Манджа с грозде и череши.

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Манджа с грозде и череши.

Мнениеот Marin » 02 Яну 2009, 21:44

Здравейте!
Доста време вече прекарвам в karierist.com и прилежащия му форум. Реших най-накрая да се регистрирам и да започна и аз да обменям мнения с други хора.Виждам,че има хора които помагат.
Значи малко за мен: мъж на 22 години (за някои още младеж),но аз се смятам за по-напреднал за годините си в мисленето.Уча в Бургас,в Бургаски свободен университет,специалност Бизнес администрация 1 година.Живея в малък град с около 8000 населения и пътувам до университета всеки ден. От 9 години ходя по квартири и смяням градове и работа.Работил съм до сега на има няма 10 работи всичките свързани с търговията и главно търговията с дрехи и мога спокойно да кажа, че винаги съм бил най-добрият в продажбите защото обичам работата си,обичам да контактувам с различните характери хора и влагам най-важното сърце в това. Често като чета разни теми от сорта на "Внос от Турция", "Искам да си направя едни магазинче за дрехи" ,мн се изнервям защото е пълно с магазини за дрехи, на хора които и 1 месец нямат стаж през живота си в магазин за дрехи ,да разберат някой мн важни неща в тази търговия!
Може би след толкова мн лутане наляво надясно разбрах какво искам да правя(постижение)! Искам да се изуча на едно добро ниво и да си намеря работа която да ме удовлетворява напълно и да е в сферата на търговията и рекламата. Другото нещо което разбрах е, че искам да имам собствен бизнес успоредно с работата ми. Някой може би ще ми каже,че няма да ми остава време да ги съвместявам, но аз ще отговоря че това ми е целта. Защото моята амбиция за кариера и успешен собствен бизнес е над всичко за мен...дори и над личния ми живот.
И след всичкото това излишно за мн инфо бих искал да попитам какво от по-долу изброените неща Ви се струва добро за собствен бизнес:
1.Магазин за дрехи, обувки, чанти и аксесоари.(мъжки)
2.Магазин за марково бельо (мъжко и дамски)
3.Магазин за козметика
4.Магазин за био козметика
5.Спортен магазин(по-скоро за дрехи,обувки и по дребни неща, по-малко за уреди)
5.Ферма за охлюви
6.Малка фабрика за своя собствена линия дрехи,обувки и аксесоари.
7.Нощен клуб
8.Ресторант (с различна интернационална кухня)
9.Студио за изграждане на фешън оборудване за магазини, апартаменти и къщи.
10.Студио за авто аксесоари и визуален тунинг.
11. Салон за красота:фризьор, гримьор,маникюр,сауна,солариум и масаж и всичко с био козметика!
12.Пейнтбол площадка,със силно заимствани карти от контра-страйк, като дизайн на площадката,дрехи и тн.
13.Картинг писта

п.п. Искам да уточня за някои от идеите ми е нужно доста дизайнерско виждане,но държа да уточня, че винаги съм го имал и имам нестандартното виждане за нещата!
2 п.п. Пфуууу голямо писане! :shock:
Последна промяна Marin на 04 Яну 2009, 13:19, променена общо 1 път
It can be done...и те така!
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Ilijana » 03 Яну 2009, 08:56

Здравей, Marin! Наистина се радвам да видя във форума още един мислещ и активен човек! :)

Бая идеи си нахвърлил. :) Искам да ти кажа, че всяка една от твоите идеи е много добра и може да бъде основата на печеливш бизнес. Имаш добра подготовка, добро образование и, най-важното, желание да се развиваш.

Пътят от идеята до работещия бизнес за всеки предприемач е ръзличен. Повечето бизнесмени са опитвали няколко бизнеса, фалирали, не успявали и най-накрая са намирали най-удачния за себе си бизнес. Тук има определен процент на случайност и чист късмет. Какво би било добре точно за теб? Трудно е да се каже.

Прецени, дали разполагаш с необходимите финансови средства, знания и други ресурси за всеки един от посочените от теб бизнеси. Сигурна съм, че бизнес-планът спестява доста от неочакваните изненади в бъдеще. Знам доста случаи, когато човекът се е отказвал от първоначалната си идея за бизнес, след като си е направил подробен бизнес-план. Както и познавам хора, които не са си направили такъв и са фалирали още в началото на дейността си.

С интерес бих участвала в обсъждането на всяка една от твоите идеи. Напиши, моля, защо си избрал за себе си точно тези видове бизнес? Как точно виждаш нещата? Ние пък, на своя ред, ще ти потърсим "слабите места". :)
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Joro » 04 Яну 2009, 12:27

Здравей Марине!
Радвам се да приветствувам себеподобен, нямаш представа колко понятно ми звучи всичко написано, колко ми е познат пътя, по който вървиш...въпреки че възрастовата ни разлика е 20 години :lol: . Бих могъл да кажа страшно много неща във връзка с написаното от теб, просто времето сега не ми позволява да се разпростирам (то пък откакто основах фирма през 89-та, кога ли ми е стигало :lol: ). Част от работата ми през годините е да предлагам на предприемчивите възможности за собствен бизнес (затова въпросите ти са ми познати), та затова ще споделя с теб едно простичко и банално упражнение - представи си мислено, че имаш всичките пари и време на света (млад си, спечелил си джакпота от тото-то и т.н.). Така, съсредоточи се. А сега за себе си напиши на един лист отговорите на следните въпроси:
1. При положение, че имаш предостатъчно пари до края на дните си, какво утре би направил просто за удоволствие?
2. На колко хора би могло това да е от полза и до каква степен, така щото те да го поискат от теб?
Нищо свръхинтелектуално не ти пиша, но за мен (а и не само) това беше добър начин да се тръгне от някъде...
Joro
Нов
Нов

Мнениеот Marin » 04 Яну 2009, 13:12

Повечето неща, които искам да направя са на основа на това да подобря,идеите и качеството на неща, който вече ги има, но не са пълноценни. Всички идеи, както виждате са насочени към хората. За подобряване качеството на живот, удоволстие, свободно време и чисто визуално.След толкова много време обикаляне по различни работи, съм придобил един нестандартен поглед над нещата. Работата ми с хора-сърдити, весели, надувки, мутри, прекалено общителни хора винаги ми е доставяла голямо удоволствие. Винаги където и да съм бил работодателите са оставали мн доволни от мен,защото правя нещата,както те не очакват. Та силно сбит отговор на 1-ят въпрос е:Въпреки че имам пари, бих продължил да инвестирам в нови идеи с цел, подобряване на развлечението на хората.

Втория въпрос е по труден от колкото си мислех първоначално. Предимно се целя в групата хора, които искат да изглеждат добре(визуално) и да разпускт качествено. Аз съм оъ малък град откъдето мисля да започна в посока към големия град.Идеите които съм написал, както виждате се делят на 2 вида:искащи мн капитал и достъпни. Мисля,че 2-ят въпрос трябва да се сведе до това-коя идея е по-достъпна финансово.
От всичко казано сигурно усещата една несигурност, вероятно дължаща се на младостта ми, но мога да Ви кажа със сигурност кои идеи са ми като мечти:Голямо студио за тунинг на коли, собствена фабрика за дрехи и обувки и съпътстваша фирмена верига магазини и не на последно място верига нощни заведения. :idea:
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот berov » 04 Яну 2009, 14:14

Marin, прочетох само първия пост от темата и ще започна да пиша по него (дано не ми се сърдите :) )

Магазин за дрехи, обувки, чанти и аксесоари.(мъжки)

1. Не само за тази ти идея, ами и за другите - желание!!! Но ... виждам, че го имаш :)
2. Ако имаш готови пари - супер, ако ли не - кредит. Мога да ти дам и подробна информация за кредитите.
3. Разполагам / или ако искаш намери по интернет, шивашки цех, който да направи дрехи с твоя - измислена от теб марка (като името на магазина). Когато понаправиш пари - ще си я патентоваш.
4. Премисли мястото, документацията и работата в магазина - представи си всеки един детайл при работата - от влизането на клиента в магазина, до неговото излизане. Ще ти се наложи да наемеш и работник/чка, която едва ли ще е доволна от заплащането, а това тотално ще срине бизнеса ти - АКО искаш да работиш и още нещо ... този вариант го махни.

Същото е мнението ми и за:
2.Магазин за марково бельо (мъжко и дамски)
3.Магазин за козметика
4.Магазин за био козметика
5.Спортен магазин(по-скоро за дрехи,обувки и по дребни неща, по-малко за уреди)

Ферма за охлюви - Изискванията са убийствени, пък и до колкото имам спомен от "програмата" са ти нужни около 15 000 евро за изграждане на малка ферма от 5 дка, отделно трябва да си купуваш и концентрирани фуражи, отделно - работници.

Малка фабрика за своя собствена линия дрехи,обувки и аксесоари - не работата на фабриката, а документацията ще те съсипе. Направи фабрика след като уговориш нещата с някоя известна (или не чак толкова известна марка). Направете договорите и тогава фабриката. Ако я направиш и после няма работа - ???

Нощен клуб - ти какви пари си си приготвил??? :)

Ресторант (с различна интернационална кухня) - идеята е добра, но по-добре пробвай с франчайз за тази област.

Студио за изграждане на фешън оборудване за магазини, апартаменти и къщи - непонятно ми е

Студио за авто аксесоари и визуален тунинг - какви са познанията ти за колите, кой ще прави опричния и кой перформанс тунинга? От къде ще се поръчват части ...

Салон за красота:фризьор, гримьор,маникюр,сауна,солариум и масаж и всичко с био козметика! - на мен си ми бие на спа център и капиталовложенията са невероятни - само един хубав солариум ти е поне 15 000 евро

За следващите ти идеи - трябват много пари или имато, които да ипотекираш, за да направиш нещо

12.Пейнтбол площадка,със силно заимствани карти от контра-страйк, като дизайн на площадката,дрехи и тн.
13.Картинг писта
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Joro » 04 Яну 2009, 14:37

Идеята за студио за тунинг на коли най ми допада, но аз съм пристрастен - работата ми е съвсем пряко свързана с това; да не те подведа, че това е истинското, просто много си обичам работата :D
Joro
Нов
Нов

Мнениеот Marin » 04 Яну 2009, 22:20

Аз мислех още днеска да направя една по-подробна разбивка на всичките ми идеи, какво имам като мнениея и информация, но днес както виждате има хубав сняг и цял ден бях навън.
Значи почвам ги подред:
1.Магазин за дрехи, обувки, чанти и аксесоари.(мъжки)-Мисля да взема правата на някой марка за дрехи,било то и турска,за да зареждам директно от тях,каквото си реша и да знам, че предлагам марка,а не 'армани,версаче и гучу' дето нямат нищо общо. Но марките които ще гледаме ще минат през доста сериозно сито докато изберем най-добрата,за да знам че клиентите ще получават качествена стока на надявам се добра цена.
2.Магазин за марково бельо (мъжко и дамски)-скоро видях в Бургас един магазин за бельо на Калвин Клайн и беше трагично направен магазин но затова пък имаше хубави работи,цените не ги коментирам понеже слиповете бяха с 3-цифрена сума.Но например един магазин Цезър и Клеопатра е един от най-вървежните ,а има и доста марки които все още не се знаят на пазара и могат да пробият.Желателно е магазин на хубаво място,но тука се искат парички за наем.
3.Магазин за козметика-Всичко каквото се сетите от козметиката както за мъже така и за жени,тука повече ще се заложи на дизайна на самият магазин да грабва.
4.Магазин за био козметика-ся имам по ръка един каталог за био козметика и виждам доста добри и според мненията на хората мн полезни неща,само цените има са малко надути,но има спасения в седмичните намаления.
5.Спортен магазин(по-скоро за дрехи,обувки и по дребни неща, по-малко за уреди)-Работил съм в най-големия спортен магазин в източна бг Ритони спорт и смятам че има мн какво да добавя и променя в един спортен магазин.Но с уреди и гаранции не ми се занимава искам всичко директа продажба,като и тук ще искам договори с някой известни фирми за спортно облекло и бельо.
5.Ферма за охлюви-26 хил лева излиза една ферма от 5 декара като 5 декара е минималното което е за печалба.Тази идея е можи би най-напредналата защото сме имали няколко срещи с хората,но някак си не се виждам в земеделието.
6.Малка фабрика за своя собствена линия дрехи,обувки и аксесоари.-аз и още едно момче имаме доста идеи за дрехи които обаче не ги откриваме и ни хрумна идеята за собствена фабрика,където ние да сме дизайнери. Бихте ли ми обеснили за този шивашки цех където правят по поръчка.
7.Нощен клуб-3 човека сме за тази идея като сме предвидили по 15 хил на човек за да го направим,като всеки си има своите познати и връзки за да минем по евтино,но от тези 45 хил бюджет едно 30 ще отидат само за дизайн защото искам да няма визията аналог.
8.Ресторант (с различна интернационална кухня)-тази идея мн ми харева но е за големият град ,за да има повече хора,в малкия също ще върви но слабо.Искаме също предлаганото в заведението да няма аналог като кухня.Където живея има точно 3 кръчни и един ресторант ,ресторанта е хубаво направен и всяка вече р пълен а другите са кръчми и миришат гадно.
9.Студио за изграждане на фешън оборудване за магазини, апартаменти и къщи.-едно цехче да мислим някакви шантави маси столове и обзавеждане ,да дадем воля на въображението си и за това да ни плащат.
10.Студио за авто аксесоари и визуален тунинг.-тука неразбирам но ще си имам хора които да разбирам и да човъркат аз само се занимавам със зареждания на стока и документите.
11. Салон за красота:фризьор, гримьор,маникюр,сауна,солариум и масаж и всичко с био козметика!- и аз си мисля че тука мн пари ще отидат ,защото искаме да го направим толкова хубав че като влезеш да не излезеш,толкова мн услуги и ще гледаме да са евтини за всеки.
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Marin » 13 Яну 2009, 20:46

А какво мислите за още по-голямата маджа с домати и тиква наречена EBAY?
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот nacho » 23 Яну 2009, 23:34

Относно обувките (производство и търговия) бих могъл обстойно и конкретно да коментирам почти всякакви въпроси. Занимавал съм се само с това 12г. + 4г обучение като 1/2 от него също съм работил каква ли не работа в бранша (разбирай моделиране, технология, разходни норми, работа на конвеир и близо 2г. в технологичен отдел на доста голям обувен завод). Голяма част от тези 12г. съм се занимавал с различни частни фирми основно с производство им.
Ако представлява интерес това, можем да се чуем по скейпа за коментари и обмяна на идеи относно проблемите и трудностите свързани с това. Произвеждането на малко чифтове добре направени обувки (съответно с висока цена над 100-120 лв.), както и голямо количество с пренебрегнати изисквания (съответно по-ниска цена около 35-45лв) не е проблем да се направят. Проблемите идват когато трябва да се плаща стоката :)

п.п. skype: nachopv ... тел - в последствие :wink:
рядко влизам тук затова оставям скейпа ... иначе винаги ми е интересно, когато някой ми заговори за работа, но от опит знам, че рядко се върши :roll:
п.п.п. имам колега (добър приятел) , които произвежда чанти ...
nacho
Нов
Нов

Мнениеот Marin » 09 Мар 2009, 21:39

Къде точно в общината да отида да говоря за издаване на разрешително за ползване на общински терен или отдаване под наем?
Marin
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот dobrolub » 12 Мар 2009, 07:53

Хаха ферма за охлюви - това и аз съм си го записал в идейките за бизнес. Имам един голяяям списък, май са вече около 70-80 идеи.

Та онова което човека се опита да ти каже по горе с двата въпроса аз го разбирам така. Успешен бизнес се прави най-вече ако ти доставя удоволствие , ако самия процес на работа ти е приятен. Затова и едно от най-подходящите идеи за бизнес могат да ни дойдат точно от нашите хобита или това което правим за удоволствие през свободното време. И като го намериш това нещо почваш да се питаш каква нужда има за подобен продукт/услуга и кой и колко би плащал за това. Всичко друго е бошлав работа. Ако искаш да успееш само заради амбицията за успеха да знаеш че ще ти е доста трудно. Та всичко това което го е казал човека с двата въпроса го има в учебника ми по предприемачество - малко по различно е формулирано но е съшия смисъла. Най-вероятно 3-4 година в университета и ще ги учите тия работи. Аз съм със същата специалност. Само исках да те попитам за идеята ти паралелно с бизнеса да имаш и работа - това пък за какво ти е ? Какъв е смисъла?
dobrolub
Нов
Нов

Назад към Идеи за бизнес