ДАЛАВЕРА ЗА 1 МИЛИАРД

Проблеми и въпроси, с които се сблъскваме, когато правим бизнес. Развитие и управление на собствен бизнес.

ДАЛАВЕРА ЗА 1 МИЛИАРД

Мнениеот RaIDeR » 24 Яну 2012, 11:12

КАСОВИ АПАРАТИ – ДАЛАВЕРА ЗА 1 МИЛИАРД
http://novini.168.bg/касови-апарати-далавера-за-1-милиард/
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo


Мнениеот RaIDeR » 24 Яну 2012, 11:21

Тук сте големите бизнесмени явно ,щом не разисквате най-важната за нас тема . Най-новият пладнешки грабеж над нас , никой ли не го интересува ,никой ли не се възмущава от това ? Докога ще търпим да си играят с нас ,да си правят каквото искат да ни вземат всичко ?
Аз лично няма да им вървя по свирката и няма да сменям касовия апарат ,звънях в нап и сервизи на КА да им искам софтуер ,казах им щом толкова настоявате да свържа касата с нап дайте ми софтуер и ми гледайте стотинките дето ги правя на ден . Казвам им имам компютър имам интернет имам каса с лан исход за компютър , нужен е само един софтуер нищо друго . Отговорът отвсякъде какъв беше :
Ами господине то ако ставаше така всички така щяха да се свързват , по тоя начин как ще печели държавата операторите и производителите на КА ? Точно и ясно си го казаха : лакуми сме искаме да ви вземамае още и още докато не ви уморим вас малките и да ущетим големите !
Призовавам по умните да не им играят по свирката и да не купуват новите апарати нито устройства !
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот min4o_praznikov » 24 Яну 2012, 13:22

Да прав си до някъде.

Наистина това е силно лобистко решение за подмяната на касови апарати.Така няколко на брой фирми (2-3) ще лапнат стотици милиони от подмяната на касови апарати и още по-сладкото след това ще си осигурят сигурни клиенти с таксата за годишна поддръжка, което е задалжително !
Също така и мобилните оператори ще генерират огромни приходи !


Но тази промяна ще има и положителен и оздравителен офект в някои сектори трудно контролируеми.Например върху бензиностанциите, както малките така и някои от големите вериги такива.Там се краде на поразия !

Запитвал ли си се защо в България са едни от най-скъпите горива в Eвропа и същевремено с най-лошо качество в Европа, а може би и от Азия и Африка !?!?
Защото няма никакъв котрол всеки си прави каквото иска, слага в резервоярите всякакви примеси,боклуци и вода.Купуват контрабандно гориво, крадено от нефтопроводите или вкарано нелегално и огън бий продават го без реален контрол от страна на държавата.

Винаги има и друг вариант да обявиш бойкот.Има вариант да ти преработят стария касов апарат.Но навярно ще ти излезе по-скъпо от колкото да си купиш нов, но тук вече въпроса е принципен.

Един съвет не чакай последния момент да си купиш касов апарат или да го преработиш.Накрая имам усещането, че фирмите ще вдигнат цените значително, а данъчните ще започнат масирани проверки !
А и дори да не ги вдигнат в което се съмнявам, ще имат толкова много работа, че ще отсвирват малките клиенти да чакат за когато имат време...


Аз лично имам 3 регистрирани фирми и само на една от тях имам касов апарат.Използвам банкови преводи и интернет банкиране в такъв случай няма да ти е необходим касов апарат !

Което пък ми напомня, че последните години взимат такса от 50 лв. за подаване на годишната данъчна декларация на фирма...!?!? WTF такъв филм няма нийде по света.

Ами данък печалба.За ЕТ е 15% за Еоод оод и другите корпоративния данък печалба е 10%.

С две думи нямам думи !

P.S. Друга подобна далавера направиха преди година с разликата, че там нямаше никакъв положителен ефект.
Подмяната на автомобилните регистрациони номера с нови такива с българския флаг.Сега пък трябва пак да се подменят заради новото изисквания да има флагчето на евро съюза !
Има и доста други примери подобни в нашата страна любима :evil: :twisted: :?: :!: :idea:
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот RaIDeR » 24 Яну 2012, 16:15

Ще ме извиняваш ама си в грешка колега ! Бензиностанциите са си вързани както и преди апарата е вързан към колонката с гориво , сега разликата е само в това ,че КА ще праща ма 3 дена смс в НАП . Аз ако съм един магазин ,дали съм вързан към НАП или не каква е разликата пак мога да не пусна бележка на клиента . Напротив на твърденията ,че ще намалее сивата икономика ,напротив ще се увеличи ,понеже много фирми няма да могат да изпълнят тази наредба 18 и автоматично си влизат къде ,в сичия сектор . Една от големите простотии в тая наредба има много магазинчета и студия и тнт които се намират в такава местност ,че нямат обхват в такъв случей в наредбата пише : собственник на КА който няма покритие на ГПРС мрежата е длъжен да усигури такова . Що за глупост ,ясно ,че няма как да стане това та за да спазят закона ще се принудени веднъж на 3 дена да си хващат КА-то под мишница и да хващат рейса от село за гръда дето има обхват да търси контакт ,че да го пусне и да прати смс . Инъче като ще го правят поне да е за тея които са рег по ДДС .
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот min4o_praznikov » 24 Яну 2012, 17:15

Данчо не искам да се впускам в спорове с теб, но бензиностанциите до сега не бяха свързани с НАП.
Или поне не по начина по който може да се осъществява строг контрол към вече изградените електронни системи търговците на горива ще инсталират ниво мерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите.

До сега имаха само тип касови апарати макари и свързани с НАП.Но колко гориво има как и защо, колко се продава (защото не всичко може да минава през касовия апарат) и тн и тн.


Линк:
http://www.technews.bg/info.php?id=20646

От 11 януари до момента са извършени 765 проверки на обекти за търговия с течни горива. Резултатът от тях е 428 неработещи и запечатани бензиностанции, които нямат връзка с приходната агенция, съобщи Красимир Стефанов.

Данните на агенцията обаче сочат, че по-голямата част от тези бензиностанции вече са предприели действия за осигуряване на дистанционна връзка на касовите си апарати с информационната система на НАП.

P.S. Интересни ми са хора като теб които защитават този начин на работа/бизнес.Ти автомобил не караш ли не ти ли пука че ти съсипват двигателя и ти бъркат в джоба ...!?!?

За съжаление повечето хора нямат мисленето на европейци и гражданско самосъзнание и позиция, а гледат само от тяхната камбанария.

Закони трябва да има за всички и да се спазват !
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот RaIDeR » 24 Яну 2012, 17:41

Не ,че искам да се заяждам с теб но пак си в грешка не четеш и невнимаваш . За горивата много ми пука повярвай но там е друга бира работата дори ходих на протести и какво нищо нестана там проблемат е коренно различен има монопол просто само лукойл вкарва горива я да отворят пазара и да пуснат още 5-6 доставчици няма да падне чената ли ! Инъче от колонката до касата винаги си е имало връзка това исках да кажа всичко така или инъче си се отчита . Аз немога да разера хора които правят каквото им се каже от много умното ни правителство , слепи ли сте пробват ни до колко можем да носим . Българина е търпеливо животно ,кротко утре ще напишат закон с който ще се пенсионираш на 90 години , после друг закон с който ще ти удържат 50% от заплатата за осигоровки ! Поне това с касовите да го направят за регистрираните по ДДС тоест големите търговци . На малките какво да им следиш , тези който стоят днес за 5-10 лв оборот , от НАП ще платят на човек който да следи 3 такива фирми за 30 лв заплата на ден ??? По този начин сриват тотално дребният бизнес и много хора ще влязат в сивата икономика от немай на къде !

П.С. Само двамата ли ще си коментираме тази общественно важна тема ?
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот min4o_praznikov » 24 Яну 2012, 18:27

Ние с тебе не можем да се разберем :-(

Да единия проблем е г-н Валентин Златев и монопола.Такъв монопол има още в много сектори в Бг.

Проблемат е че не се отчита всичкото продадено гориво, не се знае от къде е дошло,какво е и колко е горивото в резервоарите в бензиностанциите.От там вече се изпускат козите ...

И ти мислиш ли че бензиностанциите не са регистрирати по ДДС...!?!?

Не че оправдавам правителството дори в предния си пост съм написал че има много недомислици, които са най вече в тежест на малкия бизнес!Но времената са тежки цели държави фалират.Когато имаше излишаци и за 2-3 години 50 МИЛИАРДА преки чужди инвестиции не се правеше нищо само кражби, разпродажби, комисионни, ДДС-та и прасета...Ремонтираха се сгради за по 2000 лв на м2,.Хората ни отвориха еврофондовете, а те се осраха от кражби от далавери батко и братко...

Абе спирам да пиша че започвам да вдигам кръвно.

Яд ме е че няма възмездие в тази държавичка и ще ми писне и не е далече денят в който ще си стегна куфарите ...
:(
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот RaIDeR » 24 Яну 2012, 19:16

хах тей тей ще дойдеш и ти на моята ! За бензиностанциите казах ,че няма смисъл да коментираме там е друга работата те са големи и точно рег по ДДС . На мен ми се изка да разискваме малкият и среден бизнес които не са рег. по ДДС ! Нека не се отклоняваме от темата ,ако може и други да се включат пък ще е чудесно !

П.С. Раздвижете го тоя форум уж по-вечето сте бизнесмени не ви ли касае темата или просто не ви бърка или пък вече сте свикнали на всякакви измислици и се примирявате ?
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот vasetokb » 25 Яну 2012, 22:25

Касае ме тамата, но какво може да се направи.
Тук бизнесмени няма ... има хора,които се опитват да направят нещо в живота,но трудно е да се нарекат бизнесмени.
Едно парадоксече ... плащаме цени на горивото ,както в развитите държави ,които са с по 20-30 год, напред от нас във всяко отношение,но разликата е там ,че средната им заплата е кум 2000-3000 ЕВРО, а тук в милата Родина 200-300 веро.
Цялата работи с тъпите апарати е за мобилните оператори и производителите на КА.
Те утре ще кажат данък печалба на ЕООД или ООД да стане 20 % и пак ще си мълчим и тъпим.
Райдер ... според мен няма да постигнеш нищо с това ,че няма да изпълниш новите изисквания на правителството.Никои не го иска това,но докато не се вдигне масата от хората на протест ще си ни тъпчат ,тъпчат.
http://ikonomika-bg.info/
Икономически портал
...
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 104
Регистриран на: 25 Окт 2009, 11:24

Мнениеот RaIDeR » 26 Яну 2012, 13:32

Абсолютно си прав колега за всичко ! Само,че незнам какво трябва да стане за да се вдигне народа ,колко пъти пробваме все ни замазват очите с нещо или пък директно ни блокират . Незнам незнам няма оправия не виждам производство няма работа няма икономика пъкна 0 и да се вдигнат заплатите това ще доведе до още по големи съкращения и безработица . Единственият начин който виждам е държавата да откупи за милиони милиарди продадените за жълти стотинки фабрики,цехове и предпиятия ,да усигури работа на хората макар и с минимално заплащане по този начин . Да има производство и износ да се уграничи вноса да се стимулира износа . От там вече ще тръгне и бизнеса ,търговията ,услугите понеже хорицата ,народа ще имат по някой лев в джоба за харчене ,сега като нямат пари хората как да върви търговията как да купят като нямат с какво не ,че не искат ! Но е ясно за всички мисленето на господа управляващите "ние сме за малко тука мандата ще изтече дай да грабим колкот може после следващите да му мислят !"
П.С. Очаквайте скоро фалита на БДЖ и продажбата му за 1-2 лев заедно с дълговете му , на някоя чуждестранна фирма,като естественно ще има някое милионче под масата ;) . Не съм врачка ама знам какво ще стане близко е до акъла на всеки средно статистически българин . Та тази фирма която е купила БДЖ ще плати дълговете ще заработи както трябва но вече не БДЖ а частна железница по този начин нашите парички няма да остават в Бг а ще излизат навън във фирмата собственник !

То вече неустана какво да се продава ! Бг преди 30 год беше като семеен апартамент с пералня тв ,хладилник,суджуци,луканки,хубава спалня,канапе,табуредки и тнт. сега Бг е като същият тоя апартамен обаче обазавеждането е продадено за жълти стотинки ,няма луканка даже и хляб няма гол голеничак очукан и мизерен , същият този апартамен улицитворяващ Бг е даден под наем на някой Европеец обаче не европеецът плаща наем а собственникат на апартамента плаща на европееца да живее в апартамента и уж да го потдържа !
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

тарикати сме

Мнениеот tomov8 » 27 Яну 2012, 14:44

Никой търговец не е длъжен да има касов апарат - може всички плащания да минават по банков път. Ако искаш. 90% от бизнеса укрива приходи и е в сивата икономика. Айде стига тарикатлъци!
Аватар
tomov8
Нов
Нов
 
Мнения: 9
Регистриран на: 19 Мар 2008, 18:11

Мнениеот vasetokb » 28 Яну 2012, 10:19

Ами колега ние си живеем в пародия.Сега се сетих както преди годинка купиХА кремиковци, 26 годишен от къде ще извади 316 мл.лв. и отделно 31 за депозит.Също така неговата фира „Елтрейд къмпани" ЕООД е създадене специално за търга,но както и да е.Това е поставено лице според мен.
Народа няма да се вдигне все ще ни мачкат.
http://ikonomika-bg.info/
Икономически портал
...
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 104
Регистриран на: 25 Окт 2009, 11:24

Мнениеот RaIDeR » 30 Яну 2012, 11:30

Абсолютно подставено лице и то по най тъпият начин,че всеки да разбере това и никой нищо да няма на в против . Поне да беше някой чичко към 50сетака с някоя фирама с история поне 15 години ще кажеш ,че немогат да намерят такъв мн е трудно сигурно :Д Пародия абсолютна.
Сега какво ще кажете за новият им закон :Д:Д:Д голяма смешка а ?
Много са бедни наще политици вземат къде къде по малки заплати от нас и нямат пари да си платят паркоместата на жигулите и трабанчетата им дето се возет в тях ,та гласуваха закон те да не плащат паркомета и да могат да си спират където си поискат . Могат пред гаража ти да спират и си длужен да не им пукаш гумите ,ако поискат трябва даже да си изкараш колата от гаража за да вкарат те тяхната !
Търпете братя търпете ще се оправим някой ден само потърпете !!!
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Далавера, далавера, колко да е далавера?

Мнениеот ztech » 30 Яну 2012, 18:41

Здравейте,

Собственик съм на малка фирма, предлагаща касови апарати. Искам да изкажа и аз своята гледна точка по въпроса.

1. Вярно е че подмяната на касов апарат е непредвиден и неприятен разход за всяка една фирма.
2. Вярно е, че чрез свързването си към НАП се бутат още пари в джоба на мобилните оператори.

Но има и още няколко истини които е редно да се споменат.

1. Появи се жестока конкуренция,както между производители, така и между сервизи за касови апарати. В резултат прогнозираните високи цени се сринаха и апарати, продавали се за по 400+ лева в момента са на стойност около 300.
2. Подобно нещо се случи с таксите "фискализация" и "договор" които ако не изчезнаха поне достигнаха доста ниски нива.
3. Появиха се много сервизи и еднолични майстори, които продават на цени под заводските. От тях също можете да закупите нужния ви апарат на дъмпингова цена. Уточнявам само, че въз основа на заводската отстъпка всички сервизи поемат за своя сметка гаранционните ремонти - нещо което заедно с куриерските такси не е никак приятна и евтина процедура. Т.е внимазайте от кой купувате защото той отговаря за работата на вашето устройство.
4. Появата на "новите" модели апарати мен специално ме радва и с още една особеност : по-трудно е манипулирането на паметта им . Това поставя моя сервиз наравно с "черните" такива и всички работим при равни условия - изгубил съм доста клиенти поради отказа си да "измисля нещо" и "да оправя работата".
5. Начина на работа на тези устройства предполага и по-висока прозрачност, което ако сте коректни и изрядни търговци би трябвало да ви радва. Причината е че конкурента ви, който маркира от време на време, работи на сиво или просто трие обороти вече няма да има това предимство - т.е ще сте по-равнопоставени от преди както и ние с колегите си.
6. Използването на новите апарати особено за по-натоварени обекти ще ви спести кашони с хартия - Виждали ли сте денонощен магазин на чийто рафтове в склада има 2 мастербокса пълни с контролни ленти. Направете си сметката колко пари е похарчил този човек за хартия. Сега всичко е на SD карта което е огромно облекчение и за данъчни и за търговци - и мъка за производителите на касови ролки.
7. Новите апарати са направени и по-човешки, с мощни и скъпи процесори и доста по-сложна електроника- няма набиране на кодове и магически символи , няма таблици и щуротии. Огромна част са с графични дисплеи и с менютата се работи с лекота. Отделно предлагат богати възможности за свързване,а вече има лесни и безплатни софтуерчета, с които можете да си въведете артикулите сами и да не се налага това да се прави срещу заплащане.
7. Нов апарат може да се купи за 288лв, а ако върнете стар и 198лв. Това много пари ли са при изброените по-нагоре удобства?

Както виждате, въпреки отворилата се пазарна ниша нито ние нито производителите ще си купим нови коли и къщи на Ривиерата. Едни ще спечелят малко повече, други по-малко. Но смисъла на реформата е друг - нещата да станат прозрачни и ясни и всички да работим при равни условия.
Планинският ручей пробива скалата не със силата, а с постоянството си.
Аватар
ztech
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 08 Окт 2009, 01:57

Мнениеот RaIDeR » 30 Яну 2012, 19:14

Човече мн глупости изписа . По глупавичките ще ти повярват признавам но не и по-вечето средно стат българи . А познайте защо когато предадете вашия КА цената за същия но с сим устройство е със 100 лв по малко тоест 198 лв . Ще ви кажа : защото така наречените сервизи или дилъри на КА вземат вашата каса и я пращат за преработка слагат и Един допълнителен блок за сим и слот за карта програмират на ново и ви го продават за 198 лв а на тях да им е стъпало не повече от 20 :Д каква пародия а !? Що се отнася до прозрачността с тази наредба разлика както затвърдихме няма да има който не чука бележка пак няма да чука,разлика никаква !!! С едно просто радио можеш да разбереш кога устройството праща смс но полза от това няма . С една дума "глупост" с 2 "пладнешки ибир" !
Да си имаме уважението !!!
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Следваща

Назад към Правим бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта