Мрежов Маркетинг - Данъци???

Проблеми и въпроси, с които се сблъскваме, когато правим бизнес. Развитие и управление на собствен бизнес.

Мрежов Маркетинг - Данъци???

Мнениеот nenkov » 03 Окт 2008, 11:13

Здравейте,

и аз като много други, посещавам форума често, но за пръв път пускам нова тема

Знам, че на някои въпроса ми може да се стори смешен и да изляза лаик, но това не спира да ме човърка от няколко дни!!!

Вече споделих в друга тема, че смятам да се занимавам с Мрежов Маретинг. Има неща ясни и прости, но има и такива, за които няма инфо.
Въпроса ми е следният - начисляват ли се данъци върху приходите/печалбата от МЛМ, или това се вписва в годишната данъчна декларация. Може и съвсем друго да е, но... какво е то???
Ако не, тогава не е ли незаконно?

Ще съм Ви благодарен за отговорите

Поздрави
If 2 or 3 agree on a common purpose, nothing is impossible
Аватар
nenkov
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 03 Апр 2008, 19:44
Местоположение: Aприлци


Мнениеот Brachi » 18 Окт 2008, 11:05

И аз съм си го задавал този въпрос. :)

Миналата година преди да замина за Италия и аз се занимавах с мрежов маркетинг. Продавах хранителни добавки.

Според мен няма как да се плащат данъци, защото няма как да декларираш доходите си. Основната идея на МЛМ е да правиш групи и да продаваш на познати. Искам да кажа, че все едно, че купуваш стоката за собствено потребление. Като направиш поръчка, тя минава за твоя консумация, вече на кой я продаваш е друг въпрос. По тази логика не би трябвало да плащаш никакви данъци.

Само, че аз миналата година продавах на студения пазар. Продавах ги чрез интернет. И тук ситуацията малко се променя. Даже смятам сега като се прибера в БГ след 2 седмици да си направя собствена страница и да продавам направо от там. Тук вече наистина не ми е ясно по кой закон ще ми се облагат доходите и как ще ги декларирам. Най-вероятно по ЗОДФЛ.

Не, че се натискам да плащам данъци, но е хубаво човек да знае как стоят нещата.

Ако някой има опит в тази област, ще се радвам ако сподели нещо. 
Поздрави!

п.с Ама наистина много ще се радвам ако някои напише нещо :)
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Мнениеот nenkov » 25 Окт 2008, 13:22

Brachi здравей,

Радвам се, че си писал по темата и също като мен се интересуваш. Има истина в думите ти, но мисля, че не напълно....

Поразрових се тук – там и ето какво открих: продажбата на стоки се облага по смисъла на закона със съответните данъци. Дори да предлагаш само на познати и на приятели, пак подлежиш на облагане по ЗДДФЛ, като процедурата е следната – облагаемият доход от стопанска дейност на ФЛ, които не са търговци по смисъла на ТЗ, се определя, като придобитият доход се намаля с разходи за дейността, в случая с 25 на сто за доходи от упражняване на свободна професия или възнаграждения от извънтрудови правоотношения; също се изваждат и разходите за социални и здравни осигуровки ако лицето е самоосигуряващо се; най-сетне, размерът на дължимия данък се определя като получената разлика се умножи по 10 на сто.


В общи линии е това, но за съжаление не съм напълно сигурен дали е вярно.

Имам връзка в НАП, така че скоро ще проуча въпроса и отново ще пиша. Ако междувременно някой се включи с по-достоверна информация, ще се радвам.

Поздрави
If 2 or 3 agree on a common purpose, nothing is impossible
Аватар
nenkov
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 16
Регистриран на: 03 Апр 2008, 19:44
Местоположение: Aприлци

Мнениеот Brachi » 27 Окт 2008, 00:27

И как данъчните ще засекат колко продажби си реализирал? Нито издаваш касов бон нито нищо. Просто продаваш на познати.
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Мнениеот Ilijana » 05 Дек 2008, 15:55

Brachi написа:И как данъчните ще засекат колко продажби си реализирал? Нито издаваш касов бон нито нищо. Просто продаваш на познати.

Точно тук е интересното място. Всеки, който извършва търговска дейнст е задължен да издава съответен документ - фактура, касова бележка. Когато продаваш за пари в брой, трябва да имаш касов апарат (има такива портативни - с много малки размери).

Точно поради факта, че данъчните много трудно могат да хванат продавач, не издаващ касовите бележки (което означава, че не могат да се видят приходите), мрежовия маркетинг има много административни спънки.

Иначе, законите са едни и същи за всеки вид търговец.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

зависи

Мнениеот MLM » 17 Сеп 2010, 11:33

по принцип се плащат данъци и се подават данъчни декларации за доходи на физически лица.но има и една подробност- дали иамш доходи от дейноста на групата си или има6 поръчки само на своя номер.АКО ИМАШ ПОРЪЧКИ САМО НА СВОЯ НОМЕР И ПОЛУЧАВАШ ПАРИ ПО БАНКОВ ПЪТ, ТОВА СА ОТСТЪПКИ ЗА ПАЗАРУВАНЕ НА РЕДОВЕН КЛИЕНТ И НЕ СЕ ОБЛАГАТ С ДОХОДИ.САМАТА КОМПАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ОСЧЕТОВОДЯВАНЕТО И УДЪРЖАНЕТО НА ДАНЪЦИ .ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ ДАНЪЦИ СЕ ПЛАЩАТ САМО АКО ИМА ДЕЙНОСТ.И ПАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕРИ ПРИ ЧОВЕКА ,КОЙТО ЩЕ Е СПОНСОР И ДА СЕ ПРОВЕРИ В АДМИСНИСТРАЦИЯТА НА КОМПАНИЯТА.
Мрежовият маркетинг(МЛМ) е полезен на всеки и във всичко...
MLM
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Сеп 2010, 10:04
Местоположение: Велико Търново

НО ПО-ВАЖНО Е КАКЛО ЩЕ ПЕЧЕЛИШ

Мнениеот MLM » 17 Сеп 2010, 11:44

ВАЖНО Е ДА СЕ ВИДИ ДАЛИ КОМПАНИЯТА Е ОФИЦИАЛНО РЕГИСТРИРАНА В БЪЛГАРИЯ.НОРАМАЛНО Е ДА СЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ,НО ПО-ВАЖНО Е КОЛКО ЩЕ СЕ СПЕЧЕЛИ И КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ СЛЕД ДАНЪЦИТЕ.
КАКТО Е КАЗАЛ НАРОДЪТ- АКО ТЕ Е СТРАХ ОТ МЕЧКИ, В ГОРАТА НЕ ХОДИ.
МРЕЖОВИЯ МАРКЕТИНГ Е АБСОЛЮТНА ЗАКОННА ДЕЙНОСТ- В САЩ Е ОФИЦИАЛНО НАПИСАНО СЪС ЗАКОН ПРЕЗ 1979ГОД.
СЪЩО Е ВАЖНО ДА СЕ ВИДИ ДАЛИ КОМПАНИЯТАДАЛИ Е НАИСТИНА МРЕЖОВА ИЛИ ПО-СКОРО Е КОМПАНИЯ ЗА ДИРЕКТНИ ПРОДАЖБИ ИЛИ КАТАЛОЖНА ТЪРГОВИЯ.ИМА НЯКОИ ИНДИКАТОРИ ПО КОИТО МОЖЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕ.
Мрежовият маркетинг(МЛМ) е полезен на всеки и във всичко...
MLM
Нов
Нов
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Сеп 2010, 10:04
Местоположение: Велико Търново

Нямаме Закон за Мрежовия маркетинг!

Мнениеот vemma_bulgaria » 14 Окт 2010, 20:32

В това се състои целия проблем!
Нашите здравословни продукти току що навлязоха на българския пазар и се разпространяват по така наречения Хибриден маркетинг - комбинация между Мрежов маркетинг и Електронна търговия. Оказва се, че се сблъскваме със същите бумащини, защото някакви адвокати са препоръчали, че единственият вариант да бъдеш Бизнес-партньор на компанията и да получаваш доходи от тази дейност в БГ е само като юридическо лице, ако си физическо - не може, трябва да си регистрираш фирма за търговска дейност.
Като имате предвид, че в нашата компания целия бизнес е позициониран в Интернет, всеки Бизнес-партньор има свой собствен уебсайт и бек-офис, от който става ясно колко пари са ти изплатени като комисионни, т.е. има възможност за проследяване на твоите приходи, още повече, че те ти се превеждат по сметка, посочена от теб и от банковите извлечения всичко е ясно - черно на бяло.
Би трябвало да е достатъчно само да имаш подписан Граждански договор като физическо лице, с който се задължаваш да декларираш доходите си от дейността (които можеш да докажеш с разпечатка от бек-офиса си) и според който сам носиш отговорност за плащането/неплащането на съответните данъци - те би трябвало да са според съответната категория дейност, защото доколкото знам ставката зависи от дейността. Всичко опира до формулировка от страна на свестен адвокат. Защото повечето хора ще се регистрират като Бизнес-партньори, за да могат да си поръчват продуктите онлайн с отстъпка и през акъла им няма да минава мисълта да развиват някаква търговска дейност - просто с течение на времето ще се получи така, че те, доволни от продуктите ще започнат да ги препоръчват на близки и познати и по този начин под тях ще се формира мрежа от хора, които ще им носят приходи, дори и те да не ги искат - ето това е куриозът!!!
Но за съжаление в нашата мила татковина нещата за обикновения човек винаги са поставени така: първо дайте вие (т.е. набутайте се да регистрирате фирма с всичките държавни такси, адвокатски хонорари и т.н., загубете си маса време да висите по различни институции, вкл. прекрасната Агенция по вписвания), пък после ще видим.
Ако има някой, който е компетентен как стоят нещата за Гражданските договори и дали е възможно да се развива МЛМ бизнес като физическо лице - пишете!
Василева
vemma_bulgaria
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Окт 2010, 19:41
Местоположение: 37

Мнениеот kostapetkow » 09 Дек 2010, 15:38

Абе вие сте много интересни хора!
Пристига, значи, някаква си фирма, с някакви си свои правила за продаване, и изведнъж цялата държава и законодателство трябва да се изменят и пригодят, за да може въпросната фирма да упражнява дейността си, както тя намира за добре! Не става така тая работа. В тази държава си има закони и всяка фирма или лице, което иска да упражнява търговска дейност трябва да го прави в рамките на законите. Като не ви харесва, вървете в САЩ или някъде, където подобни търговски практики са разрешени.
Фирмите ви замотават с обещания за бързи печалби и неясни приказки относно данъците - уж фирмата ги плащала, уж не се дължали, уж не-знам-си-какво. И вие, подлъгани от обещанията за печалби започвате да продавате - без регистрация, без касови бележки, без разрешения, без нищо. Вземата някакви пари, че и през банкови сметки - чиста работа - ако от НАП решат да ви проверят, изобщо няма да се затруднят - всичко ще лъсне черно на бяло и какво ще обяснявате тогава? Защото всеки, който получава пари трябва да плаща данъци върху тях. Засега никой не ви закача, но бъдете сигурни, че ще дойде време държавата да си потърси парите и тогава фирмите няма да си мръднат пръста за вас - нали сте "независими" бизнес партньори - оправяйте се.
Изобщо, нали твърдите, че правите собствен бизнес? Как, аджеба, се прави "собствен бизнес", без най-малкото да имаш регистрирана фирма??? Пишман-бизнесмени...
kostapetkow
Нов
Нов
 
Мнения: 11
Регистриран на: 27 Авг 2010, 13:27

Мнениеот smolenvil » 17 Дек 2010, 16:49

Ако търсите фирма в мрежовия маркетинг с отлично счетоводство, без да се притеснявате дали данъците се начисляват коректно, потърсете за спонсор дистрибутор на NWA - http://mrejov.net Повече инфо тук
smolenvil
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 29 Ное 2010, 12:06


Назад към Правим бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron