Това е първият ми пост във форума, след като ми направихте впечатление на надъхани, смели, оптимистични и най-вече - услужливи хора тук. Дано това мое впечатление да си остане такова.
Особено ми бяха интересни темите ала "Искам да започна свой бизнес". Не за друго, а защото аз също постоянно си задавам същия въпрос. За съжаление, колкото повече си го задавам и колкото повече възможни решения за него проучвам - толкова повече се разочаровам. Защото в един момент разбирам, че ако един човек се стреми да изкарва някакви пари само и само за да преживява, а друг има малко повечко (колкото да може да мисли за бизнес, не само за оцеляване), то и двамата са обречени рано или късно на безпаричие заради лошата икономическа атмосфера в БГ.
Нооо това е друга тема... за момент отлагам и нея, и борбата срещу негативното мислене настрана, за да разкажа за моя все още скромен опит в областта на бизнеса.
Всичко започва с дежурния въпрос "Какъв бизнес да започна?", като при мен е примесен и с въпроса "С какво по-дребничко и не толкова страшно да започна, така че и да загубя от него, да не е голяма загубата, но да съм си направил кефа, както и да съм научил нещо повече". В допълнение, трябваше да е нещо в което да не участвам нон-стоп. Някой друг да се занимава с него, аз само да плащам. Проблема при мен е, че от света на икономиката и бизнеса не разбирам и грам, а на всичкото отгоре откъм комуникация с хората съм супер зле. Не съм си и помислял да наемам непознати хора за работата, така че намесих мои хора...
... И така, мои роднини и приятели се наеха да се занимават с едно от онези "Мaгазини за 1 лeв", в които се продава евтина и отчасти боклучива китайска стока. Събрахме се група от 4 ентусиасти и за нула време скалъпихме едно такова магазинче. Аз давам парите, те работят. Накрая каквото стане - стане. Каквото изкараме - изкараме, и делим на 4. Не че сме правили някакви сериозни проучвания дали това нещо ще върви. Нещо, което ме караше все пак да се съглася с тази дейност беше че все пак виждам доста такива магазинчета, които откакто са създадени си стоят на мястото, следователно имат някаква изгода. Кажи-речи - хвърлих се почти на майтап.
Помещението, което намерихме се намира много близо до мястото където живеят всички (без мен

Зареждаме го от няколко различни складове на едро. Стоките са доста - над 1000 различни, а може би вече сме стигнали и 2000. Да не ви обяснявам какво става когато тия неща трябва да се описват, да им се лепят ценички, да се складират..
Кофтито на това магазинче е, че си няма собствен склад. Малко по-късно намерихме второ магазинче, в съседния квартал, което за почти същия наем си има и склад, така че в момента броя на "левчетата" с които си играем са 2.
За тези, на които им е интересно - ето и малко числа:
Наем на един магазин ~25 кв. => ~800 лв / месец.
Оборудване - може би малко над 1000 лв.
Първоначална стока - 2000-3000 лв.
Общо взето бях изненадан от размера на инвестицията. Аз очаквах да е поне два пъти повече, а тя се оказа 5-6 хил. лв.
Средна надценка на стоките, която ние слагаме ~ 100%. Или с други думи - купили сме стока за 2000, обявили сме продажна цена 4000.
Между другото, аз лично съм гледал цените на всичко, което да продаваме да съответства на самата стока и на финансовото положение на хората (съответно бабите.. защото те са по-голямата част от клиентелата). Купуваме от складове, в които цените на едро ми харесват. А те се броят на пръсти. В доста от складовете цените са високи колкото на дребно, че и повече от колкото аз бих ги пуснал.
Великите ми идеи за оборот ~300 лв на ден не се случиха (поне не още), но поне има някакъв оборот който да си покрива разходите за магазина. В единия магазин средно 60 лв, в другия (който е на по-добро място) - 110 лв. Правил съм си изчисления, според които за да работи на сметка един от тези магазини, неговият минимален дневен оборот трябва да бъде минимум 130 лв. Като този магазин трябва да се поддържа от 2 човека. Единият за да продава, другият за да доставя (като този който се занимава с доставките и складовата работа може да е самият шеф. Доставките се правят през няколко дни, а и са по-интересни от продаването).
При 130 лв среден дневен оборот, месечния му е ~4000 (при двойна надценка печалбата е половината ~2000), от които вадя ~ 1000 лв за
наем и разни дребни разходи. Чиста печалба остава ~1000 лв, което може да се раздели между продавача и шефа.
Ако се направи сметка, въпросът дали си заслужава да се занимава човек с такъв вид търговия е спорен. В моя случай - дори за тези 2 магазина, при положение че сме 4 човека, смисъл няма - ако има някаква печалба която да си разделим, то тя е смешна. Дори един учител работи за повече. Но на нас ни е интересно, и затова се занимаваме

За възвращаемост на инвестиция не мисля. Още преди да започнем приех възможността за поражение, така че ми е все едно.
Но ако има работохолици, за които би било удоволствие по цял ден да прехвърлят разни китайски боклуци, то ако участват изцяло и еднолично в цялата дейност, дори на кофти място да е магазина, ще има приход.
Пиша тази тема за да е полезна на някой. Лично за мен това не е сериозен бизнес, за да имам нещо по него да скрия.
Датс инаф.. от първият ми пост тук