eros написа:Помещението към което ще се насоча не би следвало да бъде по-голямо от около 40 м2
Относно помещението: Знаете, че най-важното в заведенията за бързо хранене е местоположението - ако не се намират на място с голям трафик от хора и/или голям трафик от коли + паркинг, няма да устискат.
Проверете, няма ли да можете да спестите от ремонта, като се разберете със собственника на помещението той да поеме част от дейностите или да ви намали наема за първите 1-2 месеца за сметка на ремонта.
eros написа: При лош сценарий съм предвидил един нулев месец като буфера с който ще разполагам смятам да бъде 5000лв. С това общата сума няма да надхвърли 30 000лв. Ако не е достатъчно подсигурено това начало-то не би имало смисъл да се продължава след един подобен месец.
Един месец е нищо! Във всеки бизнес има сезонност, фактът, че някой месец не е печеливш не означава, че и през другото време положението е същото. Тук зависи и от мястото - какво има наоколо, кои са потенциалните клиенти? Студенти? Значи през лятото ще е по-слабо. Някоя гара? Тук няма значение, какъв е сезонът. И т.н. Това се вижда на практика.
Глупаво е да влагате пари в ремонт, обзавеждане, разрешителни, заплати и да се откажете след 1-2 месеца. (затова смятам, че е много важно да имате финансов запас)
eros написа:Храня добри надежди, понеже съм работил в сферата, виждал съм как прохожда подобен тип бизнес, виждал съм и как залязва. Живял съм в Италия, в момента съм прекъснал университета за да спестя още пари и живея в Англия. И от двете страни смятам да използвам добрите практики, които наблюдавам и да внеса някои по-нетрадиционни нещица.
Винаги съм казвала, че най-добрия начин бързо да навлезете в бизнеса е да работите определено време в подобен бизнес като наемен работник. Браво на вас!
eros написа:Имам разчет за разходите, като съм ги групирал главно във финансова и маркетингова част(флаери, реклама, рекламни стопери, промоции, табела с разпознаваемо и запомнящо се име и лого на заведението ), брандиране не мисля да ползвам, смятам, че би било по-удачно да направя окачена фасада от стъкло или пвц, която ще е по-приветлива отколкото някакви кичозни рисунки и надписи.
Това, което сте посочили е само една част от маркетинга, по-точно - рекламата + брандиране. Какви други маркетингови действия сте предвидели?
eros написа:Конкретните ми въпроси са не около бизнеса, а към коя фирма да се обърна за да се заеме с бумащината-регистрации, разрешителни и т.н.
Можете и сам да си извадите всичките необходими документи - това ще отнеме малко повече време, но по-малко пари. Обикновенно такива услуги можете да получите от адвокат или някоя адвокатска фирма. В същност, точно присъствието на адвокат не се изисква, но често точно те поемат тази услуга. Проверете в интернет за фирмите с подобен вид услуги и идете да говорите с тях лично.
eros написа:Интересувам се и от всякаква информация относно системи за управление на клиентопотока. Имам опасения, че техническото време за изпълняването на поръчката на даден клиент, което ще варира между 3 и 6 минути , ще е предполага , този клиент да разпознае кога може да вземе поръчката си и да се спести неловката ситуация от от следенето с поглед от страна на служителя към клиентите и привикването им(това е от личен опит).
Не плачете за неродения Петко! Когато ще имате голям клиентопоток и хората на тълпи ще се струпват през вашето заведение, тогава ще си мислите за система. Или очаквате, че в заведението от 40 м2 ще имате подобен проблем от самото начало?
Сложете си един екран и пускайте рекламно видео - нека хората, които чакат поръчката си го гледат.
eros написа:Друга въпросителна е вентилацията-трябва ли да се изгражда такава чак до покрива на сградата. Казвам го с оглед на това , че в никакъв случай няма да се пържи или да се дими-смятам да заложа на по-здравословно начало. Единствено фурната от 9 киловата ще отделя миризма- съществува ли възможност да се използва обикновен аспиратор с малко по промишлен вид свързан към въздухопроводната шахта на сграда, каквито имат почти всички жилищни сгради или евентуално да излиза от някъде просто един малък въздухоотвод от помещението навън .
Вие в момента в България се намирате? Какво ви пречи да отскочите в ХЕИ-то и да поручите въпроса на място? Никой посредник няма да ви свърши работата по-добре от вас самият.
eros написа:С какви проблеми мога да се сблъскам?
С хиляди всякакви неочаквани
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Може да има дъжд цял месец и да нямате клиенти, може да започнат да ремонтират улицата пред вас точно в деня на отварянето на заведението ...