие на SUBWAY (подобно сега има на входа на Планета премиум / бившето Бали), разбира се без успех !
Разбира се имаше 2 закусвални които изкараха по няколко години, главно и основно заради близостта им до Техникума по икономика.
Но просто района там се обезлюди и много обекти сега там се дават под наем !
Добри локации :
Около 5-ти корпус,на главните търговски улици,в непосредствена близост до училища (тук следва да се отчита сезоност и идеята, която се разисква напоследък на определено отстояние от училище да не се продават нездравословни храни в които пици и хамбургери попадат ) ! Такова струпване на заведения има до строителния техникум например в началото на бул."Габровски" !
Като държа да отбележа, че добри локации са на входа на 5-ти корпус и от пицария Ла скала посока Пощата.В обратната посока (посока южен пътен възел) няколко пъти се опитваха да правят хамбургери,дюнери и пици, но безуспешно.Просто потока на хора/главно студенти е в обратната посока.Макари и да са на 20-30 метра от пешеходната пътека на 5-ти корпус и пицария Ла Скала и да се виждаше голямата реклама, хората просто не слизаха тези 20-30 метра, а си продължаваха в обратна посока където по целия ред лека полека се наредиха поне 5-6 подобни обекта от Ла Скала до парк "Майка България" !
Също така около възлови спирки и където има струпвания на магазинчета (например до магазини за цигари и алкохол). Например на "Беляковско шосе" (но посока центъра, а не посока София където вече има подобни закуски и магазин за цигари и алкохол).
В някои квартали също имат добра успеваемост подобни обекти доколкото са комбинирани и с други закуски.Пример в кв."Колю Фичето" и кв.Бузлуджа има няколко места с подобни обекти, които си вървят много добре !
Имай в предвид, че ако не подбереш добре мястото и времето, както и с отварянето да имаш добро качество и разнообразие може да имаш сериозни затруднения и дори фалит !
Както и е добре да разбираш от този бизнес и технологията на правене на пици и закуски.Кое как се прави, от колко тесто колко пици излизат,какви продукти влизат.В противен случай ако работниците ти те разберат, че нищо не отбираш ще почнат да си правят схеми и ще ти станат юртаци на печалбата, а на разходите ще си сам
Също така ако избереш място с вече съществуващи такива обекти се подготви за мръсни номера от конкуренцията !
Бих те посъветвал да помислиш и за разносна търговия по домовете на пици, като допълнителна услуга !
Последен съвет, че вече навярно ставам досаден !
Ако подбереш помещение, което е действало като закусвалня се опитай да разбереш или да си обясниш за себе си защо се го оставили предишните наематели.Или още по лошо ако собственика на помещението е развивал там дейност защо се е отказал при условие, че той дори няма разходи и за наем !
Айде и успех.
Пък како отвориш ще дойдем да изядем по една пица да ти направим оборот