Съдружие, но без участие в началния капитал

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Съдружие, но без участие в началния капитал

Мнениеот jeep0700 » 16 Яну 2019, 11:59

Здравейте!
За много години!

Преди няколко седмици кандидатствах за новооткритата се позиция, в качеството ми на препоръчан от общ мой приятел и приятел на собствениците на фирмата. Говорихме на дълго и на широко, хората впечатлени от опита и уменията ми, проучили ме и днес вече на втора среща ми предлагат да да стана управител на фирма, която искали да основат. Но знаели, че един управител-съдеужник е винаги по-мотивиран от просто само управител, ми предложиха съдружие в новата компания. Чакат от мен да им кажа какъв процент от фирмата ще поискам.
Държа да отбележа, че те ще участвам само като инвеститори и с контактите си, а аз нямам намерение да участвам с пари в началните вложения (материални активи, административни разходи, и т.н.). Но и не бих имал никакви претенции към стартовите активи, защото не съм дал и лев за тях. Бих имал претенции към последващото развитие на компанията, защото то ще се случва благодарение на мен. Умения, опит, контакти и цялото ми време.
Но искам да участвам в последващо придобитите активи. Стартираме, работим, печелим и вече самата фирма има финансовата възможност да си позволи да купи още производствени активи. Ето точно в тяхната собственост искам да участвам.
И какво като ви казах всичко това ли? Имам нужда от вашите гледни точки, за да си изясня, при такъв тип съдружие с какъв процент е логично и етично да поискам да участвам?
Как смятате?
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 22
Регистриран на: 05 Яну 2008, 14:08
Местоположение: Пловдив


Re: Съдружие, но без участие в началния капитал

Мнениеот stambolieva » 21 Мар 2019, 12:49

Моето мнение е да се направи в стъпаловидна схема. Примерно 0-6 месеца 10-15%, 6-12 месеца 15-25%, след 1 година 30-50%. Но всичко е индивидуално. Няма как в началото да поискаш 50%, а ако предложиш някакъв малък %, който да е фиксиран, тогава след години ще те е яд и няма да си толкова амбициран да работиш, защото ти си помогнал много в развитието на компанията, а получаваш 10-15%, които си искал в началото. Поради тази причина смятам, че стъпаловидната схема би била най-добре за теб.
Аватар
stambolieva
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 116
Регистриран на: 11 Апр 2018, 12:35

Re: Съдружие, но без участие в началния капитал

Мнениеот jeep0700 » 10 Апр 2019, 21:49

Благодаря за мнението!
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 22
Регистриран на: 05 Яну 2008, 14:08
Местоположение: Пловдив


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron