Сайтовете за колективно пазарене - безплатна реклама и прода

Проблеми и въпроси, с които се сблъскваме, когато правим бизнес. Развитие и управление на собствен бизнес.

Сайтовете за колективно пазарене - безплатна реклама и прода

Мнениеот desinikoleta » 15 Яну 2012, 11:56

Здравейте! Ползвали ли сте услугите на сайтовете за колективно пазаруване, знаете ли какви са плюсовете за вашия бизнес и как бихте могли да се рекламирате пред огромна аудитория напълно безплатно, както и да осъществявате сериозни продажби по време на криза? Ако ви е интересен принципа на действие, бих ви го обяснила на лични.

Така или иначе сайтовете за колективно пазаруване са сериозен фактор в икономиката на България и за миналата година са на първите места по отчетени приходи.КАкво е вашето мнение?
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37


Мнениеот min4o_praznikov » 15 Яну 2012, 13:17

Деси и Николета.
Защо не обясниш какъв е принципа на работа на колективните сайтове за пазаруване тук а не на лични на всеки по отделно !?!

Мое лично мнение е че набират скорост подсилена и от световната икономическа и финансова криза.
Всеки обича намаленията и понякога дори и да не му е нужна дадена стока или услуга заради изгодната цена я купуват!

Разбира се при не всички бизнеси тя е приложима.Обикновено при услигите и туризма тези сайтове за доста популюрни.При услугите защото там няма твърда цена на услугата а си варира.Примерно едно подстригване може да струва и 3 лева и 40 лева докато един хляб или мляко или друга подобна стока цената върира няколко стотинки.

И така кварталната фризьорка се обажда в сайта и казва искам да пусна 20 валчера намалени на 50% за мъжко и дамско подстригване.Цената на която подсригвам е 15 лв - 50%= 7,50 лв .
Като от валчера за нея остават 3,75 лв и засайта остават 3,75 лв.
Да ама тя си подсригва на 4 лв по принцип и така и вълкът сит и агнето цяло и тя клиенти ще има и безплатна реклама и сайта ще вземе някой лев.

Някъде действа, но някъде не е приложимо (или е приложимо но трябва да се работи на загуба)
Например в сектора на недвижимите имоти,автомобилите,черна и бяла техника,бижута,акцизни стоки и много много други.Няма как една стока която се продава в съседния магазин за 100 лв. ти да вземеш за нея в най-добрия случай МАКСИМУМ 25 лв.

Поздрави и успех :-)
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот desinikoleta » 01 Фев 2012, 11:03

Да, логиката ти донякъде е права, донякъде не. Така е, в сферата на услугите е най-лесно да се пусне ваучер с намаление.Фризьорство, маникюр, масажи, почистване на автомобил, въобще всичко, в което основното вложение е личен труд.Всъщност за сметка на личния труд, търговеца се рекламира чрез сайт за колективно пазарене.На практика се води безплатна реклама, но при закупени ваучери,той ги предлага на по-ниски цени за сметка на труда си.

Работя към сайт за колективно пазаруване.Лично аз съм се насочила към търсене на оферти от как да се изразя..неизвестни производители на нещо - ръчно направени сувенири, плетива, уникални изделия и прочие.Плюса там е , че тези занаятчии предлагат разумни цени, липсва им добър пласмент и тези сайтове са добре дошли за тях да наберат популярност.Другия момент е, че техните цени не са известни навсякъде и спокойно могат малко да се завишат за идеята на сайта да има намаление.Разбира се, те пак трябва да предложат по-ниска цена.

Комисиона далеч не е 50%, всичко е по договорка, за да са доволни всички.Виждам ефекта от пуснатата оферта за търговеца и колко благодарен е той след това за възможността да покаже и популяризира продуктите си пред широката маса.

Това си е практика не от днес или вчера.Големите вериги го правят. Например хипермаркет за строителни материали и стоки за дома и вилата.Взимат три-четири продукта и ги пускат на доставна цена или може би цена с много ниска надценка.Слагат продуктите на видни места, рекламират промоцията с разни брошури.Клиента идва да си вземе намаления продукт, но покрай него си купува и други неща.
Същата е идеята и тук.Идват клиенти в пицария с ваучер.Взимат си намалената пица и салата.Но освен това те трябва да пият неща, аператив, безалкохолно..и т.н., което заплащат на редовна цена.След това е изцяло в ръцете на търговеца да накара, да задържи този клиент като постоянен.Възможно е ако не е бил този ваучер, клиента никога да не разбере за съществуването на това заведение, козметично студио, магазин и прочие и да не го посети никога.
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37

Мнениеот ztech » 02 Мар 2012, 01:42

Да ти кажа баш си е права логиката на колегата. Сайтовете за колективно пазаруване не са за всеки, а и напоследък толкова много такива се навъдиха че сериозно ми намирисва на дотком балон цялата работа. По едно време и скрипт киви.бг се продаваше за някакви никви пари - един хостинг, малко редизайн и си ти.
Относно ефекта - последно един ресторант от махалата беше пуснал промоция на салата на 1/2 цена. Говорих с управителя как са се развили нещата : Дошли хората , изяли си салатите - нито поръчали нещо допълнително, нито ги видели повече.
Успех в работата, надявам се твоя сайт да е сериозен.
Планинският ручей пробива скалата не със силата, а с постоянството си.
Аватар
ztech
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 08 Окт 2009, 01:57

Мнениеот min4o_praznikov » 02 Мар 2012, 09:08

Другото което забелязвам е че хората купили един продукт с 50% намаление не искат да дават повече старата цена от 100% !

Българина го било страх да не настине и да не се мине !


Аз и моето семейство много обичаме да ходим в луксозни СПА хотелчета.
Но ходим предимно и най-вече когато има промоции.Преди 2-3 години направихме 3 ходения по 5 дена в сепер хотелче 5 звезди на брега на морето за 100 лв за стая (2-ма възрастни с 1 дете) и закуска !
Извинявай ама сега цената е 200 лв на човек, дори да имам излищтни пари един път след като съм платил по 50лв на възрастен...!?!

И така когато има хубави промоцийки ходим там.Последно на Павел Баня, преди това в Троянския балкан,сега оглеждаме Велинград !

И процента кояйто остава за фирмата за колективно пазаруване се споря.Аз бях правил запитване в колектива.бг и толкова ми бяха казали било стандартното.Може новите фирми да правят дъмпинг не знам.
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот desinikoleta » 08 Мар 2012, 12:21

Че се пренасити пазара и там, пренасити се.Че се продават и пълни боклуци, така е, продават се.Че хората свикват на евтиното, и това е факт.Че има фирми, които пък само пускайки оферти в сайтове се издържат, и това е така.Но се превърнаха във фактор на българския пазар, не може да се отрече.
desinikoleta
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 25
Регистриран на: 11 Юли 2009, 14:37

Мнениеот zdraveca » 29 Мар 2012, 00:15

Аз съм на мнение, че интереса от страна на фирмите към тези сайтове ще намалее. Защо? Защото много хора се юрнаха на там(говоря за фирмите рекламодатели) просто защото е модерно. Преди 3-4 години такава беше манията с търговските представители. На принципа всички имат давай и ние да си вземем. И тук е така, всички рекламират там давай и аз. Но съм убеден, че 90% от фирмите дали реклама там , няма да могат да ми отговорят с колко в абсолютни цифри е допринесла тази реклама за бизнеса им. На всички ни е ясно, че от самите ваучери печалба не би следвало да има. Въпроса е за след това.
Друг интересен момент наблюдаваме вече при потребителите на тази услуга. Купуваш си днеска ваучер, за ресторант "х" консумираш го, оставяме на страни факта, че сервитьора те гледа на кръв а готвача ти плюе в чинията, това са бонуси. Защо утре да дойда пак, в този ресторант, като утре ще има промоция в съседния и така до края на света. Идеята на промоцията се губи. Бях ръководител в една фирма и около 4-5 пъти в годината правех промоционални активности на продуктите, с цел (користна) да си разкарам залежала стока (говорим за строителния бранш, не е хранителен продукт) и резултатите напълно ме задоволяваха. След мен на този пост назначиха друг човек, който започна да прави тези акции една след друга, свършва една започва друга. Резултата беше една огромна и кръгла 0 . Дистрибуторите, масово си казваха, ако ми хареса зареждам, ако ли не след 2 седмици ще дойде нова там ще заредя. И тук е същото, от начало всеки тича и граби, че утре няма. Сега всеки знае, че когато и да чукне в нета, може да си намери всичко на много по-ниска цена. Тук го няма елемента на създаването на потребност у клиента.
Аз лично не бих си рекламирал фирмата по този начин, нека не забравяме, че цената е основен лост за определяне на целевата група. Като събера семкаджиите, тези с пържолите ще се махнат, не си заслужава!
zdraveca
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Дек 2011, 02:35

Re: Сайтовете за колективно пазарене - безплатна реклама и п

Мнениеот RIvanov » 18 Фев 2016, 10:57

Те са перфектна възможност да те научат повече хора и дадойдат при теб слефващия път и без ваучери
RIvanov
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 20
Регистриран на: 15 Фев 2016, 10:58


Назад към Правим бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта