Става дума за следното: безработен съм със семейство и дете. Единствено аз докарвам доходи в семейството.
Преди 4 години изобретих машина, свързана с хранителната индустрия, която си намери ниша и започнах да я сглобявам и продавам.
Доходите ми са около 600 лв. с които покривам криво-ляво семейните разходи. За инвестиции или разширяване на бизнеса и дума не може да става. Никоя банка, дори частни кредитори не ми отпускат заем,
По някое време се засилих да легализирам бизнеса и да регистрирам ЕТ. Регистрирах го, но се оказа, че съм си хвърлил парите на вятъра, защото ще трябва да плащам над 100 лв. на месец, при 500-600 лв. печална и никаква гаранция, че ще има нещо в хладилника. Затова се отказах и пак подкарах на черно.
Но все пак трябва да намеря някакво решение. Търсих помощ от държавни агенции и бюрото по труда, но се сблъсках с тотално неразбиране и безразличие.
Затова дойдох да попитам тук. Ако имам фирма (ЕООД или ЕТ):
- до колко мога да отчислявам разходите по производството на продукта, като разходи по автомобила (24 годишен Опел
), електричество, интернет и др? Трябва ли тези неща да са закупени на името на фирмата? - ако нямам печалба, пак ли ще плащам данъци и минимума от 123 лв. осигуровки?
- какво ще стане, ако разходите ми са повече от приходите (както се случва)?
- какви други разходи ще могат да се очакват (патентни данъци, закупуване на касов апарат и кой знае какво още)?
- има ли друг начин да продавам машината ЛЕГАЛНО, без да отварям фирма?