Търся идеи за маркетинг на собствен бранд за обувки

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Търся идеи за маркетинг на собствен бранд за обувки

Мнениеот nacho » 23 Мар 2008, 23:49

Здравейте на всички форумци ! ...
Страхотно местенце сте си "заформили" тук :shock: вече втори ден ме болят очите ... от четенето на форума :lol: трудно се наваксва прочитането на пропуснатите мнения за два дни :wink: ,но определено книгата за бизнес (форума) си я бива ...
... и такаааа .. занимавам се с обувки малко над 10г. (най-вече дамски - явно дамите са по-покупателни). В общи линии бях какъв ли не ... моделиер, дизаинер, технолог, тегляч (вид работник), приятел на собстеници на обувни фирми ... и тн. ... последно (и все още съм) работодател на един човек (произвеждам заготовка за обувните фирми). Сега съм се замислил да правя и собствена марка обувки (дамски, разбира се... официални) за име,дизаин и технология имам някои идеи, но най-важната част продажбата нещо ми куца ... ще звуча шаблонно, ако кажа, че пазара все повече се "затяга" и всичко трябва да е измислено професионално. Опитах да се срещна със "заинтерисувани" модни къщи, но изненадващо никой не е заинтерисуван колкото си мислех, че е нормално. Организирах среща (след 2 дни) с едно светило в модната журналистика, ама парите които ми иска за консултация на час никак не са малко и едва ли ще си говорим много дълго (дано и с вършенето на работа не се получи така) :cry: ...та.. молбата ми е:
ако на някои му се занимава с даване на съвети да помага с идеи и връзки :!: като при реален резултат съм готов да си "платя дяволъка" както се казва ... :D

хайде, лека (приятна) и забавна ... и доскоро
nacho
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Мар 2008, 22:38
Местоположение: Пловдив


Мнениеот Petkov » 24 Мар 2008, 17:17

Ами според мен(искам предварително да знаеш, че дори и да харесаш някоя идея тя е напълно безплатна) мисля, че добър вариант ще е да направиш като известната марка Shoe Art. Незнам дали си ги чувал, но техните обувки(за дами само) са като истинско произведение на изкуството. Достатъчно модели, качество на много добро ниво и супер дизайн, на супер цени(високи). Българите вече не сме балъци, всеки иска марка и качество, да се наложиш ще е трудно, но не и невъзможно. Виж моделите на тази фирма и дано разбереш за какво иде реч.
Последна промяна Petkov на 24 Мар 2008, 17:30, променена общо 1 път
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот Petkov » 24 Мар 2008, 17:29

А, да и за маркетинга, аз уча това в момента и живот и здраве като направиш марката и започне производство, мисля, че ще е най-добре да направиш "агресивна маркетингова кампания", т.е.- солиден бюджет отделяш за реклама и се свързваш с известни модни списания, ежедневници, които имат модни страници, според мен и телевизионна реклама, ще излезе добре за да видят хората, какво предлагаш. В последно време в България интернета е на голяма почит, така че ако искаш марка конкурентно способна и наистина добра ще вложиш няколко хиляди лева в сайт, от който дамите естествено ще могат и да пазаруват on-line и разбира се ще отделиш някой друг лев за билбордове. Мисля че може вместо да се консултираш с журналистки, може да идеш в рекламна/маркетингова агенция въпреки, че надали ще ти кажат нещо повече от това, което аз ти казах, а и да не забравяме рекламата във вестниците, а защо не и да отвориш няколко бутика имам предвид не бутик в Люлин, а по моловете, Витошка и т.н. Дано съм ти бил полезен поне малко.
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Re: Търся идеи за маркетинг на собствен бранд за обувки

Мнениеот Ilijana » 25 Мар 2008, 00:25

Здравей, nacho! Добре дошъл на форума! :D

nacho написа:Здравейте на всички форумци ! ...
Страхотно местенце сте си "заформили" тук :shock:

Да, голяма краста сме тук. :D Но, "в спора се ражда истината" - тук могат да се намерят и добри идеи и добри съвети.

nacho написа:Сега съм се замислил да правя и собствена марка обувки (дамски, разбира се... официални) за име,дизаин и технология имам някои идеи, но най-важната част продажбата нещо ми куца ... ще звуча шаблонно, ако кажа, че пазара все повече се "затяга" и всичко трябва да е измислено професионално. Опитах да се срещна със "заинтерисувани" модни къщи, но изненадващо никой не е заинтерисуван колкото си мислех, че е нормално. Организирах среща (след 2 дни) с едно светило в модната журналистика, ама парите които ми иска за консултация на час никак не са малко и едва ли ще си говорим много дълго (дано и с вършенето на работа не се получи така) :cry: ...та.. молбата ми е:
ако на някои му се занимава с даване на съвети да помага с идеи и връзки :!: като при реален резултат съм готов да си "платя дяволъка" както се казва ... :D


Дано съм разбрала вярно: Стартираш бизнес в производството на обувки, искаш да си направиш собствен бренд и да популяризираш?

Имам няколко въпроса, които не са ми ясни: Имаш ли вече производство или сега започваш? За какво точно ще правиш (май, вече утре) среща с журналиста/журналистката?

За мен нещата изглеждат така:
Трябва да знаеш как ще произвеждаш, какво ще произвеждаш, колко ще ти струва, колко ще печелиш и къде ще продаваш.

1. Първо трябва да имаш производствен капатитет, позволяващ да произвеждаш определено количество обувки с определено качество.
2. Трябва да имаш "уникален продукт" (или продукти), който да предлагаш на пазара.
3. За да изработиш търсен "уникален продукт", трабво да си направил маркетингово проучване на пазара - например, анкетни проучвания, които да показват какво се търси, от кого се търси, къде се търси, с какво качество, на каква цена и т.н. Добро проучване струва пари, защото трябва да бъдат изготвени добри анкетни карти, да се направи анкетирането сред "правилните" респонденти, да се обработят картите и да се формулират изводи.
4. След като продуктът е измислен като идея, се търсят начините той да се продава успешно. За целта се работи със специалисти в областта на брендирането и рекламата. Брендът е марката, името, което се популяризира с цел то да бъде "познато" на потенциалните куповачи. Самият процес на брендирането не е много лесен, защото човекът или екипът, които се занимават с това, трябва да са наясно с психологията на куповача, с конкретния пазар, с каналите на реализирането на стоката, с рекламата, с маркетинга и т.н.

Мисля, че най-добре е да си намериш специалист, който да наемеш на работа - за да работи само за теб, а не по проект. Но, и по-големите рекламни агенции, както и отделни специалисти в областта, ще могат да ти предложат подобни услуги.

Искам да ти кажа, че единичната консултация от един журналист изобщо няма да ти свърши работа (сам ще го видиш утре). Трябва ти комплексна стратегия, по която се работи по-дълго време.

Пиши, докъде си стигнал.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Ilijana » 29 Мар 2008, 15:10

nacho, тази статия е точно за теб! Не е по темата "брендиране", но когато я четох, мислих за твоя случай. :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот nacho » 29 Мар 2008, 17:47

:) тъкмо цяла сутрин четях статиите в сайта :roll: само ще кажа, че наистина ми допадна с разликата, че не съм средно статистически "бизнесмен" ... по-скоро съм предприемач 15%, мениджър 40-45% и правяч :D (специалист) 45-40% или поне така си мисля ... на това отгоре и зодия "близнак" :D ...
... колкото до марките :lol: цена-качество е силно субективно, хората са различни и качествата по различен начин се ценят (за субективните да не говорим - излишно е) ... ще Ви помоля да не пишем общи понятия и изводи (мнения), които могат да се прочетат в почти всяка книга и статия (имам над 100 заглавия и всяка съм прочел с особен интерес)... все пак търся по-скоро идеи, а не съвети и то най-вече как да продавам. Разбирайте го като желанията Ви за "перфектната" обувка (официална имам в предвид) + най-приятното обслужване (направа и предлагане) за което може би мечтаете ... когато искам нещо да науча питам клиентите и себе си, а не маркетингови компании (специалистите) с които да "потроша неограничения си бюджет" :lol: за ТОТАЛНА и агресивна реклама ... благодаря на всички, които четат и се сещат за темата ми :wink:
nacho
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 23 Мар 2008, 22:38
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Ilijana » 29 Мар 2008, 18:05

nacho написа:... ще Ви помоля да не пишем общи понятия и изводи (мнения), които могат да се прочетат в почти всяка книга и статия (имам над 100 заглавия и всяка съм прочел с особен интерес)... все пак търся по-скоро идеи, а не съвети и то най-вече как да продавам. Разбирайте го като желанията Ви за "перфектната" обувка (официална имам в предвид) + най-приятното обслужване (направа и предлагане) за което може би мечтаете ...


Добре, отговарям най-субективно, като жена, на която й се налага всеки ден да е с "официални" обувки:
1. Искам обувката да е с ток, който да не е прекалено тънък - за да е стабилен и да ми позволява да тичам, но в същото време да не е нисък, за да изглеждам елегантно;
2. Обувките да не боядисват хубавите (и скъпите!) ми чорапогащи;
3. Да има сравнително затворени обувки за по-топлото време, т.е. да имат най-много отворено малко отпред или отворена пета. Но, да не запарват краката. Как се постига това? Не знам - не съм специалист. :D
4. Да имат достатъчно добор качество, за да издържат активната експлоатация поне един сезон. Да не ми пада токчето, докато тичам, шевовете да са стабилни.
5. Цената, която мога да си позволя за всекидневната официална обувка е до 120 лв.;
6. Имам по-тясен крак и определено ми е проблем да си намеря обувка, която да не ми "лопа" отгоре (не знам точно, как се казва тази част на крака).
7. Искам да имам възможност да избера един модел от 2-3 цвята: например, кафяви, бежови и черни. Други цветове също са добре дошли!
8. За обслужването: мразя магазинерките да ми се нахвърлят и да ми обясняват, че толкова добре изглеждам, че точно за мен са обувките ... и ми посочват модел "луд тъйнейджър". Искам да има удобно място за сядане и достатъчно търпелив персонал за да ме изтрае в рамките на половин час, през който ще пробвам половин магазин.
9. Добре е да се предлагат и чанти в комплект към обувките.


За сега - това е. Достатъчно подробно ли е за "мечтите" ми? :D

Ако направиш анкета и събереш тази информация от стотина жени - маркетинговото проучване ти е налице. :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гостаcron