100 lv.- собствен бизнес?

Финансиране на бизнес. Проекти и програми за финансиране.

Мнениеот Mar7 » 09 Окт 2011, 09:52

Интерeсно, интересно...

Казваш финансов консултат на франчайз за 100 лв.
Преди време, когато банките кредитираха сульо и пульо се навъдиха няколко такива фирмички.И да не бъда голословен мисля че една от тях беше Кредитур еU или нещо подобно.
Да но там се искаше да имаш офис, в него компютри, факсове, принтер, интернет,реклама пък то и ток ще трябва да се плаща,осигуровки,наем,вода,сот,интернет и тн което си е една инвестиция от около 10К на първо време, както и да я погледнеш.

Виж ако си на граждански договор към някоя подобна фирма или организация това е друг въпрос, но това не е БИЗНЕС !

Някой професор веднага може да ми скочи да ми обяснява какво означава думата Бизнес от английски, ами буквално означава заетост, в тълковните речници е Бизнеса е съвкупност от дейности с цел задоволяване на потребност.

1. Извинявай но само за регистрация на фирма,касов апарат и тн ти трябват едни 700-1000лв.

2.Разбира се може да работиш и без касов апарат ако използваш само банкови преводи.Да ама то тогава ще трябва да имаш Фирма(трябва да си регистрираш такава),фирмена сметка (годишната такса подръжка е над 100 лв.), интернет банкиране ще е необходимо (пак такса за електронен сертификат към 70-100лв. май беше годишно ) пък компютър(пак пара над 100лв със сигурност) ще ти трябва, а то като имаш комп. ще ти трябва и нет (айде пак на мин. 150-200 лв. годишна такса за нета)...!?!?

3.Вариант е Упражняване на свободна професия:

Навярно вече знаеш какво пише в ЗДДФЛ:

29. "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:

а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;

б) не са регистрирани като еднолични търговци;

в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

А от гледна точка на ТЗ (който те интересува):

Чл. 2. Не се смятат за търговци:

1. физическите лица, занимаващи се със селскостопанска дейност;

2. занаятчиите, лицата, извършващи услуги с личен труд или упражняващи свободна професия, освен ако тяхната дейност може да се определи като предприятие по смисъла на чл. 1, ал. 3;

Но в този точка трябва да си инвестирал превдарително в себе си.Да си учил архитектура,право,да се занимаваш със земеделие (това става с техника за над 100 лв.), да си някакъв занаятчия но преди това трябва да си инвестирал време,пари и усилия за да придобиеш умения и качества и тн...

А с МЛМ-ма мрежовия маркетинг за мен нещата са от ден до пладне.
Съвсем скоро ще бъде изместен от он-лайн търговията още повече че до този метод на разпространение на продуктите си прибягват не до там известни и доказали се фирми, често със съмнителни продукти на доста високи цени !
Както бях писал и в предишна тема в този форув там идеята не е да си направят мрежа от дистрибутори и партньори, а от обучени и послушни клиенти, като ги задължават (така наречените дистрибутори), да купуват техни стоки за определено количество пари всеки месец(с две думи да са абонирани клиенти).В противен случай няма да им бъдат партньори и няма да си получат евентуалните бъдещи възнаграждения от тяхната изградена или изграждаща се "Мрежа" !
Абе пирамида си е яко.Малцина изкарват хубави пари, повечето стават послушни клиенти, губят си времето и енергията да зарибяват техни познати и приятели и мечтаят да спечелят мерцедес S класа....
А дано ама на дали....

И да според мен може да се стартира някакъв бизнес със 100-тина лева, ами то може и без пари да се стартира всъщтност но:

1.първо бизнеса трябва да е в сивия сектор без осигуровки,фирми,касови апарати,счетоводство и тн.
2.Най-вероятно с такива пари може да се почне нещо в домашни условия, но трябва човека да има някакъв талант ,занаят, умения в които всъщтност той преди това е инвестирал време,усилия и пари или просто му се отдава и е сомоук.
Като се почне можете да давате частни уроци по англ.цигулка,пиано да шиете дрехи или да ги прерпавяте и всякакви други услуги от боядисване до ремонт на компютри, дребни битови ремонти,раздаване на лефлети,чистене на входове и тн.

А те 100 лв. вече не са и пари.Замислете се какво може да си купите със 100лв.Една семейна вечеря в не скъп ресторант.Годишна винетка и 15 литра гориво.Една вечер в нощен клуб ако наблягате на слабоалкохолните питиета.Ел.енергията на една гарсониера в зимен месец.Дневния надника на общ работник в UK.Лекарствата на баба ви за месеца.Два кубика дърва.

Успех :-)
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот desinikoleta » 21 Окт 2011, 15:07

Не изчетох целия преден пост заради дължината, но докъдето стигнах всичко беше абсолютно правилно. И обобщението е , че няма такъв бизнес.Може само ако има неща от рода "фирмата е на леля ми", "помещението е на чичо ми" , "стоката е от затворилия магазин на стринка ми", "касовия апарат......." и т.н.

Ако си сръчен в ръцете вземи за 100 лв бяла и червена прежда и прави мартеници, след това ги раздай в магазини да ги продават на консигнация.ама и това вече е измислено, а и китайците иззеха пазара.
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Гост » 10 Фев 2012, 15:03

Може. Отваряш си уеб сайт, но дълго време няма да имаш възвращаемост.
Гост

Мнениеот min4o_praznikov » 10 Фев 2012, 22:23

За сайт ти трябват познания,добра идея,нюх,много работа,постоянство и търпение !
И пак с тия 100 лв. не знам до къде ще я докараш ?!?
Ако ще е блог не ти трябват тези 100 лв но това е повече хоби не са много хората изкарващи пари от блогове.
Ако ще е сайт с насоченост търговия няма да ти стигнат тези 100 лв за нищо.

Абе с тия 100 лв може да се напиеш в някое евтино крачме или да ги изпукаш за хазарт или някоя засукана девойка за 1 час.Поне ще имаш нещо насреща я мохмурлук, я някой лев или бой ще изкараш и тн :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Re: 100 lv.- собствен бизнес?

Мнениеот SoftProNeo » 15 Авг 2019, 19:59

Вуйна Пена написа:Moje li 4ovek da zapo4ne sobstven biznes s minimum sredstva/da re4em s 100 lv./?

Преди 3 години създадох почистващата си фирма с 98лв. сега вече след 3 години поради това, че имам още 2 бизнеса и изнемогвам от към време реших да тръгна да продам сайта на почистващата ми фирма. Офертите бяха от порядъка на не по-малко от 2500лв.
Няма невъзможни неща когато следващ мечтите си, лягаш и ставаш с тях тогава нещата се постигат.

П.С.
98лв + 3 кофи стари + 2 мопа + 1 прахосмукачка стара и старият ми парогенератор.
SoftProNeo
Активен кариерист
Активен кариерист

Предишна

Назад към Финансиране