Струва ли си?

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Струва ли си?

Мнениеот martin_1 » 20 Авг 2012, 07:41

Струва ли си да се обвържеш с друга фирма да ти доставя готови оразмерени разфасовки с тесто за заведение за пици и защо според вас? Става въпрос за регион В.Търново.

Мерси
martin_1
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 28
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 15:32


Мнениеот min4o_praznikov » 20 Авг 2012, 07:49

Малко повече инфо няма да е излишно ?

1. Какво значи да се обвържеш, това дадена фирма да те зарежда с определен продукт обвързване ли е ?

2. Защо се налага това "обвързване" ?

3. Досега как сте работили ?

Казвате в заведение ще ги предлагате.

Въпроси които би трябвало да си зададете:

1. Как ще се гарантира доброто качество на тестото всеки път ?
2. Ако в определени дни не работят и вие ли няма да работите ?
3. Колко тесто ще взимате и как ще преценявате дали ще ви стигне или ще остане (тук се предполага че ще давате заявки от предния ден и ако имате в определен ден голям наплив тестото няма да ви стигне, а ако вземете повече ще трябва да го изхвърлите на следващия ден...!) ?

А както казват комшиите "Интереса клати феса" ако ти идва на далавера и си повишаваш приходите за сметка на разходи или работни заплати защо не ?!?


Ако питате какво аз бих направил, разбира се ако мястото е възлово и е рентабилно да се направи (тоест с добър оборот) бих взел добър пицар да меси тестото на място и клиентите да остават доволни ! Такава е практиката по мои наблюдения на всички сериозни заведения, които предлагат пици.Може да видите в колко пицарии в града си месят сами тестото: Щастливеца,Его,Темпо и тн и тн.Лично мнение,базирано на лични впечатления и наблюдения без да съм запознат в детайли по казуса !

Ако мястото е рехаво от дъжд на вятър минава някой клиент, може да взимаТе някакви замразени пици или такова тесто, но вероятността пиците да са като подметка не е малко !Лично мнение !

P.S.

За хубава пица тестото трябва да е добре втасало тоест от 2 до 3 часа на стайна температура в хладилник може да изтрае още няколко часа, но тестото префтаса ли пиците стават спластени като подметка.Лично мнение !

Защо според теб майсторите на закуски стават в 2-3 през нощта/сутринта за да почнат да месят тесто за да готови закуските в 6-7 сутринта ако може да направят тесто през деня и да се успиват до 6 часа ! Отново лично мнение !


Съвет :
Поговори с някой майстор пицар или майстор на закуски, навярно той ще ти обясни по добре плюсовете и минусите на това да взимаш готово тесто или да си го месиш на място !

Би ли споделил къде е обекта.Учил съм във ВТ и познавам града горе долу !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот martin_1 » 20 Авг 2012, 11:36

Конкретно място още не съм набелязвал. В начален стадий се интересувам още и става дума за по точно пица на парче не за заведение голямо (моя грешка за думата заведение ). Просто дали ще излиза по добре да ми доставят готово тестото оразмерено това ми беше въпроса или да се прави на място, което ще забавя процеса. До някъде си прав и ще взема впредвид тези подробности и ще го обсъдя със специалист в този бранш :) Като процедура до колкото съм изчел най-добре поднаем на място където е било вече закусвалня или нещо подобно иначе много документация се вадила така ли е ?
martin_1
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 28
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 15:32

Мнениеот min4o_praznikov » 20 Авг 2012, 12:39

Във всеки един случай без документация и бюрокрация няма да минеш !

Много и зависи как ще е формулирано заведението/обекта.

Най-добре да се води, че само ще се изпичат на място без да има каквито и да е преработки и обработки на място.Така ще минеш най-бързо и тънко и с най-малко изисквания и разрешителни, а дали ще си ги месиш на място трудно ще те хванат !

Относно това да вземеш помещение, което е било закусвалня е добър съвет спрямо разпределението и броя на помещенията,хранителния поток,мивките и тн и тн.,които ще ти искат.

1-вото най-важно нещо е местоположението !
Повярвай ми на 5 метра да е настрани от човекопотока оборотите ти ще са в пъти по-малко ако е на пътя на човекопотока !

2-то е качеството на предлаганите закуски !

По мои наблюдения има места където тези неща вървят и места където не вървят.

Къде не вървят.
От старата поща цялата ерия посока хълм Царевец не е добра локация. Многократно отваряха подобни обекти, които изкарваха по няколко месеца ! Включително миналата година един белгиец се опита да направи подобие на SUBWAY (подобно сега има на входа на Планета премиум / бившето Бали), разбира се без успех !
Разбира се имаше 2 закусвални които изкараха по няколко години, главно и основно заради близостта им до Техникума по икономика.
Но просто района там се обезлюди и много обекти сега там се дават под наем !

Добри локации :

Около 5-ти корпус,на главните търговски улици,в непосредствена близост до училища (тук следва да се отчита сезоност и идеята, която се разисква напоследък на определено отстояние от училище да не се продават нездравословни храни в които пици и хамбургери попадат ) ! Такова струпване на заведения има до строителния техникум например в началото на бул."Габровски" !
Като държа да отбележа, че добри локации са на входа на 5-ти корпус и от пицария Ла скала посока Пощата.В обратната посока (посока южен пътен възел) няколко пъти се опитваха да правят хамбургери,дюнери и пици, но безуспешно.Просто потока на хора/главно студенти е в обратната посока.Макари и да са на 20-30 метра от пешеходната пътека на 5-ти корпус и пицария Ла Скала и да се виждаше голямата реклама, хората просто не слизаха тези 20-30 метра, а си продължаваха в обратна посока където по целия ред лека полека се наредиха поне 5-6 подобни обекта от Ла Скала до парк "Майка България" !

Също така около възлови спирки и където има струпвания на магазинчета (например до магазини за цигари и алкохол). Например на "Беляковско шосе" (но посока центъра, а не посока София където вече има подобни закуски и магазин за цигари и алкохол).

В някои квартали също имат добра успеваемост подобни обекти доколкото са комбинирани и с други закуски.Пример в кв."Колю Фичето" и кв.Бузлуджа има няколко места с подобни обекти, които си вървят много добре !

Имай в предвид, че ако не подбереш добре мястото и времето, както и с отварянето да имаш добро качество и разнообразие може да имаш сериозни затруднения и дори фалит !
Както и е добре да разбираш от този бизнес и технологията на правене на пици и закуски.Кое как се прави, от колко тесто колко пици излизат,какви продукти влизат.В противен случай ако работниците ти те разберат, че нищо не отбираш ще почнат да си правят схеми и ще ти станат юртаци на печалбата, а на разходите ще си сам :oops: :cry: :oops:

Също така ако избереш място с вече съществуващи такива обекти се подготви за мръсни номера от конкуренцията !

Бих те посъветвал да помислиш и за разносна търговия по домовете на пици, като допълнителна услуга !

Последен съвет, че вече навярно ставам досаден !

Ако подбереш помещение, което е действало като закусвалня се опитай да разбереш или да си обясниш за себе си защо се го оставили предишните наематели.Или още по лошо ако собственика на помещението е развивал там дейност защо се е отказал при условие, че той дори няма разходи и за наем !

Айде и успех.
Пък како отвориш ще дойдем да изядем по една пица да ти направим оборот :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот min4o_praznikov » 20 Авг 2012, 13:08

Сега се сетих, че срещу/над училище "Емилиян Станев" на новата уличка ако не се лъжа се казва "Мария Габровска" забелязах че са затворили 2 подобни закусвални.

Може да идеш да ги видиш дали ги дават и на какъв наем.А може и да са преценили, че не им е рентабилно да работят лятото, докато няма ученици и да си плащат наема, а септември пак да отворят.

Ето това мисля, че е единия обект.От снимките ми изглежда напълно оборудван за дейността :

http://www.imot.bg/2n128411202950439

Този също е някъде в района :

http://www.imot.bg/2m129474784143590

Най-добре се разходи из района виж ги и търси директен контакт със собственика.Както може да се опиташ да договориш първите 2-3 месеца да си на половин наем докато се по разработи обекта, а и ти ще видиш дали и колко е потенциала на помещението, както и твоята стратегия доколко е добра и работеща.

успех !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот martin_1 » 21 Авг 2012, 21:23

Здравей когела :)

Много полезни съвети благодаря. Колкото до този холандец със закусвалнята предполагам ми говориш за Басс ? :) ако е за него той премести обекта после отново, но сега мисля,че го няма като закусвалня...
martin_1
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 28
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 15:32


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта