ЕООД - данъци...

Откъде да започнем. Всичко свързано със започването на бизнес.

ЕООД - данъци...

Мнениеот marinov » 02 Авг 2008, 13:49

здравейте отново,
имам отново вапрос
при регистриране на еоод
какви месечни/годишни такси и данъци трябва да заплащам ?
marinov
Нов
Нов

Мнениеот marinov » 18 Авг 2008, 16:43

много ви моля да ми отговорите.
Какви разходи имам по самата фирма еоод на месец и на година ?
marinov
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 18 Авг 2008, 23:27

Здравей!

Сега ще се опитам да ги изредя. Ако забравям нещо, надявам се, че ще ме допълнят.

- След края на всяка година се заплаща данък печалба. Сумата зависи от печалбата, която е отчетена за предходната година. Ако няма печалба, то нищо не се плаща.
- Всеки месец се плащат всякакви осигуровки. Ако имаш нает персонал - плащаш му заплата+осигуровки по таблица. Размера им зависи от размера на заплатата. Ако нямаш нает персонал, така или иначе имаш управител-собственик на фирмата. Той се осигурява като самонаето лице. Сам избираш върху каква сума ще се осигуряваш. Минимума е в рамките около 70 лв. на месец. Плаща се до 10 число за предходния месец.
- Всяка година се плащат, ако имаш такива, акцизи и патенти.
- Всеки месец други разходи за дейността, които със сигурност са ти ясни - наеми, кредити и т.н.

Не си сформулирал точно въпроса си. Притесняваш се, че има разходи, които не си предвидел? Пиши какво си предвидел, а ние ще се опитаме да преценим какво липсва. :)
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот BestMarket » 19 Авг 2008, 14:46

Мисля, че само 10% данък печалба годиншни
BestMarket
Нов
Нов

Мнениеот marinov » 19 Авг 2008, 23:43

Ем искам да стартирам собствен бизнес но нямам никакав опит и информация за тези фирмени неща. (ДДС, данаци такси усигоровки)
Значи ако имам фирма
тряя на секи месец да осигорявам персонала на минимум 70лв.
И на края на годината да внеса 10% данък печалба ?
това са ми разходите само за това че имам фирма и вече отделно са
помещенията машините и такивати работи.
Нямам информация също така и за фирмения печат.
Задалжителен ли е и за какво служи ?
както и примерно ако е Еоод и ако дадено лице съди фирмата
кои плаща накрая ако фирмата неможе да поеме разноските собственика ли ?
Както и с какво могат да задалжат собственика на еоод ако фирмата е в гаф ? идеята ми е че наи много могат да закрият фирмата и това е ?
такива неща въобще неса ми ясни и сам много некопентентен а трябва да ги знам ако искам да развивам бизнес.
Мерси много и благодаря предварително и ви моля да ме извините за некопетентноста ми.
marinov
Нов
Нов

Мнениеот marinov » 19 Авг 2008, 23:57

както и как стоят нещата с ддс
каде как и какво се внася на ддс
какви стоки мога да купувам на които да чупя ддс-то и такива неща.
и собвтвеника на фирмата каква отговорност носи при неспазване на някои закон от страна на фирмата и какви са последстията за самата фирма ?!
marinov
Нов
Нов

Мнениеот marinov » 22 Авг 2008, 13:23

nqkoi moje li da mi help za tova ?
marinov
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 25 Авг 2008, 13:33

marinov, ДДС-то е доста сложна материя. Наистина, това е случаят, когато най-добре е с това да се занимава професионален счетоводител.

Прочети ЗАКОН ЗА ДАНЪК ВЪРХУ ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ: http://lex.bg/laws/ldoc.php?IDNA=2135533201

Законът не е лесен за разбиране от неспециалист, но наистина там има отговори на всичките ти въпроси.

Защо искаш да се регистрираш по ДДС? Имаш големи обороти?
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

имам същият въпрос

Мнениеот Гост » 19 Апр 2012, 13:27

Става дума за следното: безработен съм със семейство и дете. Единствено аз докарвам доходи в семейството.
Преди 4 години изобретих машина, свързана с хранителната индустрия, която си намери ниша и започнах да я сглобявам и продавам.

Доходите ми са около 600 лв. с които покривам криво-ляво семейните разходи. За инвестиции или разширяване на бизнеса и дума не може да става. Никоя банка, дори частни кредитори не ми отпускат заем,

По някое време се засилих да легализирам бизнеса и да регистрирам ЕТ. Регистрирах го, но се оказа, че съм си хвърлил парите на вятъра, защото ще трябва да плащам над 100 лв. на месец, при 500-600 лв. печална и никаква гаранция, че ще има нещо в хладилника. Затова се отказах и пак подкарах на черно.

Но все пак трябва да намеря някакво решение. Търсих помощ от държавни агенции и бюрото по труда, но се сблъсках с тотално неразбиране и безразличие.

Затова дойдох да попитам тук. Ако имам фирма (ЕООД или ЕТ):
  • до колко мога да отчислявам разходите по производството на продукта, като разходи по автомобила (24 годишен Опел :) ), електричество, интернет и др? Трябва ли тези неща да са закупени на името на фирмата?
  • ако нямам печалба, пак ли ще плащам данъци и минимума от 123 лв. осигуровки?
  • какво ще стане, ако разходите ми са повече от приходите (както се случва)?
  • какви други разходи ще могат да се очакват (патентни данъци, закупуване на касов апарат и кой знае какво още)?
  • има ли друг начин да продавам машината ЛЕГАЛНО, без да отварям фирма?
Гост

Назад към Стартиране на собствен бизнес