Страница 1 от 1

Вестник за обяви...

МнениеПубликувано: 18 Апр 2008, 13:28
от eser
Интересува ме идеята за издаване на малък, безплатен, регионален вестник с обяви и кратко представяне на регионалния бизнес (отделни фирми от по половин страничка).

Но нямам никаква представа относно законодателството.
Какви разрешителни и регистрационни режими има по-въпроса?

МнениеПубликувано: 23 Апр 2008, 09:23
от Ilijana
Здравей!

Съществуват много регионални вестници с обяви, което ме навежда на мисълта, че винаги може да се намери място за още един. :)

"Няма безплатен обяд" :) Как смяташ да печелиш, издавайки безплатен вестник? Сигурно само от рекламите във вестника? Значи трябва да имаш няколко рекламни агенти, които да търсят рекламодатели. Разпространението също трябва да се обмисля добре.

За да се издава периодично издание, трябва да имаш регистрирана фирма имаща за дейност или една от дейностите "издателска". Ако не разполагаш със собствена печатница, ще се наложи да сключиш договор с някоя такава. Периодичното издание /вестникът/ трябва да има уникален номер ISSN, който да защитава авторското право. На тази страница можеш да видиш основната информация за ISSN идентификацията.

идея,която също обмислям

МнениеПубликувано: 20 Авг 2009, 13:13
от Венцислав
Идеята за такъв вестник е добра,особено ако цените за реклама са по-ниски с тези на конкурентните вестници и ако има поне една страница с интересна информация,която да е полезна за голям кръг читатели пр/идеи за бизнес и/или др. Опитвам се да изчисля колко излиза една такава инвестиция,но все още не мога,ако се реша ще пиша тук за повече инфо,съвети и препоръки.
Друга възможност е онлайн вестник или страница с регионални обяви,реклами,но според мен ще е успешен само ако се различава с нещо от останалите иначе ще е пълна загуба на време.За да се стартира такъв сайт и да започне работа знаете ли дали е нужно регистрация на фирма или е необходими само основните неща при изграждане на сайт?

Re:

МнениеПубликувано: 20 Авг 2009, 14:10
от moskvich
Доколкото разбирам, искаш да направиш вариант на това: http://vestnikreklama.bg ?

da

МнениеПубликувано: 20 Авг 2009, 14:23
от Венцислав
Добър вариант,но пример за претрупаност,липса на хармония с цветовете и добре оформени обяви.

Ори, мели, яж

МнениеПубликувано: 04 Окт 2009, 14:22
от novinia
Рекламен вестник? Не е трудно, трябва само малко търпение и финансиране.
Ето ги най-важните стъпки, които трябва да направиш, за да осъществиш идеята си:
1. Регистрирай фирма, в чиято дейност да се включва издателска работа.
2. Името на вестника, заедно с неговата "глава" - като запазен знак или шрифт, регистрирай в Патентно ведомство. Процедурата е дълга и тегава, но необходима - този акт прави невъзможна кражбата на идея.
3. Наеми страньор - с въображение и бърз компютър. Желателно е да ти покаже и какво е странирал досега, за да не се учите заедно как се прави вестник. С въпросния дизайнер уточнете формат (големина) на вестника, брой страници, цветност и шрифтове. Добрият pdf-формат прави възможно дори да не се виждате с човека, който ще изработва вестника - може да си го препращате по интернет.
4. Намери печатница. Има във всички градове. Поне в по-големите.
5. Имай готовност да "пълниш" изданието не само с обяви и реклами - първоначално няма да са толкова много, но и с текстове и снимки, тв програма, светска хроника. Започни от по-малък обем, например 4 страници, винаги можеш да увеличиш броя им.
6. Заложи на нестандартни форми на разпространение - нека вестникът ти стига до пощенските кутии на хората, нека младежи го раздават на улицата, разпространявай го при големи събирания на хора по време на фестивали, културни събития и др.
7. Ако собствените ти бизнесконтакти не успеят да "напълнят" страниците на изданието, наеми добър рекламен агент.