Да прав си до някъде.
Наистина това е силно лобистко решение за подмяната на касови апарати.Така няколко на брой фирми (2-3) ще лапнат стотици милиони от подмяната на касови апарати и още по-сладкото след това ще си осигурят сигурни клиенти с таксата за годишна поддръжка, което е задалжително !
Също така и мобилните оператори ще генерират огромни приходи !
Но тази промяна ще има и положителен и оздравителен офект в някои сектори трудно контролируеми.Например върху бензиностанциите, както малките така и някои от големите вериги такива.Там се краде на поразия !
Запитвал ли си се защо в България са едни от най-скъпите горива в Eвропа и същевремено с най-лошо качество в Европа, а може би и от Азия и Африка !?!?
Защото няма никакъв котрол всеки си прави каквото иска, слага в резервоярите всякакви примеси,боклуци и вода.Купуват контрабандно гориво, крадено от нефтопроводите или вкарано нелегално и огън бий продават го без реален контрол от страна на държавата.
Винаги има и друг вариант да обявиш бойкот.Има вариант да ти преработят стария касов апарат.Но навярно ще ти излезе по-скъпо от колкото да си купиш нов, но тук вече въпроса е принципен.
Един съвет не чакай последния момент да си купиш касов апарат или да го преработиш.Накрая имам усещането, че фирмите ще вдигнат цените значително, а данъчните ще започнат масирани проверки !
А и дори да не ги вдигнат в което се съмнявам, ще имат толкова много работа, че ще отсвирват малките клиенти да чакат за когато имат време...
Аз лично имам 3 регистрирани фирми и само на една от тях имам касов апарат.Използвам банкови преводи и интернет банкиране в такъв случай няма да ти е необходим касов апарат !
Което пък ми напомня, че последните години взимат такса от 50 лв. за подаване на годишната данъчна декларация на фирма...!?!? WTF такъв филм няма нийде по света.
Ами данък печалба.За ЕТ е 15% за Еоод оод и другите корпоративния данък печалба е 10%.
С две думи нямам думи !
P.S. Друга подобна далавера направиха преди година с разликата, че там нямаше никакъв положителен ефект.
Подмяната на автомобилните регистрациони номера с нови такива с българския флаг.Сега пък трябва пак да се подменят заради новото изисквания да има флагчето на евро съюза !
Има и доста други примери подобни в нашата страна любима