Започване на бизнес - Кафене

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Мнениеот nedka27 » 17 Апр 2010, 07:58

http://www.franchising.bg/buy_franchise ... #franchise

Това по повод на франчайзинга.Може да им изпратиш попълнен техния формуляр и те да те насочат към франчайзодател.Помисли обаче ще можеш ли да си възстановиш парите, коите ще дадеш за марката.
Иначе относно ЕООД или ЕТ - 100% ЕООД.ЕТ отговаря за своите задължения и с личното си имущество, т. е. ако недай си боже данъчните ти направят акт от 50000 лв и ти неможеш да го платиш, имат право да ти вземат и жилището и колата, разбирасе с малката вратичка че не са единствени.
Аз имам регистрирано ЕТ и сега смятам да не го пререгистрирам, а направо да направя ЕООД.Поинтересувай се и за статута на ДЗЗД , преди година беше доста изгодна форма на дружество.
Освен това нали законът се промени и вече не се изисква минимален капитал от 5000 лв за откриване на ЕООД.Ако има юристи нека изкажат мнение, аз мисля че го промениха.
nedka27
Баш кариериста
Баш кариериста

Стартиране на нов бизнес

Мнениеот Project » 22 Юли 2011, 09:34

Здравей, Петков!
И аз от скоро съм тук. Интересно ми е какво се получи с твоето кафе?
След 3 години може би имаш какво да споделиш за нащинаещите в тази сфера.
Project
Нов
Нов

кафе под наем

Мнениеот borqna_dimitrowa » 31 Авг 2011, 12:28

Здравейте! Бих искала да попитам какви документи са нужни за вземане кафене под наем? Много ще съм благодарна ако ми помогнете! :)
borqna_dimitrowa
Нов
Нов

Re: кафе под наем

Мнениеот Mar7 » 09 Окт 2011, 10:53

borqna_dimitrowa написа:Здравейте! Бих искала да попитам какви документи са нужни за вземане кафене под наем? Много ще съм благодарна ако ми помогнете! :)

Зависи помещението с какъв статут е.Ако си е предназначено за кафе и е било действащо ще си има разрешителните и ще отговаря (или поне би трябвало да отговаря) на изискванията.

В този случай имаш 2 варианта.По евтиния и бързия е да скрючиш договор за съвместна дейнст с фирмата на която са разрешителните.Така ще прескочите бюрокрацията.Това е в случай че наемодателя е експлоатирал кафето, ако е имало друг наемател ще трябва да си изкарате разрешитерни.
Втория вариант е голяма бюрокрация.Първо дог за неам и се почват всички институции,пожарта,хей,община и тн.Но не ги помня точно как бяха нещата отиваш в общината и те ще ти напишат на едно листче какви документи трябва да им приготвиш и стъпките.

Съветвам те да идеш в общината там ще ти разеснят нещата.Добре е и да си намериш добър счетоводител той може да ти спести доста време и пари, а и ще ти трябва ако мислиш да правиш бизнес !

Успех :-)
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Актуална информация за процедурата и документите,

Мнениеот Vessela » 10 Фев 2012, 14:52

Актуална информация за процедурата и документите, с които трябва да разполагате, за да започнете бизнес - заведение: http://www.vconsulting.eu/bg/index-12.html
Vessela
Нов
Нов

франчайзинг

Мнениеот milagros » 04 Мар 2012, 19:24

Здравейте, интересувам се как по-точно се стартира бизнес с франчайзинг доставчик, примерно за кафене, какво означава първоначална вноска, тотална инвестиция, примерно първоначална вноска 10000 лева, допълнителна инвестиция 60000лв, възстановяване на първоначална инвестиция до х% ако отвори до 1 година, тоест всичките тия разрешителни и прочие си ги правя аз за своя сметка и когато всичко е готово, пристъпвам към договора или правя договор, после разрешителни, нещо не ми е мн ясно, после процент в/у месечния оборот + процент за реклама, всъщност каква може да е моята печалба за да си позволя всичките тия проценти и фирмата освен името какво друго ми дава на практика? много пишат че имат изгоден бизнес и т.н, но какво всъщност се случва, а и докато чакам разрешителните сигурно си плащам наема
milagros
Нов
Нов

Re: франчайзинг

Мнениеот min4o_praznikov » 04 Мар 2012, 20:42

milagros написа:Здравейте, интересувам се как по-точно се стартира бизнес с франчайзинг доставчик, примерно за кафене, какво означава първоначална вноска, тотална инвестиция, примерно първоначална вноска 10000 лева, допълнителна инвестиция 60000лв, възстановяване на първоначална инвестиция до х% ако отвори до 1 година, тоест всичките тия разрешителни и прочие си ги правя аз за своя сметка и когато всичко е готово, пристъпвам към договора или правя договор, после разрешителни, нещо не ми е мн ясно, после процент в/у месечния оборот + процент за реклама, всъщност каква може да е моята печалба за да си позволя всичките тия проценти и фирмата освен името какво друго ми дава на практика? много пишат че имат изгоден бизнес и т.н, но какво всъщност се случва, а и докато чакам разрешителните сигурно си плащам наема

Общо взето звънкаш им на хората и те ти обесняват всичко в подробности.И без това изключително трудно се намират "инвеститори", които са готови да хвърлят едни излищтни 50-60К в начинание от което и представа си нямат, ще те лапнат като топъл Ляб :-)

Принципно:

Първоначална вноска би трябвало да е франчайзинга 10 000 затова че им ползваш търговската марка и великата идея и концепция да продават кафе в определена обстановка и поднесено по определе начин :-)

Допълнителна инвестиция 60000лв.Това е всичко останало, интериор,екстериор,оборудване,външна реклама,фасада,дограма и тн осрдеднено за приблизителен тип квадратура и тип на помещението.Общо взето тази сума може да нарастне драстично всеки случай е строго индивидуален !

Ами най-вероятно има опция да те стимулират да отвориш в рамката на 1 година след подписване на договора за франчайз, като ти върнат % от първоначалната инвестиция.

% за реклама най-вероятно ще ти взимат заради общата стратегия на "фирмата/марката" за реклама националната такава,телевизия,радио,др медии !

И някой франчайзинги взимат и % от оборота освен първоначалния франчайз и продуктите и стоките, който ти доставят !

Ами с какво ти помагат освен практиката с търговската марка и успешния модел на бизнес според тях !

Аз лично не бих се захванал с нещо от което не разбирам в момент на криза в най-бедната страна в ЕС, където сегмента е пренаситен и кафета и ресторанти оборудвани и готови за работа се обевяват всеки ден под наем или за продажба.Още повече в държава без реално действащи закони и икономика, където действието "прeеби другарче" e национален спорт :-)))

Успеех :-)))
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот neven68 » 29 Юли 2012, 19:02

Здравейте.Смятам да отворя нещо като кафе-бар.През деня да си е кафе, а вечер по-силна музика и да е нещо като клуб. Харесал съм място и помещение, което би идеално за това, което искам да направя, но проблема е, че помещението преди това е било ресторант, тоест трябва да се смени статута.Отворен съм към всякакви мнения и препоръки за това, кое е по-добре да се търси помещение с готов статут или сам да се занимавам с издаването на такъв.Интересувам се от скоро и не съм много запознат, но от това, което чувам издаването на статут е най-трудната и дълга част и е свързана с редица документи и институции.Надявам се някой запознат да помогне и обясни някои неша.
neven68
Нов
Нов

Re: Започване на бизнес - Кафене

Мнениеот hris_db » 11 Окт 2017, 12:28

Здравейте, ако решите да отваряте кафене, ресторант и като цяло- заведение или искате да обновите вече съществуващо такова, можете да погледнете за необходимите ви консумативи тук- http://www.baroborudvane.com/. Има всичко необходими за едно заведение ( за посуда говорим, чаши, цялостно бар оборудване, други консумативи и т.н.) и за големи поръчки има преференциални цени. Успех! :) :-><-:
hris_db
Нов
Нов

Re: Започване на бизнес - Кафене

Мнениеот Весела » 31 Окт 2019, 14:47

Здравейте,
В момента вписването на дружество в Търговския регистър излиза за около 3 дни. От тази година е възможно при подаване на документите за регистрация да заявите и регистрация по ДДС.
За стартиране на бизнес - заведение тип кафене, бар, кафе-сладкарница, бистро, ресторант и др. са необходими три задължителни регистрации в хронологичен ред, както следва:
1. Получаване на удостоверение от БАБХ;
2. Регистрация в търговския отдел на съответната Община по местонахождение на обекта, т.н. заявление за работно време и
3. Категоризация на заведението.

Преди това обаче има много важни неща, които трябва да обмислите. Подробностите вижте тук: http://vconsulting.eu/bg/V-Consulting-B ... denie.html
Весела
Нов
Нов

Предишна

Назад към Стартиране на собствен бизнес