Започване на бизнес - Кафене

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Започване на бизнес - Кафене

Мнениеот brendelina » 09 Мар 2008, 21:27

Здравейте!
От известно време чета непрекъснато форума, но чак сега се престраших и аз да питам. Имам идея да отворя кафе. Горе долу знам какви са стъпките, но най-трудното е да стартирам нещата. Най-трудно ми е да избера дали фирмата да се регистрира като ЕТ или ЕООД. Прочетох няколко мнения, че е ЕТ не е добра идея, но не разбрах защо. Привлича ме идеята за ЕТ, тъй като не притежавам 5000 лв. минимален капитал. Мисля да изтегля заем от банка (20000 лв. мисля), но в по-късен етап след регистрацията. Имам и оше едно питане. Необходимо ли е да платя на фирма да ми регистрира всички документи или и аз сама мога да се справя? Моля дайте ми съвет, за6тото наистина обмислям идеята от няколко месеца и ми изглежда все по-истинска, но ми е трудно да започна. Благодаря много!
Всички пари, които някога ще имате, в момента са притежание на някой друг.
brendelina
Нов
Нов

ЕТ и ЕООД

Мнениеот Petkov » 10 Мар 2008, 11:47

Здравей, първо ЕТ не е фирма а лице оторизирано да прави печалба(според учебниците), а ЕООД- Еднолично Дружество с Ограничена Отговорност, което прави разликата- лице и дружество. Когато си лице и фалираш трябва да се набавят пари да изплащаш дълговете, което значи, че ще ти вземат апартамента. Докато ако си ЕООД всички задължения са фирмени и на практика ти си дал тези 5000 като гаранция за финансовата стабилност на фирмата. Самата разлика е във формата на управление. С ООД или ЕООД можеш да теглиш ДДС, и т.н. Консултирай се със адвокат, но ако нямаш 5000 почти всяка банка срещу 100 подкуп ти издава бележка, че са внесени, а и ако нямаш 5000 каде си тръгнала да отваряш кафене???
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот brendelina » 10 Мар 2008, 13:30

Благодаря за отговора! Вече ми е ясно точно това, което исках да знам. Ще е ЕООД. Може ли да питам още нещо. Ако взема заем и с него платя тези 5 хил, след регистрацията колко време е необходимо и дали могат да се изтеглят тези пари, за да се вложат и те в процеса? И още нещо, като е готова регистрацията, какви са следващите стъпки за документите и като се има в предвид, че ще се продават храни и напитки. Благодаря много
brendelina
Нов
Нов

Мнениеот Petkov » 10 Мар 2008, 14:06

2 седмици е регистрацията и след 1 ги теглиш обратно, но ти казах, срещъ 100лв не ти трябват тези 5000. След това си търсиш помещение с категории за кафе или ресторант, защото е специфично- трябва ти трифазен ток 2 санитарни възела(ако е възможно ще е добре един за персонала), складово помещени. Като намериш подходящото помещение почваш да ходиш по инстиитуциите- ХЕИ(сега РИОКОЗ), пожарна, полиция и община за да вадиш разрешителни и документи. Като между временно може да почнеш да движиш нещата по заема и да се оглеждаш за маси и столове, и всичко останало. Значи един савет, отиди в едно кафе, сама и почни да обръщаш внимание на всички детайли- аспирация, бар, осветление и всичко останало. След това си направи колко ще ти излезе всичко, защото аз не съм сигурен че за 20000 може да направиш нещо. Ако си чела и други теми, ще разбереш че и аз правя кафе и е почти готово, но 20000 струват бара аспирацията и стените и пода. А всичко останало??? Най-евтините маса+4 стола е около 400лв. така че мисли много, но или си намери съдружник или с 20000 няма да постигнеш много(освен ако не искаш да е малка квартална закусвалня и да работиш ти и още един човек за да може да ходиш и на работа да си изплащаш заема) Не те отчайвам или отказвам, но е трудно, МАЙМУНИ НЕ СЕ ЛОВЯТ С ТРИЦИ!!! (но пък успееш ли е много сладко)
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

EOOD

Мнениеот www7 » 10 Мар 2008, 18:43

В момента регистрацията в София отнема между 3 и 4 седмици. Може да стане и за 14 дни, но се заплаща допълнително.
ЕООД може да регистрирате и капитал от 3 500лв. ако нямате в момента цялата сума.
Ако имате въпроси пишете.
www7
Нов
Нов

Ново предложение

Мнениеот Petkov » 12 Мар 2008, 19:06

Незнам от каде си, но мога да ти дам 2 добри идеи за бизнес. Защо вместо да започваш нещо ново не опиташ нещо утвърдено- франчайзинг? За 20000 мога да ти предложа Еврофутбол, ако ти се струва трудно, по-доброто ми предложение, но и свързано с малко повече капитал- 30000 е магазин на Германос. Ако имаш някакви въпроси по франчайзинга може да ме попиташ да не се хваля, но мога да ти помогна, чел съм много и имам представа и кои фирми го предлагат. Този форум е много добър, с много добри специалисти и аз и съм сигурен, че и те биха ти помогнали. Питай, интересувай се и опитай.
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

Re: Ново предложение

Мнениеот Ilijana » 12 Мар 2008, 21:43

Petkov написа:Незнам от каде си, но мога да ти дам 2 добри идеи за бизнес. Защо вместо да започваш нещо ново не опиташ нещо утвърдено- франчайзинг?

Франчайзингът наистина е добра идея за бизнес, когато нямаш собствено "ноу-хау". По-реално е да се печели по утвърдена схема, отколкото да измисляш нещо ново.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот icelemon » 13 Мар 2008, 12:21

Петков, би ли ми казал кои фирми предлагат франчайзинг програми и съответно какви инистиции ще ми трябват. Живея в град с над 30 000 жители. Благодаря!
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста

Франчайзинг

Мнениеот Petkov » 16 Мар 2008, 19:13

Ами в старт.бг търсиш или в гугъл пишеш франчайзинг
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот brendelina » 17 Мар 2008, 22:19

Може ли да попитам о6те не6то, което ми убягваше до сега... искам да използвам за кафенето, място в новопостоена сграда.Но, необходимо ли е да представя в РИОКОЗ наистина проекти за интериор (5 4асти -архитектурна, Вик. конструктивна, Ел, ПБЗ) и как точно протича процедурата за разрешение за ползване каот заведение ?
brendelina
Нов
Нов

отг

Мнениеот Petkov » 19 Мар 2008, 17:56

незнам дали е необходимо, но аз представих и първият не беше удобрен и след това архитектът го промени само заради пред тях иначе продължаваме по първият. ТЪРСИ ПОМЕЩЕНИЕ С КАТЕГОРИИ ЗА КАФЕ ИЛИ РЕСТОРАНТ, ЗАЩОТО ЩЕ ТИ СКЪСАТ ГЛАВАТА ДОКАТО ТИ ГО ПРЕХВЪРЛЯТ В ТАЗИ КАТЕГОРИЯ, ТОВА СА МНОГО ПАРИ ЗА ПОДКУПИ!!!
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

франчайзинг

Мнениеот Petkov » 19 Мар 2008, 19:00

http://franchising.start.bg/ ето тук ще намериш всичко за това.
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Petkov » 20 Мар 2008, 14:34

Какво реши??? Казвай споделяй, не се притеснявай, ние ще се опитаме да помогнем, а и какво разбра за франчайзинга? Хареса ли ти или не???
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста

здравейте!

Мнениеот Станислав » 27 Ное 2009, 13:36

Здравейте!
Имам бизнес идея за отваряне на закусвалня, която няма да има маси и столове за сядане а по-скоро за бързо хапване.И се интересувам колко пари горе-долу ще са ми необходими за стартиране?
Благодаря Ви предварително!
Станислав
Нов
Нов

Здравейте!

Мнениеот Elina » 16 Апр 2010, 23:11

Искам да попитам 50 000 лв ще стигнат ли за отваряне на хубаво кафе и какво е нужно за да стане това??? Има много готови кафета които се дават под наем така че предполагам че ремонт няма да е нужен а само освежаване и обзавеждане... Хора, помагайте :( :(
Elina
Нов
Нов

Следваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес