Въпроси относно наем на заведение

Проблеми и въпроси, с които се сблъскваме, когато правим бизнес. Развитие и управление на собствен бизнес.

Въпроси относно наем на заведение

Мнениеот rosen.petrov » 18 Мар 2011, 00:48

Здравейте, нов съм тук, и искам да Ви попитам как стоят нещата в този бизнес.

1-во: Какво помещение да търся? (Да е бивше заведение с всичките му разрешителни)?

2-ро: Ако са изтекли разрешителните трябва ли да се изкарват нови или само се пререгистрират, и на колко пари ще стъпи пререгистрацията.

3-то: Ако всичко му е редовно с собственика на помещението какъв договор се сключва?

4-то: На колко пари ще ми стъпи регистрацията на фирма (ЕООД), и трябва ли ми капитал от 5000 лева или са приели новият закон само с 500 лева?

Ако се сетя още нещо ще пиша. :D

Благодаря!
Поздрави: Росен Петров
Човекът прави парите, а не парите правят човека!
Аватар
rosen.petrov
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Мар 2011, 00:17
Местоположение: Плевен


Мнениеот berov » 18 Мар 2011, 16:50

Като за начало трябва да регистрираш фирма. Хубаво е фирмата да е ЕООД или ООД, но не регистрирай ЕТ. Разходите по регистриране на ЕООД са към 300-400 лева, което включва адвокат, който да попълни документите за регистрация. Не се отказвай от услугите на адвоката, защото на по-късен етап може да излезе много скъпо.

След това трябва касов апарат. Много фирми предлагат касови апарати и тяхната поддръжка.

Много е важно правилното водене на счетоводството, защото може да се стигне до неприятни последствия. За целта е най-добре да наемиеш счетоводна фирма или частно лице, което да се занимава с всичко това. В интернет има много обяви, но най-добре е да се посъветвай с някой познат за избора.

Ако оборота на заведението надмине 50 000 лв., то ще трябва задължително да го регистрираш по ДДС, което означава, че разходите за счетоводни услуги ще се увеличат най-малко двойно.

Освен за зареждане на стока, са ти необходими първоначално известна сума пари за плащането на осигуровки (здравни, пенсионни и др.) на служителите.

Не трябва да пренебрегваш и загубата на приблизителната сума от 30-40 лв на месец от банковите такси. Тези такси за резултат от плащанията ти към държавата. Също така ток, вода и т.н.

Помещението за заведение също така е много важно. То трябва да е на добро място, лесно откриваемо, да е удобно (с паркинг) и т.н. Това всеки го знае, но много важен фактор е статута на помещението. Много добър ход е да наемеш помещение, което вече има статут на кафене или ресторант. Ако няма, то ще са нужни към няколко хиляди лева и минимум 9 месеца да се промени този статут (това са примерни цифри и време, на различните места може да е различно), като винаги има риск за получаване на глоба, изнудване или дори да закрият заведението.

Необходими са документи за отваряне на зведение:
 • Удостоверение за актуално състояние с дата на издаване не повече от 30дни към датата на подаване на заявлението.
 • Удостоверение,че лицето не е в процедура по ликвидация или несъстоятелност с дата на издаване не повече от 30 дни.
 • Справка за професионална и езикова квалификация на персонала ,прил. 7 и 8.
 • Копия от документите, удостоверяващи професионалната и езикова квалификация на управителя на туристическия обект.
 • Формуляр за определяне на категорията.
 • Копия от документите за собственост на обекта.
 • Документ ,удостоверяващ въвеждането на обекта в експлоатация.
 • Копие от договора за наем.
 • Нотариално заверено пълномощно, при подаване на заявлението от пълномощник.
 • Документ за платена такса.
Има много тънки изисквания на всяка една институция, които трябва да бъдат спазени. Например, ако врата на помещението се отваря на вътре, тогава пожарната ще те накара да я смениш, защото изискването им е да се отваря на вън. От ХЕЙ могат да кажат, че лампата на тавана трябва да се премести с 50 см. Затова е много добре още преди да отвориш да отделите време и нерви за да разучиш всичко и да си сигурен, че няма да имаш тези проблеми.

Необходима е категоризация на заведението - ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарница и барове. Като таксата зависи от броя места за сядане:

 • до 20 места за сядане - 110лв
 • от 21 до 50 места за сядане - 250лв
 • от 51 до 150 места за сядане - 500лв
 • от 150 до 300 места за сядане - 940лв
 • над 300 места за сядане - 1400лв

При подаване заявлението за категоризация се заплаща 1/2 от съответните такси посочени по-горе, а при получаване на категорийната символика, включваща удостоверения и табела - втората половина от таксата.

Трябва да си направиш сметка за колко време ще излезеш на печалба и какъв минимален оборот ще е нужно за да покриеш разходите си. Като добра практика е да добавиш 25% към тези разходи като буфер, за да те предпази от неочаквани и нежелани плащания. Не трябва да забравяш да включиш ток (климатиците са големи консуматори), вода и СОТ.

Като заключение, мога да ти кажа, че лесно можеш да прескочиш голяма част от тази работа или поне да я улесниш. Много фирми предлагат услугите си в тази област. Те могат да ти помогнат с първоначалната консултация, избора на помещение, набирането на персонал, обзавеждане и т.н.
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19

Мнениеот rosen.petrov » 18 Мар 2011, 18:53

Благодаря ти много berov! :D Много неща ми се изясниха покрай поста ти. Само искам да попитам още нещо. Ще можеш ли да ми дадеш данни (сайт, телефон) на фирмите, които каза за консултацията. Още веднъж ти благодаря. :D
Човекът прави парите, а не парите правят човека!
Аватар
rosen.petrov
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 18 Мар 2011, 00:17
Местоположение: Плевен

Мнениеот berov » 18 Мар 2011, 19:38

Грешен подход ... буквално - пред компютъра няма как да направиш заведение. Не мишкувай - решил си да се развиваш извън границите на Интернет пространството. Листчето, химикалката, контактите и гледай да бъдеш приятно нахален, когато задаваш въпросите си на хора от този бранш.

С питане - знаеш до къде се стига ... но хората, които знаят КАК, не са пред компютъра и още по-малко в този форум. Написах ти как да стартираш - всичко останало са идеи, които трябва да разработиш, за да си конкурентоспособен -> респ. привлекателно различен.
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 156
Регистриран на: 02 Мар 2008, 14:19


Назад към Правим бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron