milagros написа:Здравейте, интересувам се как по-точно се стартира бизнес с франчайзинг доставчик, примерно за кафене, какво означава първоначална вноска, тотална инвестиция, примерно първоначална вноска 10000 лева, допълнителна инвестиция 60000лв, възстановяване на първоначална инвестиция до х% ако отвори до 1 година, тоест всичките тия разрешителни и прочие си ги правя аз за своя сметка и когато всичко е готово, пристъпвам към договора или правя договор, после разрешителни, нещо не ми е мн ясно, после процент в/у месечния оборот + процент за реклама, всъщност каква може да е моята печалба за да си позволя всичките тия проценти и фирмата освен името какво друго ми дава на практика? много пишат че имат изгоден бизнес и т.н, но какво всъщност се случва, а и докато чакам разрешителните сигурно си плащам наема
Общо взето звънкаш им на хората и те ти обесняват всичко в подробности.И без това изключително трудно се намират "инвеститори", които са готови да хвърлят едни излищтни 50-60К в начинание от което и представа си нямат, ще те лапнат като топъл Ляб
Принципно:
Първоначална вноска би трябвало да е франчайзинга 10 000 затова че им ползваш търговската марка и великата идея и концепция да продават кафе в определена обстановка и поднесено по определе начин
Допълнителна инвестиция 60000лв.Това е всичко останало, интериор,екстериор,оборудване,външна реклама,фасада,дограма и тн осрдеднено за приблизителен тип квадратура и тип на помещението.Общо взето тази сума може да нарастне драстично всеки случай е строго индивидуален !
Ами най-вероятно има опция да те стимулират да отвориш в рамката на 1 година след подписване на договора за франчайз, като ти върнат % от първоначалната инвестиция.
% за реклама най-вероятно ще ти взимат заради общата стратегия на "фирмата/марката" за реклама националната такава,телевизия,радио,др медии !
И някой франчайзинги взимат и % от оборота освен първоначалния франчайз и продуктите и стоките, който ти доставят !
Ами с какво ти помагат освен практиката с търговската марка и успешния модел на бизнес според тях !
Аз лично не бих се захванал с нещо от което не разбирам в момент на криза в най-бедната страна в ЕС, където сегмента е пренаситен и кафета и ресторанти оборудвани и готови за работа се обевяват всеки ден под наем или за продажба.Още повече в държава без реално действащи закони и икономика, където действието "прeеби другарче" e национален спорт

))
Успеех

))