Страница 1 от 1

Фондация

МнениеПубликувано: 08 Юли 2008, 08:21
от marinov
как мога и какво ми е нужно да направя фондация за тестове за спин и подобни болести ? и от каде ще ми идват приходите като тестовете са безплатни ?

МнениеПубликувано: 08 Юли 2008, 19:33
от Ilijana
Фондацията от типа, за който пишеш, няма да има печалба в обичайния й вид. Доходът може да идва от два основни източника (които са законни):

1. Дарения от физически и юридически лица.
2. Финансиране от най-различни програми (чрез държавата, европейски фондове, червен кръст и др.), насочени към подпомагане на болните от съответните заболявания.

Приходите ще бъдат в вид на заплатата на персонала, наем или придобиване на помещения, консумативи и др. Няма да можеш да генерираш печалби за себе си лично, а само фондацията като цяло.

С други думи, това е чиста благотворителност, щом говорим за "безплатните" тестове.

Какво точно искаш да имаш като резултат - да предоставяш безплатни тестове или търсиш начин за печалба?

МнениеПубликувано: 14 Юли 2008, 11:16
от marinov
da sachetaq dvete

МнениеПубликувано: 14 Юли 2008, 19:52
от Luminosa
Като дългогодишен член в НПО бих казала, че това да съчетаете благотворителност с печалба е невъзможно. Самите понятия са несъвместими в едно изречение...разбира се това, при положение, че говорим за спазване на законите на коя и да е страна.
Откровено казано дори съм малко негативно настроена в момента, че някой иска да печели от тази си дейност. Наистина бихте могъл да печелите заплати - за себе си и служителите Ви. Но това не мисля, че е кой знае каква печалба...примерно месечно възнаграждение от 350-500 лв. Абсурдно е. Та, с тези пари едвам бихте си покрили собствените разходи. А да не говорим, че времето, което трябва да отделите е огромно.
Освен това, когато говорим за Фондация - без значение от дейността й, неминуемо в самата дейност има много болка и мъка. Вие готв ли сте да понесете тази болка...да живеете с нея?
И другото, което ми хрумва в момента...Фондация за какво?! Осигуряваща само безплатни тестове...или и последващо лечение? Защото, ако е само първото - не съм убедена, че по закон ще може да се формулира точно като фондация.
Малко се отклоних, за което се извинявам...но съм пристрастна.

МнениеПубликувано: 15 Юли 2008, 08:51
от eser
Може да регистрирате сдружение в частна полза, а не в обществено полезна дейност. Това ще Ви струва около 300-400лв. Един адвокат може да Ви изготви документите за регистрацията, наблегнете много добре на устава. Ще може да генерирате приходи от:
- членски внос;
- дарения (фармацевтични компании, големи фирми, общините);
- участие в програми (има един много добър указател на частни дарителски фондове от щатите, актуализира се всяка година).
Успех.

ПП.
Преди време помагах на едно регионално сдружение на хора с увреждания, искахме заедно да убедим държавните и местните органи на власта от изработката на прословутите подходи към институциите пригодени за инвалиди. Пълна апатия, а в хората имаше толкова болка. Най ме беше яд, че само се искаше воля, имаше възможност за финансиране от АХУ.

МнениеПубликувано: 23 Сеп 2008, 19:31
от amigo78
Здравеите стана ми интересен този форум и реших да се регистрирам дано има повече хора като вас относно фондацийте че пелчалба нияма или може би при голямите нпо-та да има но не и при малките такива оргарнизаций за сажаление хората в БГ виарват на големите а там е вазможно за окриване на средства и пране на пари да неговорим за рекламата та като цияло мялките нпо-та решили наистина да се занимават с БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ умират задушени един пат от даржавнитв институций и втори пат от сянката на големите нпо-та които са все пот оатронажа на ниякои си това е мое мнение мойе и да не сам прав

Въпрос

МнениеПубликувано: 24 Сеп 2008, 08:29
от eser
Извинявай, нарочно ли допущаш толкова много грешки или пишеш на латиница и някаква програма ти конвертира текста?