Мaгазини за лeвче - в дeйствие

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

Мaгазини за лeвче - в дeйствие

Мнениеот Rado_82 » 29 Мар 2008, 05:20

Поздрав на тукашните форумци!
Това е първият ми пост във форума, след като ми направихте впечатление на надъхани, смели, оптимистични и най-вече - услужливи хора тук. Дано това мое впечатление да си остане такова.

Особено ми бяха интересни темите ала "Искам да започна свой бизнес". Не за друго, а защото аз също постоянно си задавам същия въпрос. За съжаление, колкото повече си го задавам и колкото повече възможни решения за него проучвам - толкова повече се разочаровам. Защото в един момент разбирам, че ако един човек се стреми да изкарва някакви пари само и само за да преживява, а друг има малко повечко (колкото да може да мисли за бизнес, не само за оцеляване), то и двамата са обречени рано или късно на безпаричие заради лошата икономическа атмосфера в БГ.
Нооо това е друга тема... за момент отлагам и нея, и борбата срещу негативното мислене настрана, за да разкажа за моя все още скромен опит в областта на бизнеса.

Всичко започва с дежурния въпрос "Какъв бизнес да започна?", като при мен е примесен и с въпроса "С какво по-дребничко и не толкова страшно да започна, така че и да загубя от него, да не е голяма загубата, но да съм си направил кефа, както и да съм научил нещо повече". В допълнение, трябваше да е нещо в което да не участвам нон-стоп. Някой друг да се занимава с него, аз само да плащам. Проблема при мен е, че от света на икономиката и бизнеса не разбирам и грам, а на всичкото отгоре откъм комуникация с хората съм супер зле. Не съм си и помислял да наемам непознати хора за работата, така че намесих мои хора...
... И така, мои роднини и приятели се наеха да се занимават с едно от онези "Мaгазини за 1 лeв", в които се продава евтина и отчасти боклучива китайска стока. Събрахме се група от 4 ентусиасти и за нула време скалъпихме едно такова магазинче. Аз давам парите, те работят. Накрая каквото стане - стане. Каквото изкараме - изкараме, и делим на 4. Не че сме правили някакви сериозни проучвания дали това нещо ще върви. Нещо, което ме караше все пак да се съглася с тази дейност беше че все пак виждам доста такива магазинчета, които откакто са създадени си стоят на мястото, следователно имат някаква изгода. Кажи-речи - хвърлих се почти на майтап.
Помещението, което намерихме се намира много близо до мястото където живеят всички (без мен :( ), така че то си беше предопределено за целта. Не е много оживено. Даже слънце не го огрява. Но го пуснахме в оборот в края на миналата година - точно преди Коледа. Магазина е под наем за 400 евро на месец. Мястото е Младост, София. След като тръгна на мен ми беше интересно какво ще стане нататък... и все още ми е интересно.
Зареждаме го от няколко различни складове на едро. Стоките са доста - над 1000 различни, а може би вече сме стигнали и 2000. Да не ви обяснявам какво става когато тия неща трябва да се описват, да им се лепят ценички, да се складират..
Кофтито на това магазинче е, че си няма собствен склад. Малко по-късно намерихме второ магазинче, в съседния квартал, което за почти същия наем си има и склад, така че в момента броя на "левчетата" с които си играем са 2.

За тези, на които им е интересно - ето и малко числа:
Наем на един магазин ~25 кв. => ~800 лв / месец.
Оборудване - може би малко над 1000 лв.
Първоначална стока - 2000-3000 лв.

Общо взето бях изненадан от размера на инвестицията. Аз очаквах да е поне два пъти повече, а тя се оказа 5-6 хил. лв.

Средна надценка на стоките, която ние слагаме ~ 100%. Или с други думи - купили сме стока за 2000, обявили сме продажна цена 4000.
Между другото, аз лично съм гледал цените на всичко, което да продаваме да съответства на самата стока и на финансовото положение на хората (съответно бабите.. защото те са по-голямата част от клиентелата). Купуваме от складове, в които цените на едро ми харесват. А те се броят на пръсти. В доста от складовете цените са високи колкото на дребно, че и повече от колкото аз бих ги пуснал.

Великите ми идеи за оборот ~300 лв на ден не се случиха (поне не още), но поне има някакъв оборот който да си покрива разходите за магазина. В единия магазин средно 60 лв, в другия (който е на по-добро място) - 110 лв. Правил съм си изчисления, според които за да работи на сметка един от тези магазини, неговият минимален дневен оборот трябва да бъде минимум 130 лв. Като този магазин трябва да се поддържа от 2 човека. Единият за да продава, другият за да доставя (като този който се занимава с доставките и складовата работа може да е самият шеф. Доставките се правят през няколко дни, а и са по-интересни от продаването).
При 130 лв среден дневен оборот, месечния му е ~4000 (при двойна надценка печалбата е половината ~2000), от които вадя ~ 1000 лв за
наем и разни дребни разходи. Чиста печалба остава ~1000 лв, което може да се раздели между продавача и шефа.
Ако се направи сметка, въпросът дали си заслужава да се занимава човек с такъв вид търговия е спорен. В моя случай - дори за тези 2 магазина, при положение че сме 4 човека, смисъл няма - ако има някаква печалба която да си разделим, то тя е смешна. Дори един учител работи за повече. Но на нас ни е интересно, и затова се занимаваме :))) Играе им се на децата...
За възвращаемост на инвестиция не мисля. Още преди да започнем приех възможността за поражение, така че ми е все едно.
Но ако има работохолици, за които би било удоволствие по цял ден да прехвърлят разни китайски боклуци, то ако участват изцяло и еднолично в цялата дейност, дори на кофти място да е магазина, ще има приход.

Пиша тази тема за да е полезна на някой. Лично за мен това не е сериозен бизнес, за да имам нещо по него да скрия.

Датс инаф.. от първият ми пост тук 8)
Последна промяна Rado_82 на 21 Сеп 2008, 22:11, променена общо 2 пъти
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20


Мнениеот Petkov » 29 Мар 2008, 09:33

Първо, здравей и добре дошъл при нас. Второ, ЕВАЛА, че сте рискували и т.н. и сте направили нещо. Но защо си толкова скептичен и зле настроен??? Ами като не ви достига печалбата и такива работи, защо не се замислиш например за разширяване на дейноста. Намерете още 1-2-3-4 магазина, предполагам за 1 година ще има достатътчно ако не с ваши пари, то със заем например да направите и друга фирма, която да се занива с експорт и импорт на стоки от Китай(е вие ще се занимавате само с импорт), всъщност един приятел и баща му направиха подобна фирма и не е толкова невъзможно и трудно. И като имате такава фирма и внасяте директно от Китай не мислиш ли, че ще е по-добре, защото пропускате едно ниво от веригата с надценките??? Това е само предложение, не съм много вещ просто ми хрумна щом ви се занимава. Пиши какво мислиш.
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот Ilijana » 29 Мар 2008, 15:04

Здравей, Rado_82! И от мен едно добре дошъл на форума! :D

Не знам, колко сме "услужливи", но можем да кажем и да препоръчаме някои неща. Дали това не е "меча услуга" - можеш сам да прецениш. :D

Мисля, че идеята на Petkov за верига магазини е най-удачна в случая. Ще ти кажа, защо мисля така.

Тъй наречените "социални магазини" предлагат евтина (и, съответно, не много качествена стока) на много ниски цени. Не ее възможно да се печели от един магазин, дори от два или три, защото, както сам виждаш, оборота не е много голям, а надценките са мизерни. Такива магазини са разпространени в Европа. Те основно са за хранителните стоки. Печалбата идва от няколко неща: обикновено веригата на социалните магазини е "вързана" към някоя голяма верига на "скъпарски" магазини. Стоката, която не се продава в "скъпарските" се мести в социалните, където се пласира на много ниска цена - колкото да разчистят складовете. Друг начин е да се купува много на едро на, съответно, много ниска цена и да се продава във верига социални магазини. Тогава печалбата идва от по-големия съвкупен оборот.

Затова, мисля, че добре е да направиш повече магазини, да ги брендираш със собствено име и съответната реклама; да купуваш по-наедро на по-ниска цена и да продаваш не само китайска, а и българска и турска стока. Не ми изглежда удачна и ориентацията ти към пенсионерите. Те не са от най-заможните хора и няма да можеш добре да печелиш от тях. Ориентирай се към тейнейджърите, които са по-склонни да купуват евтини дреболийки в големи количества и към "спестовните" домакини, които купуват доста неща за всекидневна употреба.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Petkov » 29 Мар 2008, 17:51

Иляна, мерси че се съгласяваш с мен, това значи много, а иначе какво мислиш за фирмата за импорт от Китай???
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот Ilijana » 29 Мар 2008, 18:08

Petkov написа:Иляна, мерси че се съгласяваш с мен, това значи много, а иначе какво мислиш за фирмата за импорт от Китай???


Има много голяма конкуренция, иска големи финансови вложения, иска връзки от към "китайската" страна, трябва да има канали за пласиране на едро в България. Иначе - идеята не е лоша.

P.S. Не, че не съм поласкана, но защо толкова държиш на моето лично одобрение? :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Petkov » 29 Мар 2008, 20:02

Честно казано не държа много, но човек винаги е поласкан като другите се съгласяват с него, а за фирмата не му трябва много моята идея беше само неговите магазини да се зареждат от нея, не и други.
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот Ilijana » 29 Мар 2008, 20:16

Petkov написа:Честно казано не държа много, но човек винаги е поласкан като другите се съгласяват с него, а за фирмата не му трябва много моята идея беше само неговите магазини да се зареждат от нея, не и други.

Извинявай, наистина не исках да те засегна. :D

Исках да кажа, че всеки от нас има идеи и мнения и не трябва да търсим одобрение на околните, защото и околните могат да грешат. Просто си имаме мнение или идея - и това е. Тя винаги е хубава за нас самите, а това е най-важното.
:D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Petkov » 30 Мар 2008, 17:16

Не си ме засегнала не се притеснявай, ако може да науча за този магазин за 1лв. от кои складове(по-точно къде се намират) пазарувате???
Тhe road to success is always under construction, Keep Walking...
Аватар
Petkov
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 71
Регистриран на: 15 Яну 2008, 20:32
Местоположение: София, Благоевград

Мнениеот vililil » 30 Мар 2008, 19:16

здравейте...включвам се и аз в тази тема.от един месец и аз "рискувах" и отворих такъв магазин,за сега не мога да се похваля...все още не мога да се "ориентирам" със зареждането на стоките...Въпросът ми е: мога ли по някакъв начин да се свържа с Rado_82...искам доста неща да го попитам...ако е възможно,разбира се,за което предварително Благодаря!....
vililil
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 04 Мар 2008, 18:58
Местоположение: кюстендил

Мнениеот Ilijana » 30 Мар 2008, 19:24

vililil написа:мога ли по някакъв начин да се свържа с Rado_82...искам доста неща да го попитам...ако е възможно,разбира се,за което предварително Благодаря!....


Прати му "лично съобщение" от форума и той ще получи уведомение на електронната си поща.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Rado_82 » 01 Апр 2008, 04:07

vililil, пиши "лично" както каза Ilijana. Ей тук отдолу има един бутон "ЛС". И на мен ще ми бъде интересно да си поговоря с "колега".
Последна промяна Rado_82 на 10 Фев 2009, 10:41, променена общо 1 път
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот gardeniakoki » 15 Авг 2008, 21:00

Здравей! много се надявам да пишеш скоро. Замислих се и аз да отварям такъв магазин, но не знам от къде се започва? Как да се снабдявам с такава стока? Аз съм от Плевен. Може ли някой да ми каже нещо ако знае за дистрибутори? Благодаря предварително
gardeniakoki
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 15 Авг 2008, 20:53
Местоположение: Pleven

Мнениеот Емилия » 03 Сеп 2008, 16:43

Здравейте,
преди няколко дни попаднах във форума и много ми допадна. Аз от известно време мисля с какво да се занимавам, вече не искам да съм наемен работник. в момента с доста заеми строя един магазин и не съм решила какъв да бъде. Една от идеите ми е "всичко за един лв" затова пиша по тази тема. от тук разбирам, че като че ли има смисъл да се открие такъв магазин, но не знам откъде мога да го зареждам, ако някой има информация, ще съм му благодарна да ми пише.
Другата ми идея е откриване на Селскостопанска аптека, но не съм проучила изискванията на ХЕИ и др. подобни и какви са рисковете и печалбите. Ще се радвам да прочета вашите мнения по въпроса.
САайта е страхотен, откакто съм го открила всеки ден го преглеждам и намирам нещо ново. Поздравления.
Емилия
Нов
Нов
 
Мнения: 14
Регистриран на: 03 Сеп 2008, 16:20
Местоположение: шумен

Мнениеот Rado_82 » 03 Сеп 2008, 20:03

Видях, че има интерес към местата от които може да се зарежда такъв магазин. Аз съм в София, затова за другите градове не мога да кажа нищо, но за тук... едното място, естествено, е Илиенци. Там има много складове, все различни, но е добре да се разгледат за да се знае кое къде го има, къде е по-изгодно... Илиенци има и част 2, ако някой не знае. Когато се зарежда от там, да се има предвид че всички затварят около 3 часа... и трябва да се действа по-рано :shock:
Друго място е това:
http://bgmaps.com/map.asp?sid=5b61476ea ... 32_56.y=90
ако не се отвори правилно - в bgmaps.com в търсачката за ул.738, някъде в кв. Модерно Предградие.
Пускам и една сателитна снимка за по-ясно:
http://img131.imageshack.us/img131/5625/skladlt6.jpg
Поръчките за стоката се приемат там дето е червената точка... там е нещо като шоурум, а при зелената точка се товари стоката след като вече е готова.
Други складове има ето тук:
http://bgmaps.com/map.asp?sid=5b61476ea ... 16_66.y=74
До първото Метро и срещу Техно... или полис или маркет беше :?

Последната глупост която са измислили е че трябва за всяка стока да се лепи етикетче което да оказва произход и състав. Не ми е ясно доколко това помага на клиентите, но със сигурност затруднява малко повече работата след доставянето на стоката :shock:
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот Ilijana » 03 Сеп 2008, 20:10

Rado_82 написа:Последната глупост която са измислили е че трябва за всяка стока да се лепи етикетче което да оказва произход и състав. Не ми е ясно доколко това помага на клиентите, но със сигурност затруднява малко повече работата след доставянето на стоката :shock:


Това не е ли задължение на продавача на едро или на производителя/вносителя на стоката? Защо продавачът на дребно трябва да лепи тези лепинки, когато не той трябва да доказва произхода и състав на стоката?

Той откъде да знае? Все едно продавачът на вафли да знае състава на вафлите и производителя им. :roll:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Следваща

Назад към Стартиране на собствен бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron