Бизнеса и кредитите

Проблеми и въпроси, с които се сблъскваме, когато правим бизнес. Развитие и управление на собствен бизнес.

Бизнеса и кредитите

Мнениеот desinikoleta » 17 Окт 2011, 15:21

Ето едно място, където мога да разбера дали само аз съм на този хал.
Бизнес, два магазина, добри (прилични) доходи.Заеми към небанкови институции.Сериозни лихви, седмични вноски, около хилядарка на месец.Но идва труден месец, и смяна на сезон, повечко се налива в стока, заеми, наеми, сметката не излиза.Рефинансиране.Пак редовно покриване на заема, но за да е редовно, нещо друго отива на заден план.Осигуровките да речем.В един момент осигуровките стават доста, нов заем, пак с големи лихви.И така.Вадят се пари и се дават.Само че банковите институции имат такива изисквания към фирмите, че е невъзможно човек да вземе заем.Правят се някакви европрограми уж за подпомагане на дребния бизнес, пък реално не мога да се възползвам.И една такава вързана работа.Има ли друг такъв, който е влязъл в цикъл заем-изплащане-заем или аз нещо не съм в ред?
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37


Мнениеот Mar7 » 17 Окт 2011, 19:36

Да права сте.

Банките в момента искат да кредитират хора и фирми, които нямат нужда от техните кредити или поне не при тези условия (с две думи искат да дават кредити на хора и фирми с достатъчен паричен ресурс и то на лихви 8-9-10 и нагоре процента в най добрия случай.Докато в нормалните държави бизнес кредитирането е МАКСИМУМ до 5% годишна лихва, а обикновено е около 2%).

Трудно се прави бизнес в тази държава.Двойни стандарти, монополи,корупция,бюрокрация,рекет от държавните институции, смешен стандарт и ниска покупателна способност.
По никакъв начин не се стимулира дребния бизнес.

Само обърнете внимание на данък печалба за ЕТ е 15%, а същия данък за ЕООД и ООД е 10%...!?!?
В нормалните държави е точно обратното.Там се стимулира дребния предприемач, с по-ниски данъци, по-ниски и преференциални кредити, специални институции безплатно помагат на тези хора с напътствия и юридическа помощ.

Наскоро четох че канадското правителство в някои провинции отпуска БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ ОТ 15 000 канадски долара на хора (канадци) искащи да стартират собствен бизнес !

Друг е въпроса, че бизнес които не може да си покрива разходите за мен е по скоро умиращ бизнес и колкото по-скоро се преориентирате толкова с по-малко загуби ще се разминете.

Моята философия е че трябва да се работи за печалба, а не за покриване на разходите.Разбира се има период на разработване на един бизнес и извоюване на пазари, но обикновено той е до 6 месеца.След 6-тия месец няма ли изгледи за добър растеж и възвращаемост по-добре се преориантирайте. Разбира се всеки бизнес е строго индивидуален и срока е препоръчителен !

P.S. небанковите кредитни институции често имат ГПР (Годишен Процент на Разходите) около над 200% което си е чисто самоубийство.

А от друга страна вие работите в сивия сектор (в смисъл окривате данъци) защото ако си плащате всичко по закон едва ли ще излезете на печалба.И затова банките не ви отпускат кредит на по "нормална" лихва защото вие реално нямате декларирана печалба.
И така се получава омагьосания кръг.

Как се излиза от него ли.За всеки е индивидуално. За някои само терминал 1 и 2 на летище София е изхода за нормални и ЗАКОННИ доходи, дълголетие и спокоен сън !


Успех !
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре

заеми/кредити

Мнениеот редор » 17 Окт 2011, 21:10

Схемата, в която сте влезли, е от неправилните.
Вие сте тръгнали да купувате пари - заемите и кредитите са такова придобиване.
Нали я знаете оная реклама - Не става само с пари, трябва и акъл!
В условията сега знанието (така е модерно да се нарича), придобива все по-голямо значение.
В практиката си (нашата фирма са занимава с внедряване на мениджмънт) почти винаги се натъкваме на констатацията: "Ти ми дай пари, пък аз зная какво да ги правя?"
А парите дотук какво ги направихте? - няма смислен отговор.
Всеки един бизнес, по всяко време може да се пипне, да се организира по-добре, да се пренареди и да се изведе на успешни позиции.
Но (както пише в учебниците) собствениците, бизнесмените са икономически неграмотни хора. Не се засягайте, така е навсякъде по света (големите икономисти го казват). Повечето бизнесмени се самозаблуждават, че могат да управляват парите си. Затова 95 % от тях фалират още в първите години.
Ако искате да промените нещата, сменете схемата, помислете за управлението, за възможността с наличните ресурси да постигнете по-добри резултати.
Редор - вашият помощник в бизнеса
редор
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 49
Регистриран на: 28 Юли 2011, 09:26
Местоположение: София

Мнениеот desinikoleta » 18 Окт 2011, 09:48

Интересни неща пишете.И все пак, парите които вадя от бизнеса си ме устройват (винаги може повече разбира се, впредвид ситуацията, са си едни добри доходи) Просто много често се хващам да казвам -Сега ако ги нямаше тия убийствените заеми, тези пари щяха да си ми стоят в джоба.Наистина заемите се отпускат на хора, на които май не им трябват..прочетох лихеите, описани по договора ми с небанкова институция и ме заболя главата: Фиксиран годишен лихвен процент по заема - 249%, Годишен процент на разходите на заема - 1046%

За укриването на данъци - тази година решихме да сме изцяло изрядни, да декларираме всеки един приход, ще видим на края на данъчната декларация какво ще излезе.

Всъщност абсурда е, че мой служител ще вземе по-лесно банков заем, от колкото аз като собственик.Ей това не мога да разбера.Имат изисквания заплатата да се води като дивидент, а това оскъпява с едни 100 лв на месец осигуряването.Абе..те тея заеми ще свършат, няма да са вечни, дано устискаме.
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37

Мнениеот Mar7 » 18 Окт 2011, 12:14

Вие хубаво си устисквате, но реално работите да пълните джоба на небанковата кредитна инстутиция.А живота си минава !

Извинявай но ГПР от 1000% ...!?!?
Това в прости цифри би трябвало да означава взимате заем от 1000 лв. и в края на годината със всички такси и вноски сте върнали 10 000 лв. !?!?!


А "инвестициите за старост". Хората в западните държави започват да влагат пари в пенсионния си фонд още от налото на трудовата си кариера.Или инвестират в различни дейности.За да имат сигурност и старини, а не да мизерстват с пенсия от 150-200 лв. при мин. разходи на член от семейство 1000 лв !

А инвестиции в здравето ви и здравето на семейството си, в обучението на децата, всякакви видове застраховки.

Така например мой приател в Чикаго ми разправя:

-" Тук хората работат цял живот и изплащат примерно къща за 200 000 долара, докато я изплатят обикновенно тя е станала около 300-350 000 долара.(те горе долу толкова са я и платили при 2-3% годишна лихва за 20-25 години)
След като се пенсионират си продават къщата в Чикаго и си купуват къща примерно във Флорида за 100-150 000 долара (с тези пари се купува къща с 4 спални 2 гаража и басейн).
пример :
http://www.realtor.com/realestateandhom ... source=web

http://www.hoobly.com/0/0/1856065.html

http://www.property-abroad.com/america/ ... escription

http://www.trulia.com/property/30626721 ... o-FL-32828

http://www.trulia.com/property/30066092 ... o-FL-32826

Като им остава разбиката от 150-200 000 долара и с тях живот майка, круйзи патешествия + пенсийката 1500-2000 долара на калпак на месец да си имат джоп пара, завалийките !"

А сега открийте 10-те разлики !


И след като ги откриете си задайте въпроса до кога ще устискате и какво ще правите когато клекнете.
Щом сега здрави прави не може да намерите 2-3 К на заем от приятели за бизнес, какво ще се случи недай си боже при едно по сериозно заболяване, където са необходими десетки и дори стотици хиляди левове за лечение (става въпрос за България, в повечето нормални страни лечението е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНО или се покрива от здравната застраховка)!?!

Това е един малко по глобален и философски погред на нещата, а че голяма част от българите щом си платят тока и си купят някаква храна си казват :
-Добре сме и този месец устискахме ама какво от това ние не сме алчни, колкото толкова.

За едни е добра за мен е оцеляване на ръба !P.S.Според мен имате няколко варианта :
1.Опитайте се да си рефинансирате заемите от някоя банка, тези 1000 % ....
2.Пробвате да договорите стока на консигнация от вашите доставчици.
3.Вземете си карта с овърдравт .
4.Пробвайте да вземете заем за оборотни средства.
5.Продайте нещо.
6.Продайте си бизнеса, а с парите вложете в нов и изплащане на заема.
7.Емигрирайте
8. Карайте я както до сега (но си спомняйте от време на време за горните варианти) !

Успех.

Горното мнение изразява лично мое мнение базирано на житейския ми опит и не ангажирам никого с него !
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот desinikoleta » 18 Окт 2011, 15:20

Наистина изключително интересно четиво за размисъл, благодаря!
Вижте, въпреки всичко, времената са наистина тежки и посрещането на разходите плюс някой лев настрани си е добро постижение.До сега не съм живяла месец за месец, но кризата си е криза, хората буквално нямат пари.Ходят по улиците без пари.Интересното е, че като общувам с хора, които нямат пари, запазват си стоки (склада ми е пълен със запазени неща) и ги плащат на заплата, влизат в магазина буквално без пари или с два лева в джоба, та доста ми е трудно да убедя моя роднина, която работи в Мола и ми казва, че миналата неделя само в нейната каса от още три е имало 10 000 лв кеш за деня, плюс още известно количество картово плащане, та тя не знае ,че хората нямат пари, не го усеща.Така че е относителен дори и момента с кризата.Наистина ще се радвам да сме здрави и да посрещаме разходите си. Заем никоя банкова институция не дава.искат данъчна декларация за миналата година.Няма как да е на плюс. а и на какъв плюс трябва да бъде за да отпуснат заем.Измислила съм сега схема с мой близък роднина, той има право на нисколихвен заем, срещу част от заема,пак ми е много по-изгодно.

и все пак не разбрах има ли други правещи бизнес в подобна ситуация?
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37


Назад към Правим бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 гостаcron