Фирма за недвижими имоти

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Фирма за недвижими имоти

Мнениеот incomplete » 12 Окт 2012, 22:12

Съжалявам за всичко което сега ще напиша, но си нямам и най-малка представа от законите за фирмите за недвижими имоти. Имам ЕТ на мое име и един познат иска да го използваме и за фирма за недвижими имоти в която той ще си инвестира. Въпросите са ми много и за това няма да ги напиша на куп. Да започнем с това, че всичко каквото чета в форумите е писано преди години и със сигорност има промени и заради това не вярвам на нищо и щe питам за всичко по отделно. Колко струва патента на дейноста? Нещо по специално освен патент има ли да се заплаща? За създаването на договорите за наем трябва ли от някаде да получа разрешение или трябва просто да използвам Закона за задълженията и договорите. Или просто при всеки договор трябва да се ходи при нотариус. При покупко-продажба как точно се действа? Ако може някой да ми го обясни подробно от самото начало (преди създаване на предварителен договор) до края. Със всички възможни подробности. Защото моя познат ми го обеснява, а аз само клатя глава и нищо не разбирам. Пък неискам той да разбере, че не съм много в час, за да не ме прекарва. Той ми говори, че процентите за покупко-продажба варират, обаче не ми споменава цифри. От обща култура знам, че процента за наем е около 50%. Умолявам ви, кой с каквото може да ми помогне. Благодаря ви предваритлно на всички. Ако някой желае може да ми пише и лично на е-майл petyo_petrov92@abv.bg
incomplete
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Окт 2012, 22:09


Re: Фирма за недвижими имоти

Мнениеот min4o_praznikov » 12 Окт 2012, 22:33

Здравейте.

Ще се опитам да дам някой отговори на въпросите Ви !

1.За намаляване на патента си избери и втора дейност, например копирни услуги.Също така патетна да ви падне с 50% би трябвало да извършвате дейността с личен труд !

2.Не пречи да сте Едноличен търговец, но няма да звучи сериозно на клиентите Ви.

3.Едноличния търговец отговаря с цялото си имущество.Ако стане някой гаф и ви съдят по неустоики го имайте в предвид !!!

4.Ако изберете да регистритате например ЕООД или ООД няма да ви се наложи да плащате патентен данък а корпоративен такъв в края на финансовата година 10% от печалбата.

5.Ако ви е страх от сега че партньори ви може да ви излъже по-добре не се захващайте с него изобщо !

5.Обикновено комисините варират от 1,5% до 3% при продажба от всяка страна и от 50% до 100% при наемите от всяка страна.Принципно комисионната е по ниска когато вие ексклузивно предлагате имота (само вие да имате право да го предлагате).Но всичко е строго индивидуално и много зависи от търсене,предлагане,качество,конкуренция общо взето от моментното състояние на пазара !

6.За договорите повечето от тях са типови.Едва ли някой който се е занимавал ще тръгне да ви ги обясни детайлно, най-малкото защото ще сте му потенциална конкуренция и защото той е положил усилия и труд да ги научи.

Общо взето при наемите нещата са по опростени и се случват по-бързо и лесно.

При покупко-продажбите е по сложно.
Трябва да проверите документите за собственост на имота,да проверите дали има някакви тежести и да сте запознат с процеса на покупко продажба.Вадене на скица от кадастъра,изповядване на сделката при нотариус и тн...

Обикновено по сериозните фирми искат да се попълни договор за посредничество с неустоики.Така имат някаква сигурност, че няма да бъдат прескочени при сключването на сделка !


Съветвам Ви първо да поработите в която агенция за недвижими имоти няколко месеца (сега в момента има програми от бюрото по труда) и да видите как се случват нещата в действителност.

Без никакви познания и опит да се хвърлите в такова начинание не е най-доброто което можете да направите.

Ще ви трябва оборудван офис, интернет страница, счетоводител, автомобил,реклама, контакти, умения да преговаряте, познаване на търговския закон и др. !!!

Успех !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Re: Фирма за недвижими имоти

Мнениеот incomplete » 12 Окт 2012, 22:33

Значи до колкото Ви разбрах, ако се регистрирам, като ЕООД няма да заплащам нищо допълнително освен разходите за фирма. А като е ЕООД може ли да не пиша вече втора дейност след като няма патент и имате ли си някаква представа колко е минималния праг за брокер. Защото за сега мисля да започна сам не разполагам с много средства, но пък това ми изглежда примамливо. Разходи за офис няма да имам, защото разполагам с такъв, просто ще се направя и друга фирма. А за договорите разполагам вече с много примери и специално пролучих договора за наем и с учудване разбрах, че даже не е задължително да е и нотариално заверен. Със едно изречение това коета аз разбрах е, че нотариус и адвокат са ти нужни само при покупко-продожба. Което изключително много ме учудва. Благодаря Ви много за съветите ии мнението. Наистина ще ми бъдат много полезни за напред.
incomplete
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 12 Окт 2012, 22:09

Re: Фирма за недвижими имоти

Мнениеот ivayllo » 23 Окт 2012, 14:47

incomplete написа:Значи до колкото Ви разбрах, ако се регистрирам, като ЕООД няма да заплащам нищо допълнително освен разходите за фирма. А като е ЕООД може ли да не пиша вече втора дейност след като няма патент и имате ли си някаква представа колко е минималния праг за брокер. Защото за сега мисля да започна сам не разполагам с много средства, но пък това ми изглежда примамливо. Разходи за офис няма да имам, защото разполагам с такъв, просто ще се направя и друга фирма. А за договорите разполагам вече с много примери и специално пролучих договора за наем и с учудване разбрах, че даже не е задължително да е и нотариално заверен. Със едно изречение това коета аз разбрах е, че нотариус и адвокат са ти нужни само при покупко-продожба. Което изключително много ме учудва. Благодаря Ви много за съветите ии мнението. Наистина ще ми бъдат много полезни за напред.

И не забравяйте да споделите след време тук във форума , какво точно се случи , отворихте ли агенцията , как върви , какви стъпки предприехте и т.н. , за да може ако има още някой който има подобни въпроси и проблеми да бъде насочен . Помагайте на хората така както те са помагали на вас ! Поздрави и успешно начинание !
Аватар
ivayllo
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 65
Регистриран на: 10 Авг 2009, 19:35

Re: Фирма за недвижими имоти

Мнениеот min4o_praznikov » 24 Окт 2012, 08:46

Здравейте отново.

Ще е добре да положите и вие малко усилия вместо да питате въпроси на които отговорите са достъпни за всеки !
Ако сте управител на фирма осигуровките ви ще са 126 лв на месец, ако сте брокер ще са други !
За тези въпроси си набележете счетоводител и идете се консултирайте с него.
Все пак ще ви е нужен !
Да нотариуса не е задължителен при сделки с наем, но.Има едно но.
При сключване на договор за наем с юридически лица те предпочитат договора да е не само нотариално заверен, ами и вписан в агенцията по вписванията така наречения имотен регистър.Така и наемателя ще е защитен ако се смени собствеността на наетия от него имот, а при наемателя този вписан договор ще му е полезен при теглене на кредит от банка !
За да се впише в този регистър, ще е нужен нотариално заверен договор за наем, скица от кадастъра с индификатор на сградата или имота !

Физическите лица избягват да заверяват и вписват договори за наем, защото трябва да плащат при всеки наем по 10%.
За тях е добре но ако решат да ви отсвирят и да ви прескочат няма какво да ги спре !

Изпратих ви типов договор за предоставяне на брокерски услуги сканиран на пощата, която сте оставили в първия си пост !

Договора е от 3 страници, а 4-тата е Приложение в което описвате на кого сте представили/промотирали имота и изисквате наемодателя да подпише "Приложението" като едно копие остава за него, а друго за вас.Това се прави регулярно за да се знае кои клиенти сте му довели вие и кои не сте.За да няма после спорове.Това е в случай, че не предлагате ексклузивно имота.А и е начин покажете, че работите сериозно по подписания договор и че сте сериозна фирма !

айде успех :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 гостаcron