Носталгия - куфарната и гаражната търговия...

Проблеми и въпроси, с които се сблъскваме, когато правим бизнес. Развитие и управление на собствен бизнес.

Носталгия - куфарната и гаражната търговия...

Мнениеот Ilijana » 06 Сеп 2008, 19:20

Ех... Нещо ме обвзе носталгия по старите добри времена, когато всеки притежател на куфар (куфарче, чанта, торба) с някаква стока се е смятал за бизнесмен. Интересни бяха времената... :roll:

То какви обороти са се правили, то какви чудесии се е продавали... С "бизнеса" не са се занимавали само най-мързеливите представители на обществото. :D

Предлагам да споделим тук спомените си за прекрасните 90-те години на миналия век.
(поглеждам си ЕГН-то и отивам да се беся) :)

Спомням си за една приятелка, която си е направила доста капитал от "бизнес-чарърите" в Турция. Всяка седмица тя е донасяла торби с дънки и маратонки (сама с 4-5 огромни торби). Под пари е останала, докато един ден не й е призляло на някакъв пазар в слънчевата Турция. Бизнеса беше до там, но спомените остават. :)

Една близка пак е мъкнала захар-цигари-дреболии в Сърбия. Там това се е разменяло срещу ... всичко. Тяхните пари нищо не са стрували, та размяната е била както в средновековните общества: стока-стока. След това размененото се е пласирало в България, и то с голям успех. Сега жената вече е на пенсия, но често споделя "бизнесменския" си опит с благодарните слушатели.

Имах и един приятел, който направо се е смятал бизнесмен от високата класа. Как пък не - той е имал цял магазин! за резевни части. Нищо, че магазинът се е намирал в гаража на тестя, а частите основно бяха за "Лади" и "Трабанти". Колко ли черна завист тогава се е изляла върху човека. Сега работи като застрахователен агент, а от оние времена му е останала голяма къща.

Споделяйте, колеги!
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Ilijana » 06 Сеп 2008, 19:33

Сетих се още:

Един приятел е купувал на едро от фалиралите предприятия пластмасови четки за коса - за някакви стотинки. След това той ги е претопявал и правил на всякакви популярни и скъпи тогава дрънкулки (герданчета, ключодържатели и т.н.), като за целта сам си измислил и измайсторил преса. Пресата беше установена в гаража му. Гаражът се е намирал в жилищна сграда, а пушеците от разтопената пластмаса са се качвали горе по етажите... Голяма веселба. :)

А още една позната се е занимавала с производство на конфекция на едро. Тя е имала наети шивачки, към 15-тина, които вкъщи са изготвяли "професионално изпълнените модерни дрехи". Чувалите със стока и полуфабрикатите са се размъквали из целия град. Това нещо се е пласирало в големи магазини. Кой им е позволявал тогава да продава в държавните магазини, какви бяха печалбите? ... Казва ли ти някой :). А бизнеса с етикети за дрехи в оние времена направо е процъфтявал. Защо ли? :)
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Емилия » 07 Сеп 2008, 00:58

Даааааа... някой хора използваха мътните времена, липсата на закони и пари направиха, а аз седя на една държавна работа за чиновническа заплата. И знаете ли какво ми се случи веднаж, сега ще ви разкажа.
Работех като гл. счетоводител в Областна администрация , че даже се водех и Директор на дирекция, едновременно с това работех и счетоводства на 10-11 фирми, едната от които куфарна търговия от Турция (и сега продължава). Та влизам един ден в магазина на тази фирма за да взвма документи и харесвам една кожена пола. Питам собственичката колко струва, а тя ми отговаря "С твоята запл;ата не можеш да си позволиш да я купиш". Направо ме заби и така не разбрах каква е цената. Е това е мнението на куфарните търговци за такива амсалаци като мен дето им работим счетоводствата и им укриваме печалбите. Ами то затъ нас счетоводителите за нищо ни нямат, Ако ми плащаше повече сигурно щях да мога да си купя полата, ама......кой ти оценявеа труда.
Хайде стига съм се жалвала, затова постепенно приключвам със счетоводствата( останаха ми 2-3), прикючих и с държавната работа дано потръгне друг бизнес, че да ми се махат от главата такива фукли.
Емилия
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 07 Сеп 2008, 01:53

Емилия написа: Е това е мнението на куфарните търговци за такива амсалаци като мен дето им работим счетоводствата и им укриваме печалбите.

Да не си правим илюзии - мнението на този тип хора за "наемния персонал" е точно такова скапано, както си го усетила. Може би от моралната гледна точка те имат право - нали те плащат и "ти дават хляба".

Познавам някои хора, които са придобили първоначалния си капитал точно през въпросните години. Вероятността този капитал да е напълно читав е много малка. Бизнесите им са се разрастнали, някои от тях направо са станали процъфтяващи големи фирми. Но, това което ми прави впечатление е, че никой от тях няма образование по-високо от някой техникум. В същото време всички те се смятат за много умни хора и висшистите ги нямат за нищо. Дали това не е скрит синдром за малоценност? :roll:

Може би умението да правиш пари няма нищо общо с образованието и интелекта? Точно за това има хора, които успяват, а има такива, които не могат. :?
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Емилия » 07 Сеп 2008, 08:37

Много точно си го казаала, "Бизнесдамата" за която писах е бивша сервитьорка., ама все пак тя направи пари и на база на това има огромно самочувствие, а аз със висшето й бях работник. Не знам обаче колко умно ги инвестира, не виждам да е направила нещо с тях, освен че си купи жилище и хвърли сума ти и пари за ремонти, не е важно само да направиш пари, а да можеш умно да ги инвестираш. Аз например на нейно място бих направила всичко за да имам собствен магазин, който един ден като спре да работи да й носи доходи.
По отношение на поемането на риск -ами сякаш по- лесно поемат риск тези с по- ниско образование (никого не искам да обидя) ама ,който е учил повече му е по- трудно да се насочи в друга посока и да се захване с нещо по- различно, нали все пак е учил за да работи в тази област, да прави кариера , как да го зареже и да започне нещо непознато отначало.
Това е моето мнение, може и да не съм права.
Емилия
Нов
Нов

Мнениеот Гост » 07 Сеп 2008, 17:39

Емилия написа:Много точно си го казаала, "Бизнесдамата" за която писах е бивша сервитьорка., ама все пак тя направи пари и на база на това има огромно самочувствие, а аз със висшето й бях работник. Не знам обаче колко умно ги инвестира, не виждам да е направила нещо с тях, освен че си купи жилище и хвърли сума ти и пари за ремонти, не е важно само да направиш пари, а да можеш умно да ги инвестираш. Аз например на нейно място бих направила всичко за да имам собствен магазин, който един ден като спре да работи да й носи доходи.
По отношение на поемането на риск -ами сякаш по- лесно поемат риск тези с по- ниско образование (никого не искам да обидя) ама ,който е учил повече му е по- трудно да се насочи в друга посока и да се захване с нещо по- различно, нали все пак е учил за да работи в тази област, да прави кариера , как да го зареже и да започне нещо непознато отначало.
Това е моето мнение, може и да не съм права.

:) за теб умната инвестиция се свързва с мечтата ти да си отвориш магазинче и всичко по мед и масло от там нататък.
ех счетоводители счетоводители ....
Гост

Мнениеот Емилия » 07 Сеп 2008, 22:23

За мен умната инвестиция е не да си отворя магазинче, а част от доходите си да ги инвестирам в нещо , което да след време , когато не желая да работя да ми носи пасивни доходи. И тук една от разликите между мен и въпросната ми позната с куфарната търговия е, че аз се ограмотявам финансово, а тя през живота си книга не хващала. Ами като има претенции , че печели много повече от мен и ми прави сметка какво мога да си позволя да си купя без да знае какви са ми доходите какво е постигнала, и не искам да се повтарям, но ако я изгонят от магазина, който е наела под наем как ли ще се справя докато разработи нов, на друго място. Сега ще кажете откъде знам, може и да е инвестирала в нещо, не не е, скоро се видяхме и разговаряхме. И ако не беше тази случка да преценява какво мога и какво не мога да си позволя вместо да ми даде информация като на клиент, не бих реагирала по този начин. А що се отнася до моя магазин, вече писах, че една от възможностите е да го отдавам под наем на такива като нея и те да му мислят какво ще въври там. мисля, че съм минала през много перипетии и изобщо не се заблуждавам , че всичко ще е по мед и масло, за мен са важни не само доходите , но и тръпката от това да правиш нещо, да опитваш нови неща, да изпиташ удовлетворение от създаденото, с две думи да се чувстваш жив.
Емилия
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 07 Сеп 2008, 22:28

Емилия, :ok:
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Емилия » 07 Сеп 2008, 22:40

Sisil55 като си толкова отворена, защо навсякъде във форума се вкючваш само с едно изречение, че развий една тема, напиши ни ти с какво се занимаваш, какви успехи си постиглата, та да се поучим от теб. Не бъди егоистка, сподели с нас -наивните счетоводители.
Емилия
Нов
Нов

Мнениеот Гост » 07 Сеп 2008, 23:16

Емилия написа:Sisil55 като си толкова отворена, защо навсякъде във форума се вкючваш само с едно изречение, че развий една тема, напиши ни ти с какво се занимаваш, какви успехи си постиглата, та да се поучим от теб. Не бъди егоистка, сподели с нас -наивните счетоводители.

отворен ! постигнал! егоист! Мъжки род :D

успехи са примерно по 30 % - 40 % средна годишна доходност в последните няколко години :D
Гост

Мнениеот Гост » 07 Сеп 2008, 23:19

Ilijana написа:Емилия, :ok:

Илианче няма ли да ме подкрепиш и мен :(
Гост

Мнениеот Ilijana » 07 Сеп 2008, 23:22

sisil55 написа:Илианче няма ли да ме подкрепиш и мен :(

На всяка цена! :bravo:
Свалям ти шапка при такава доходност (наистина).
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Емилия » 08 Сеп 2008, 07:05

Като процент много добре, остана да разберем сумата, върху която е изчислен. По-добре малък процент върху голям оборот отколкото 100 % върху нищо.
Емилия
Нов
Нов

Назад към Правим бизнес