МЛМ бизнес ???

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

МЛМ бизнес ???

Мнениеот draganov » 05 Фев 2009, 12:10

Какво мислите за МЛМ бизнеса?
Напоследък все по-често чувам от приятели на които техните приятели са се захванали с такъв вид бизнес и били доволни. Не съм компетентен по тази тема, но ми е интересно да разбера мнението на хора, които разбират от бизнес какво мислят за МЛМ бизнеса.
Ето един сайт, който намерих в мрежата свързан с МЛМ.
http://mlm.bogatstvo.info/index.php
Кажете ми според вас това някаква машинация ли е?
Можете ли да ме просветите каква точно е идеята на МЛМ бизнеса?
:roll:
draganov
Нов
Нов

Мнениеот _bioHAZArd_ » 05 Фев 2009, 13:47

С две думи - идеята на този бизнес е: правиш пари като обясняваш на другите как да правят пари, срещу заплащане. И така става цикъла :)
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот icelemon » 05 Фев 2009, 18:16

_bioHAZArd_, май бъркаш MLM с някоя измамна финансова пирамида въпреки, че схемата по която работят и двете е еднаква. За пример пирамидата "Делфин" при която се изискваше да дадеш 3000 и за всеки човек после който убедиш да се включи и да "инвестира" 3000 ти вземаш 800 (мисля че толкова беше). Идеята е да печелят организаторите а рибките в последното ниво, да се чудят как да погасяват заема който са теглили.
Относно MLM печелиш първо от твоите продажби (било то на козметика, хапчета и др.) и второ от продажбите които направят дистрибуторите които се регистрират чрез теб и може да има и трето ниво...
Avon имат над 3 000 000 дистрибутора в цял свят и продажби за над 1 000 000 000.
icelemon
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот bogomil.stoev » 01 Мар 2009, 20:04

Здравейте на всички, които търсите своя път. От известно време проучвам МЛМ и от скоро даже започнах да се занимавам към една фирма (не AVON или Oriflame). Затова ако някой се интересува от този тип бизнес и търси допълнителни доходи, нека се свърже с мен. Всичко хубаво...

П.С. Честита Баба МАРТАААААА!!! :)
bogomil.stoev
Нов
Нов

Мнениеот vuzell » 06 Май 2009, 13:25

_bioHAZArd_ написа:С две думи - идеята на този бизнес е: правиш пари като обясняваш на другите как да правят пари, срещу заплащане. И така става цикъла :)

Не е точно това - зависи от структурата, заложена в бизнеса.
1. Продаваш различни продукти (козметики, билки, книжки, ...) и получаваш комисионна по всяка продажба.
2. Част от клиентите си ги убеждаваш да правят същото и ако действително започнат да го правят, получаваш някакъв процент и от техните продажби.
3. Всеки бизнес е нещо много сериозно - може да успееш и може да се провалиш. Това не зависи от бизнеса, продукта, конюнктурата или ..., а зависи от тебе.
vuzell
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот julianski » 18 Юли 2009, 14:38

Според мен МЛМ бизнесът не е за всеки,защото трябва сам да го искаш.Това с убеждаването звучи доста маниакално (все пак всеки има глава на раменете).Ако ти не си мотивиран няма как да успееш колкото и да те тикат.За да успееш -трябва да се усъвършенстваш(да четеш литература,да участваш в тренинги ,да се научиш да общуваш с хората).Но най-хубавото е,че не си сам.МЛМ бизнесът е бизнес на взаимоотношенията.Тук хората не са бройки,а хора!
julianski
Нов
Нов

Мнениеот successgirl2011 » 19 Авг 2010, 11:50

Тази тема е доста стара, но ще става все по-актуална, понеже този тип бизнес ще става все по-разпространен, заради неограничения потенциал за генериране на пари и заради пълната липса на какъвто и да е финансов риск.

Искам да направя едно уточнение. Това, за което говорите вие, не е мрежов бизнес в истинския смисъл. Вие говорите за компании с директни продажби тип Avon, Cepter, и тн, които изграждат Дистрибуторски мрежи, т.е. едни продавачи търсят други продавачи и бонусите им са въз основа на извършените продажби.

В истинските МЛМ компании се градят мрежи от Потребители, т.е. всяко семейство си купува за себе си каквото му е нужно, без да трябва да продава каквото и да било. Бонусите са за потребление и не са отгоре надолу, а са от зад напред, т.е. всеки си получава бонус въз основа на пазара, който е разработил.

Най-хубавото на мрежовия бизнес е, че се прави с приятели, където никой не продава на никой, и няма горна граница за парите, които може да се генерират, понеже в повечето случай излиза извън нашия град и страна :)
Управлявай живота си!
successgirl2011
Нов
Нов

Мнениеот kostapetkow » 27 Авг 2010, 13:38

Глупости, това което описваш е класическа пирамидална схема, но с продукт, за да бъде узаконена. В такъв тип схеми губят над 99% от участниците. Ако съществена част от продажбите (над 70%) не са към външни потребители, това си е завоалирана пирамидална схема.
Този "бизнес" в последните години върви надолу, особено в САЩ, където е най-разпространен. В момента, заради кризата, може да има лек растеж, защото много хора са го закъсали и се надяват да припечелят нещо от това, нов след като разберат колко е илюзорна печалбата, вълната ще отмине. Това е бизнес за "акули" и "балъци", "акулите" (под 1% от участниците) знаят за какво става въпрос и как да манипулират "балъците" и печелят добре, за сметка на "балъците", които си хвърлят парите за камари ненужни продукти, "семинари" и "обучения" и все се надяват от следващия месец да почнат да печелят. Само дето този "следващ месец" се отдалечава като мираж.
Прост пример - Ейвън - 3 млн. дистрибутори, 1 млрд долара годишен оборот. Това прави 333 долара годишен оборот на дистрибутор! И това ако не е най-неефективната форма на продажба, здраве му кажи.
(естествено, производителя прави добра печалба, за сметка на милиони дистрибутори, които са на загуба)
За повече инфо: http://mlmzabludi.blogspot.com
kostapetkow
Нов
Нов

Мнениеот berov » 27 Авг 2010, 17:43

Извинявам се, че се включвам така "ни в клин, ни в ръкав" ... скоро прочетох една статия и се съгласих с мнението на Питър Филипс (един от най-добрите икономисти) за МЛМ бизнеса. Не мога да го цитирам, но общо взето казваше, че този вид бизнес е за фирми, които продават "евтин по начало продукт с много надценки", може да бъде използван като схема за стартиращ бизнес, защото е много по-евтин и смята за глупаво фирма с доказано име да работи по този начин. Той самият казва, че никога не би поръчал каквато и да е козметика от "някакъв си" МЛМ разпространител, защото предпочитал да се консултира в аптека или специализиран магазин за козметика. Това и аз смятам за по-правилно, отколкото "ми де да знам. Вземи и пробвай".
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот successgirl2011 » 28 Авг 2010, 12:32

Kostapetkov, ne znam kakvo imash predvid, che samo horata na varha pechelqt. v mrejoviq biznes vseki si pribira takiva pari, kakvito si e zarabotil. Ako ti ne izkarvash nikakvi pari, ne vijdam koi kakvo shte vzeme ot teb....
A i tuka ne stava vapros za prodajbi, a vseki da si kupuva za sebe si na mnogo po niski i izgodni ceni ot zavoda proizvoditel. Ne vijdam kak nqkoi "balak" moje da se precaka, kato si kupuva kachestveni neshta bez oskapqvaneto ot magazinite i targovcite...
A shto se otnasq do tova dali sa kachestveni produktite, MLM kompaniite shte falirat ako ne sa im mnogo po kachestveni produktite ot nalojenite veche marki, poneje nikoi nqma da gi kupuva i preporachva.
S shto se otnasq do kremove i tn kozmetika, samo razgledaite sadarjanieto na etiketa na edna Nivea primerno, za da se ujasite kolko parabeni ima, kato nqkoi ot tqh sa radioaktivni i sa zabraneni v nqkoi strani....
Управлявай живота си!
successgirl2011
Нов
Нов

Мнениеот kostapetkow » 31 Авг 2010, 09:14

Прочети блога, чиито адрес съм постнал, и коментарите към него, там съм отговорил на почти всичките ти възражения.
Това за цените "от завода производител" е илюзия - около половината от тези цени са бонусите на ъплайна ти. Все едно като купуваш директно от нормален завод, в цената да са включени надценките на всички прекупвачи по веригата, без последния, които иначе биха ти доставили стоката. А някой "балък" може да се прецака, като даде много пари за неща от които няма нужда, само защото са му обещали, че ще печели, като ги купува.
Качеството е относително понятие и зависи от нуждите на конкретния потребител. Специално за козметики и хранителни добавки, качествтото е почти невъзможно да бъде определено от средностатистическия човек. Затова той вярва на хвалбите и обещанията на "спонсора" си, който обикновено е негов приятел или близък. А и стимулът на дистрибуторите да си купуват продуктите съвсем не е качеството, а надеждата, че ще спечелят от това.
А последното изречение е откровена глупост, която между другото е типична за МЛМ замбитата, описал съм точно това във вторя пост в блога ми - дистрибуторите си позволяват безнаказано да плюят по другите марки. Мило момиче, парабените се слагат, за да не се въдят бактерии, слагат се почти навсякъде и има изискване на ЕС да се слагат в козметиката, за да не се разваля и да не става опасна. В коя козметика няма парабени, би ли дала пример? Единственият начин да ползваш козметика без парабени е да си я приготвяш сама и да я ползваш веднага.
А твърдението, че някои от тях били радиоактивни... как да ти кажа... просто е безумно. На такива глупости ли ви учат по семинарите??
kostapetkow
Нов
Нов

МЛМ бизнес

Мнениеот Hardwereus » 16 Сеп 2010, 14:00

Според мен всеки си интерпретира по различен начин понятието МЛМ. По принцип нямам навика да пиша по форумите, тъй като се получава една огромна боза от различни мнения и твърдения, които вместо да помогнат на някой човек да намери подходяща информация - тя го обърква още повече. Това се получава така, защото различните МЛМ компании имат различни маркетинг планове, както и различно качество на продуктите. Също така все по-често хората бъркат мултилевъл маркетинга с финансова пирамида, а те са много различни. Единственото общо между двете е, че и двете използват верижна реакция за да се разпространяват, а не реклама. Много хора се разочароват от мултилевъл маркетинга, защото се хвърлят насляпо, без да проучат компанията, преди да станат сътрудници и се оказват в компания, която няма бъдеще, или пък маркетинг плана не е изграден в полза на сътрудниците - тогава наистина няма как да реализират печалби. Преди да се захване човек с такъв тип бизнес е нужно да си направи труда да проучи компанията, на която е решил да стане сътрудник и ако тя отговаря на критериите за успешна МЛМ компания - едва тогава да се запише. И пак няма гаранция, че ще е успешен, защото лесни пари няма - не може да не се прави нищо и да се печелят много пари. Както във всеки бизнес, така и в МЛМ се изисква постоянство и упоритост. Ако маркетинг плана на компанията е изграден добре и човек е достатъчно упорит - може да постигне много чрез МЛМ. Но, ако се е захванал с това, защото мисли, че се изкарват много лесни пари - няма да постигне много. Но все пак хубавото е, че поне няма да загуби, защото за разлика от пирамидите при МЛМ има продукт, който един нов сътрудник си купува за собствено потребление, разбира се, ако правилно си е подбрал компанията. Ако обаче стане сътрудник на МЛМ компания, която го задължава да бъде дистрибутор и тогава той си закупи стока, която не може да продаде - тогава той вече е на загуба. Общо взето от това, че различните компании си разработват различни маркетинг планове идват хилядите различни мнения за мултилевъл маркетинга. Има много литература относно МЛМ и аз в момента се опитвам да събера най-съществената част от нея в сайта ми, за да улесня тези хора, които биха се занимавали с това да направят техния избор.
Hardwereus
Нов
Нов

Мнениеот kostapetkow » 18 Сеп 2010, 00:12

И на теб ще препоръчам да прочетеш http://mlmzabludi.blogspot.com и да ми кажеш на кои от твоите критерии за добра МЛМ компания не отговаря моя пример с пирамидата, продаваща моливи?
Това, което наричаш "верижна реакция" се нарича всъщност "геометрична прогресия", нараства изключително бързо и за да има възможност да печели всеки, тя трябва да нараства безкрайно, което разбира се е мевъзможно. Точно това прави финансовата пирамида незаконна, а не липсата на продукт. Защото банките, например, също не продават физически продукти, но не са незаконни, защото не дават неизпълними обещания за печалба. И точно тази единствена според теб прилика е "ключът за палатката". Какъвто и да е маркетинг плана, ако се разчита не на продажби, а предимно на "спонсориране", над 50% (в най-добрия случай или около 99% процента в типичния случай) от участниците са ОБРЕЧЕНИ на загуба - практически, теоретически, математически и логически те НЯМАТ ШАНС да печелят, независимо от личните си качества и упоритост. За да съм по-ясен - дори ВСИЧКИ участници да са най-добрите експерти по МЛМ и най-харизматичните и упорити хора, МИНИМУМ половината от тях ще са на чиста загуба (освен ако не правят стабилни продажби на продукти на външни хора, но ние разглеждаме случая, в който всеки купува само за себе си и спонсорира други да правят същото, нали така?).
Що се отнася до маркетинг плановете, те на практика не се различават съществено един от друг, каквото и да ви говорят "спонсорите". Аз, честно казано, между вашия маркетинг план и тези на Амуей и Вижън, например, съществени разлики не виждам, дори процентите ви за различните нива са почти еднакви.
В заключение ще кажа, че има и сигурни начини да печелиш добре от (покрай) МЛМ - като организираш семинари/обучения, продаваш мотивиращи книги (като например обичания от вас Кийосаки) или да си куриерската фирма, която доставя продуктите. Но най-сигурният начин си остава да си самата МЛМ-компания, която произвежда продуктите :)
kostapetkow
Нов
Нов

Мнениеот Hardwereus » 18 Сеп 2010, 05:03

Съгласен съм с теб, но ти говориш за момента, когато пазара се пренасити. Наистина когато това стане - тогава губещите ще са много голям процент. Затова смятам, че ако човек е решил да се занимава с МЛМ трябва да проучи компанията, иначе когато пазара е пренаситен няма да има как да привлече нови сътрудници и тогава със сигурност ще е на загуба. Въпреки, че пак има възможност да си изгради мрежа в чужбина, но това не е по силите на всеки. Това е една от хубавите страни на повечето МЛМ компании - имат международно присъствие. По принцип съм оптимистично настроен към мултилевъл маркетинга, но све пак ми е ясно, че прекалено лесни пари няма - ако човек не положи някакви усилия няма как да има печалби. Затова е хубаво човек да направи едно проучване преди да започне да се занимава с каквото и да било и да прецени дали е за него и дали ще може да се справи. Иначе то е ясно, че всеки ще хвали това, с което се занимава, защото от там му идват печалбите и ако човек се впусне направо, без да помисли малко - вероятноста да е губещ е много голяма, ако все пак е успешен бих казал, че ще е на късмет. За МЛМ мога да пиша много - има предимства, има и недостатъци - то е нормално, но нека не прекалявам. :)
Hardwereus
Нов
Нов

Мнениеот kostapetkow » 19 Сеп 2010, 00:30

Пазарът неминуемо ще се пренасити - неизбежно е - за да не се пренасити трябва да е безкраен. На практика това се случва сравнително бързо и то не е защото "няма повече хора", а просто намиранвто на нови хора в един момент става изключително трудно, при което започва едно въртене на хора в най-ниските нива - някой се включва, пробва се няколко месеца, и ако не успее да включи достатъчно хора към себе си се отказва. Съответно спонсора му полага големи усилия да търси друг на негово място и историята се повтаря докато или успее да намери няколко човека, които да се задържат, или на самия спонсор му писне и самият той се откаже. При това на негово място идва друг ентусиаст и мелницата за хора се завърта отново.
Изобщо има много тънки моменти в МЛМ, които за повечето обикновени хора са прекалено сложни за осмисляне. На презентация на МЛМ всичко може да изглежда лесно и логично, но попаднеш ли вътрв се оказва, че има много непредвидени "подводни камъни" и че системата "ти просто намираш петима приятели, те още по петима техни приятели, и т.н. и парите потичат към тебе" на практика не функционира точно така.
kostapetkow
Нов
Нов

Следваща

Назад към Идеи за бизнес