Производство на хранителен продукт

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Производство на хранителен продукт

Мнениеот Dimi » 17 Мар 2008, 13:09

Здравейте, кариеристи!
Харесва ми сайта и бих желала да получа помощ в съвети. Ако някой е компетентен моля да ми пише: Каква е процедурата, ако искам да произвеждам хранителен продукт? Наясно съм с изискванията за помещение, в което ще се произвежда такъв, но направило ми е впечатление , че на опаковките на продуктите има едно като баркодче, на което пише "Одобрено от МЗ с №..." или нещо подобно.
Не говоря за някакво кой знае колко голямо производство. Примерно говоря за такъв вид бизнес на малка фирма, която произвежда разни сладки, бисквитки, пурички и са опаковани в чинийки за еднократна употреба, с които са заредени магазините.
Въобще какво мислите по този въпрос - много ли са процедурите, за да почне човек да се занимава с производство на такъв вид продукт и да го пласира по магазините.
Благодаря ви предварително. Всяко мнение ще е полезно за мен, като коментар.
Dimi
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Мар 2008, 12:49


Мнениеот Ilijana » 17 Мар 2008, 15:23

Здравей, dimi! Добре дошла на форума! :D

Не знам тънкостите на този бизнес, но това, което открих е:

1. Производството на храните се регулира от Закона за храните, който можеш да видиш тук.

2. Ако искаш хранителния ти продукт да отговаря на европийските изисквания, трябва да знаеш това /не мога да посоча източник, защото не го запазих :( /:


За да може всеки предприемач да произвежда стоки, които са продаваеми на пазара на ЕС, от особено значение е да се познават изискванията за безопасност на стоките. Те се определят в зависимост от характера на стоките.

По отношение на хранителните стоки изискванията са систематизирани както следва:

Съгласно Директива 1993/43/EEC производителите на хранителни продукти са задължени да прилагат принципите на метода HACCP. Този метод има два основни компонента: анализ на опасността (HA = Hazard analysis/ Анализ на риска) и определяне на тези точки от производствения процес, където опасностите се контролират (CCP = Critical Control Points/ критични контролни точки). Чрез него фирмите защитават качеството на своите хранителни продукти. Методът HACCP обхваща 7 важни принципа:

Взимат се под внимание както опасността от микроби (гниене на продуктите), така и замърсяването (химическо замърсяване, странни обекти).
Точките от производствения процес, в които опасностите могат да бъдат управлявани/контролирани ефективно, трябва да бъдат заложени като критични контролни точки (CCPs). (пример: процесът на стерилизация).
За критичните точки са определени пределни граници (критичен лимит), които трябва да бъдат спазени. (пример: минимална и максимална температура при стерилизацията).
При критичните точки опасността се управлява чрез измервания и проверка на функционирането на инсталациите (система за мониторинг на контрола на CCPs).
Предварително са заложени корективни мерки, които да се приложат, в случай че измерванията покажат отклонение от стандартните стойности.
Системата подлежи на постоянен контрол по отношение на нейната ефективност и e аптирана към промените в производствения процес и използвания продукт.
Всички действия на фирмата трябва да бъдат регистрирани, т.е. необходима е документация, засягаща всички процедури и записи, съответстващи на принципите и тяхното прилагане.

Сферата на прилагане на Директива 1993/43/EEC обхваща мерките, които осигуряват безопасността и полезността на хранителните продукти, покривайки всички етапи от първичното производство (събиране на реколта, клане, доене) първичната подготовка, обработката, производството, пакетирането, съхраняването, транспортирането, дистрибуцията, предлагането за продажба и доставката до клиента. Директивата засяга също задълженията при осигуряване безопасността на храните.

Работещите в хранителния бизнес трябва да спазват правилата за хигиена, изброени в анекса към тази директива. Те засягат:

основни изисквания към помещенията за храни;
специфични изисквания към помещенията, в които хранителните продукти се произвеждат, третират или обработват (с изключение на трапезариите);
изисквания към подвижните и/или временните помещения;
транспорт;
изисквания към оборудването;
хранителни отпадъци;
водоснабдяване;
лична хигиена;
мерки, приложими към хранителните продукти;
обучение.
Наръчникът за добра хигиенна практика може да бъде използван доброволно като ръководство за осигуряване на съответствие с принципите, изброени в анeкса. Те трябва да бъдат разработени:

от представители на хранителния сектор и на други заинтересовани страни (органи на властта, сдружения на потребителите и пр.);
чрез консултации с непосредствено засегнатите страни, включително компетентните органи на властта;
където е възможно, в съответствие с Препоръчителния международен кодекс за общите принципи за хигиена на храната CODEX ALIMENTARIUS.
Препоръчително е работещите в хранителния бизнес да прилагат eвропейскитe стандарти от серията EN 29000 (ISO 9000) с цел въвеждане на общите хигиенни правила и наръчника за добра хигиенна практика.

В страните-членки компетентните органи следят за добра хигиенна практика и прилагането на наръчника чрез инспекции. Те включват обща оценка на потенциалните рискове за безопасността на храните, свързани с производството, доставката, съхранението и пр. Органите на властта обръщат особено внимание на критичните контролни точки, определени от фирмите, за да преценят дали мониторингът и контролните механизми функционират според изискванията и предписанията.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Dimi » 17 Мар 2008, 22:37

Благодаря Ilijana за отговора.
Прегледах подробно закона за храните, без да си правя труда на този етап да се запознавам с различните директиви, към които препраща. Ще си отрежа главата, ако се намери един производител на хранителен продукт, който отговаря на всички тези изисквания по закона и разните наредби. Защо в България, ако искаш да работиш изрядно и да спазваш изисванията всичко трябва да става толкова трудно, да не кажа невъзможно.
Почти съм на ръба на разколебаването, относно реализирането на идеята ми за бизнес в сферата на производството на хранителен продукт. Минавам в групата на тези, които имат известна сума, но не знаят какво искат да правят.
Дайте идеи за започване на бизнес в рамките на 20 000 лв. начален капитал, който като преминеш през всички бюрократични спънки да не ти са отишли парите по рушвети за такси и разрешителни и да не си остарял с пет години време. Оптимизмът ми съвсем изчезна.
Dimi
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Мар 2008, 12:49

Мнениеот brendelina » 18 Мар 2008, 08:02

Не се отказвай! Най-лошото, което може6 да направиш е да не опита6. Казвам го защото и аз имам идея за собствен бизнес, която от невероятна в момента се е превърнала в някъде останала назад в плановете ми, почти забравена, заради цялата бумащина, с която трябжа да се затрупам от зарличните инстанции преди да стане. Но няма да се откажа. Длъжна сум да опита мзаради себе си. Най-трудно е да запо4не6 не6то! Успех!
Всички пари, които някога ще имате, в момента са притежание на някой друг.
brendelina
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 15 Яну 2008, 13:52

Мнениеот Ilijana » 18 Мар 2008, 13:38

Dimi, не бива веднага да се отказваш!

Първо, направи си един списък с изискванията към производството, помещението и т.н. После сметни, колко ще ти струва да ги спазиш и каква е процедурата. Отдели една седмица за проучванията и след това взимай решение.

Никой не казва, че да имаш собствен бизнес е лесно! Положи малко усилия, ако искаш да станеш бизнес-дама! :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

мнение

Мнениеот Petkov » 19 Мар 2008, 17:51

Според мен не се занимавай с производство. Първо че е много сложно, а и е и много скъпо. Колко мислиш, че е една машина, а заплатите, надали можеш да произвеждаш сама, защото ако в кафе имаш 3 човека на смяна, то там предполагам ще са минимум 10. А и да е добро производството предполагам, че няма да е лошо да се работи на 3 смени. Според моите изчисления 3*10= 30, кажи го 200лв заплата на месец, което разбира се е много малко и вече никой не работи за такива пари прави 6000лв, заплати, а осигуровки, по евтините- здравните са близо 70лв на година на 30 човека, още 2100, а знаеш ли колко са социалните 180*30=5400, за тези пари си направи магазинче за дрехи, или за сувенири, цветя, или балони за партита или нещо много по добро, но не и това производство, защото поне според мен за производство, да е печелившо, рентабилно и конкурентно способно ти трябватпоне това е моето мнение поне, казвам ПОНЕ 1000000лв.
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот Dimi » 21 Мар 2008, 10:02

Добри съвети ми давате, но аз нямам редвид някакво голямо роизводство.
Разполагам със собствено помещение, което отговаря на изискванията и бих могла да сертифицирам за производство на хранителен продукт. Имам и необходимия документ за квалификация като оператор в ХВП по закона за храните, което ми дава възможност да НЕ наемам друг такъв служител. Имам предвид да произвеждам и опаковам в малки количества например готови блатове за пици, блатове за торти, някакви малки сладки/възможностите са много/ и да зареждам магазините в града примерно с по 10 пакетчета на ден. Това имам предвид, а не голямо производство. Ще се наложи да закупя машини/в началото най-необходимото/ от професионално кухненско оборудване, но смятам, че 10 000 лв за машините ще ми стигнат. Ще наема максимум две работнички, които напълно биха се справили с малко производство, например на ден да се правят по 100 пакетчета/10 магазина по 10 пакетчета/. Проблемът ми е в това, че процедурата по пускането на хранителен продукт не са ми много ясни, но засега събирам информация. Какво ще кажете за тази ми идея? Пишете ми, защото така ми изглежда много елементарно за реализация, но все ми се струва, че някъде греша. Всеки коментар ще ми е от полза.
Dimi
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Мар 2008, 12:49

мнение

Мнениеот Petkov » 21 Мар 2008, 11:50

Моето мнение е, че ако правиш производство, то трябва да е голямо, защото на пазара има голяма конкуренция. Трябва да е агресивно да е много добро и конкурентно, защото ако аз произвеждам 10000 пакетчета на ден а ти 10 от кой биха купили дори и 1???
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Re: мнение

Мнениеот Ilijana » 21 Мар 2008, 12:00

Petkov написа:Моето мнение е, че ако правиш производство, то трябва да е голямо, защото на пазара има голяма конкуренция.

Мисля, че всеки може да намери своята пазарна ниша. Малките производители са по-гъвкави и по-бързо могат да реагират на промените на пазара.

Въпросът е да се намери "правилен" продукт. Размерът не е от значение! :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Бих могла да ти помогна за изпълнението на Закона за храните

Мнениеот meeri » 28 Мар 2008, 11:12

Dimi, бих могла да ти помогна с анализ на опасностите при производството ти, както и за методика за определяне на опасностите и изработването на НАССР план, без да ти искам заплащане.Нали за това сме тук - да си помагаме.
meeri
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 28 Мар 2008, 11:07

Мнениеот Dimi » 28 Мар 2008, 20:10

meeri, ще ти бъда много благодарна, ако наистина ми помогнеш, защото имам големи амбиции, дано само ентусиазмът ми се запази, защото виждам колко дълъг е процесът на ваденето на разрешителни и е трудно да отговориш на всички изисвания. А съм с намерението да работя, спазвайки закона и всичко да ми бъде тип топ документално. Мисля, че можем да продължим с по-големите подробности и на имейла, за да не ангажираме вниманието на всички. Благодаря ти предварително за проявения интерес. Моля те пиши ми на имейла dimi_mt@abv.bg :) :) :)
Dimi
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Мар 2008, 12:49

Мнениеот Ilijana » 29 Мар 2008, 14:45

Dimi написа:Мисля, че можем да продължим с по-големите подробности и на имейла, за да не ангажираме вниманието на всички.

И ние си искаме подробностите! :D Напишете, поне, най-общо, какво сте обсъждали. Има доста хора във форума, които биха се радвали на малко повече достъпна информация по въпроса.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот meeri » 01 Апр 2008, 16:28

За сега няма никакви подробности, пратих по горе упоменатата от мен документация на Дими, без какъвто и да е насрещен отговор, но си мисля че е необходимо време за да осмисли какво е това НАССР, и какво е необходимо да се направи.
meeri
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 28 Мар 2008, 11:07

Мнениеот Dimi » 01 Апр 2008, 18:49

Мери, получих имейла, за което много, много ти благодаря. Днес рядко се срещат такива отзивчиви хора като теб, които не искат нищо в замяна. Поздравявам те и ще ти се обадя след известно време, защото в момента реализирам нещо друго. Ще ми трябва месец, за да привърша и после ще ти досаждам постоянно с въпроси. Още веднъж ти благодаря за отзивчивостта.
Благодаря и на всички други, които взеха отношение по моя въпрос. За сега ще липсвам малко от форума, докато реализирам нещо друго, но ....ще се включа впоследствие пак.
Dimi
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Мар 2008, 12:49

Мнениеот Petkov » 01 Апр 2008, 21:37

Като го реализираш не забравяй да се похвалиш :D
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron