Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес ?!

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес ?!

Мнениеот ivayllo » 22 Сеп 2009, 16:55

Това е много добър въпрос нали?

Аз бих искал да задам друг въпрос: ”Защо си мислите, че е трудно?”

Обикновено хората си мислят не толкова, че е трудно да се измисли, а че те нямат идеи и всичко вече е измислено. Това е защото не са се замисляли сериозно и не са си поставяли за цел да запишат 20 бизнес идеи на лист хартия ( научете се да мислите на хартия ). Мисля си, че хората вярват, че е трудно и не се и опитват да го правят.

Дори имам теория защо това е така. Просто човек си мисли, че идеята трябва да е уникална и да промени света и да струва милиони. Веднага в действие влиза здравия разум и казва, че такива идеи не идват просто така и се стига до заключението:”аз не съм находчив, има хора които просто имат усет”.

Аз ще ви дам само един пример. Да кажем, че имате хубава работа и взимате 1000 лева на месец. Работите в офис, имате много работа, оставате след 6 часа всеки ден, шефът ви е идиот … Сега влезте в кварталното магазинче за хранителни стоки с дебелата лелка, която продава вътре. ДА, тя изкарва повече от вас! Тя е собственик и печели с пъти повече, а и не се съобразява с никой. Гениална ли е идеята и? Не. Продава хранителни стоки от първа необходимост. Открила ли е топлата вода? Не. Разбрала е, че като ти свърши хлябът в 10 вечерта не ти се ходи до големия магазин и не ти се чака на опашка и е отворила малко грозно място за твое удобство. Малък оборот, но и ниски разходи. Печалба … поне 3000 на месец след като се разплати.

Ако искате да започнете бизнес и си мислите за Google или за мулти национални компании съвсем естествено е да се отчаяте. Идеите не струват милиони. Опитайте се да продадете една и ще се убедите.

Повечето начални идеи за бизнес търпят бурно развитие и накрая се оказва, че бизнесът има съвсем друг предмет от това, което сте планирали в началото. Добра идея е да се опитате да формулирате идеята си като въпрос. Искам да отворя миии маркет звучи страшно. Веднага в съзнанието ни изплуват Метро, Т – Маркет и Била. Добър начин е да кажете:”Мога ли да отворя малък хранителен магазин със стоки от първа необходимост, който да работи денонощно?” Това е интересен въпрос и представлява възможност, която заслужава да се изследва.

Има няколко други основни източника на добри идеи освен креативната ви мисъл.

1. Приятелите

Опитайте се да се запознаете с хора, които имат собствен бизнес и анализирайте проблемите, с които се сблъскват. Запознайте се с действащото законодателство. Питайте ги за проблеми които са имали в началото. Смешни ситуации в които са изпадали.


2. Университетите

Мястото където учите може да е по-полезно отколкото предполагате. Там хората са на вашата възраст и вероятно специалност и имат добри идеи. Все още в България това поколение не е възпитано в предприемачески дух, но нещата се променят в положителна насока.

3. Чужбина

Ако сте учили или сте прекарали значителен период от време извън България не може да не сте забелязали нещо интересни и доходоносно дори и разновидност на позната у нас услуга.

Записвайте всичко, което ви хрумне на хартия и го слагайте в папка. Поканете приятел (бизнес съдружник), направете си кафе и пишете.
Аватар
ivayllo
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 65
Регистриран на: 10 Авг 2009, 19:35


Мнениеот Rado_82 » 21 Ное 2009, 03:16

Донякъде е така. Хората наистина се ограничаваме в идеите си, и не е само за бизнеси. Получаването на идея за нещо не е трудно, понякога сама идва, но започването й е трудно. Наистина, започването, не извършването на идеята е най-трудно.

И въпреки всичко, в този форум говорим за пари. А светът на парите далеч не е този прекрасен свят, който си представяш. Особено в България. Не знам дали би могъл и дали някога е бил, но в общи линии според мен правилото е следното - безкомпромисен, студенокръвен, несъчувстващ, находчив и разбира се умен - ще спечелиш много.

Не бих се съгласил за печалбата на кварталната продавачка. Или може да е така, но в много редки случаи. Поне имам 3 магазина (вярно, не хранителни), и като се разплати всичко, наеми и глупости, остават не повече от 500-600 лв.
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот Ilijana » 25 Ное 2009, 01:35

Най-добрия бизнес за начинаещ е ... да ползва вече съществуващите модели. Само предприемачите с опит и пари имат достатъчно ресурси за да направят нещо ново. Да, има и исключения - случайни успешни начинания на начинаещи бизнесмени. Но, на всеки един подобен успех се падат хиляди пропиляни идеи, пари и време.

Повечето "интересни" и "гениални" идеи забизнес, които са започнали новаци са починали като мухи без история. Защо ли? Ами, защото има голяма разлика между това да измислиш добра и интересна идея и това да я реализираш. Трябват опит и финансиране.

Смятам, че начинаещ трябва да започне от това, че да ползва вече работещ реален модел на бизнес. Така да се каже, да открадне идеята. :) Важно е да прецени вярно, дали бизнесът, който му изглежда подходящ, наистина е печеливш (не винаги нещата наистина са такива, каквито изглеждат), дали има перспективи в глобален смисъл (развитие на отрасъла) и др. После се търси собствена ниша, където да се прилага моделът.

"Добрата идея" за стартиране на бизнес е тази, която е подходяща за конкретния предприемач - да му е интересно да се занимава с това, да носи такъв доход, който на него му е достатъчен, да има перспективи, които той иска да има и т.н.

Между другото, съществува и друг модел на стартирането на бизнес - когато нов бизнес се прави с цел да бъде препродаден. Тогава правилата са малко по-различни.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Rado_82 » 25 Ное 2009, 03:08

Сега като се замисля, при всеки начинаещ първото хрумване е "Какво ново да започна, с какво да бъда оригинален?", така и всичко друго почти отпада като възможност.
Получава се малко като това как мъжете се опитват да свалят жените - всеки се опитва и иска да каже нещо оригинално, а само жената знае че е просто поредния със същата фраза. Накрая най-често всичко завършва с погром.

Та затова си мисля, че това което казва Ilijana е най-доброто решение в повечето случаи :)
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мрежов Маркетинг

Мнениеот zihai » 03 Май 2011, 16:16

Три обикновени въпроса

1. Имате ли нужда от допълнителни доходи?
2. Имате ли желание да направите нещо, за да ги спечелите?
3. Можете ли да отделяте по един час дневно от времето си ?

Ако отговорите и на трите въпроса с ДА.Вие разполагате с богатство, за което не сте мислили, Вие можете да работите в мрежа и да изграждате мрежа.
Какво е това мрежа?

Много търговски дружества предлагат продукцията си чрез мрежа от сътрудници. В основата на тази мрежа е стремежът да се спечелят допълнителни доходи, а за някои дистрибутори това става основна работа. Това са хора, предпочитащи да работят в обкръжение на приятели и познати, както и с други, които мислят като тях. Това са хора, които предпочитат свободата, вярват в своите сили и знаят, че работата в мрежа умножава усилията им.

Сам човек не може да работи повече от 14 часа на ден, докато мрежата работи 24 часа. Затова, ако сте отговорили с ДА и на трите въпроса, не се бавете, а се запишете в мрежа. Това може да стане чрез ваш познат, който вече е включен в мрежа или на представяне на някой опитен мрежар.

Записвайки се в мрежа вие получавате право:

Да осъществявате продажби, и да печелите търговска отстъпка от клиенти
Да записвате нови и нови членове в мрежата си и да печелите определен процент върху оборота, който тези ваши сътрудници генерират всеки месец
Да печелите процент върху оборота, идващ от хора, включени от хората, които вие сте включили, т.е. доходи от много нива под вас във вашата мрежа.

Мрежата ни дава възможност вместо да губим времето си, да го инвестираме в бизнес, който ни носи доходи, и да ни плащат за нещо, което и без това правим (препоръчване на нещо, което харесваме). Задавали ли сте си въпроса, колко много време прахосваме дневно? Само помислете над долуизброеното:

напразни спорове
изслушване на чужди мнения
работа, за която не сме платени
телефонни разговори
участие в губещи начинания
гледане на телевизия от скука
участие в изпразнени от съдържание сбирки и много други.

Съберете времето и ако се получат 30 мин. - това са 15 часа месечно. Ако се получи 1час - това са 30 часа месечно. А дали не е повече? Защо да не инвестираме това време и да получим за него допълнителни доходи?

Всички ние ежедневно рекламираме неволно най-различни неща – само че повечето от нас не осъзнават, че за това би трябвало да ни плащат. Поръчвайки любимата си бира, ние споделяме с приятеля си, който пие друг вид бира, качествата на избора си. Това е устна реклама - най-мощната от всички! Обърнете внимание на умножаването на резултата от устната реклама. Вие споделяте с пет души качествата на любимата си бира и те всички споделят с още по пет. Тогава заедно с вас за това ще научат 26 души, без да е похарчена нито стотинка.

Защо тогава да не споделяте за качествата на точно определен продукт и да не получите за това допълнителни доходи? Тази прекрасна възможност ви дава мрежата. Можем да се включим в една мрежа и да печелим допълнителни доходи, ако харесваме продуктите, които тя предлага. Вие споделяте качествата на любим продукт със свои близки и познати, както и възможността да спечелят допълнителни приходи, и записвате в мрежата си тези, които желаят. Това ви носи:

допълнителни приходи от продажби
допълнителни сътрудници, които могат да записват още хора
допълнителни доходи от умножаването на вашите усилия, чрез работата на мрежата ви.

И всичко това за устна реклама на любим продукт през време, което иначе прахосвате.
ЕТО КАКВО ЩЕ СТАНЕ, ЩОМ СЕ ВКЛЮЧИМ В МРЕЖА

При работеща мрежа от 100 души

Увеличение на допълнителните средства от обемите на продажби на вашата мрежа от сътрудници
50 сътрудника, уверени в успеха, готови да умножават вашите и техните усилия
Включвани от тях все нови и нови съвсем непознати за вас хора, които умножават резултатите на вашите усилия.

ТАКА ОСЪЩЕСТВИХТЕ НАЙ-ВАЖНОТО - ДОСТИГНАХТЕ ДО ПОЗНАТИТЕ НА ВАШИТЕ ПОЗНАТИ. Можете да бъдете уверен в себе си и бъдещето, защото разполагате със сто сътрудници, които отделят по един час на ден за разширяване на мрежата.Така вие вече работите 100 часа в рамките на 1 час.Това звучи неразбираемо, но вие сами помислете дали е така. Ами ако вашите 50 души запишат по двама или трима под себе си?
Важни изводи:

Сам човек трудно успява да запише пет души към себе си, но шест много по-лесно записват един, седем още по-лесно и т.н.
Всеки човек живее в среда от близки и познати.Всеки мрежар споделя със своята среда и чрез тях се добира до познатите на техните познати:Това е умножението.
Един час време, спестено от загуба и инвестирано за работа в мрежа, умножава този час до фантастични размери.
Всичко това умножава вашите допълнителни доходи.

КАКВО ДА НАПРАВИМ ЗА ДА ИЗГРАДИМ ГОЛЯМА МРЕЖА ОТ СЪТРУДНИЦИ?

Вие сте мрежар. Този, който ви е записал вече ви е помогнал да запишете трима сътрудници пряко към Вас. Присъствали сте на представяния и разговори. Знаете отговорите на повечето въпроси, който задават поканените на тези разговори. Знаете всичко за продукта, който предлагате. Можете самостоятелно да започнете да провеждате срещи с познатите на Вашите сътрудници.

Използвайте нашите съвети за по-бърз успех в следващите си действия. Посъветвайте вашите сътрудници да си изготвят списък от максимален брой близки и познати, на който да предложат работа в мрежа. Ако един сътрудник може да подготви списък средно от 50 души, чрез тримата си сътрудници Вие разширявате вашият обсег към нови 150 възможности.

Направете това, което е направил Вашият спонсор (този, който Ви е включил) с вас. Помогнете на вашите трима подсътрудници да запишат пряко към себе си по 3 души. Така вече разполагате с 12 подсътрудника на 3 нива. Задачата Ви беше лесно изпълнима, защото от 150 души Вие записахте едва 9.

Вашата следваща стъпка е да убедите и обучите вашите сътрудници да помогнат на записаните към тях да запишат по трима души пряко към себе си. Осъществявайки тези три вълшебни стъпки, Вие вече разполагате с 39 сътрудници на 3 нива в една добре структурирана мрежа. И всичко това успяхте да постигнете в рамките на 2 месеца за един час спестено от загуба време на ден.

Ще спрете ли до тук, или ще обучите вашите подмрежари да продадат по един продукт на месец и с това да формират групов обем, който да ви донесе допълнителни доходи? Нашият съвет е: не спирайте, а ги обучете да продадат по 2 продукта на месец.Така вашите и техните приходи ще бъдат двойно по-големи.

Ето какво постигнахте дотук:

продавате и печелите от отстъпката:
разполагате с мрежа от 39 сътрудници, които чрез продажби и включвания на нови хора правят групов обем , от който Вие печелите допълнително.

Време е да умножите своите усилия чрез действията на Вашата мрежа. Съберете ги и обяснете ползата от умножение на усилията – тайнството на мрежата. Или просто казано убедете ги, че ще печелят повече, ако:

всеки от тях запише по един сътрудник:
всеки събере своите сътрудници и им обясни какво ще спечелят ако включват още хора.Така очакваното от вас умножение е постигнато, мрежата ви се увеличава без вашата намеса.

Важни изводи:

1. Ако работите системно по един час на ден и убедите и членовете на вашия екип да правят същото, от всеки пряко записан към вас сътрудник ще се развие клон от 13 души за срок от 2 месеца.

2. Очевидно е, че за същите два месеца Вие ще постигнете значително по-голям успех, ако пряко записаните към вас са трима или пет и работите с тях едновременно.

3. Умножението се получава по-лесно ако мрежата се развива в широчина и дълбочина едновременно.Това е пътя към двойният резултат – повече обем за едно и също време.
ЗАЩО НИКОЙ НЕ ВИ Е ПОДСЕТИЛ ЗА ТОВА ПО-РАНО?

Ако имате възможност да спечелите 200 лева от някаква сделка или да използвате същото време за записване на пет мрежара пряко към вас, във ваш интерес е да изоставите еднократната печалба от 200 лева и да предпочетете записването на сътрудниците. Не Ви се подиграваме – просто Ви подсещаме, че 5 сътрудника пряко към вас са 5 възможни клона по 39 сътрудника или общо 195 души за 2 месеца.

Парите, който ще печелите, когато тези хора започнат да продават (или просто да купуват за себе си) само по един продукт на месец, ще направят еднократната печалба от 200 лева действително смешна. Ако прибавите към това и бързо развиващата се след това мрежа, вече можете да бъдете спокойни за непрекъснатото увеличение на вашите доходи. Отивайте спокойно на почивка и изхарчете спечеленото до стотинка. Докато се забавлявате, Вашата мрежа ще работи вместо вас.
zihai
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Май 2011, 16:02
Местоположение: Ботевград

Мнениеот Mar7 » 09 Окт 2011, 19:35

Чудесна презентация на МЛМ...(Мулти Левел Маркетинг)

Дано не те видят твоите лидери, че доколкото знам ви е забранено да агитирате и набирате сътрудници он-лайн, а само лично.И не трябва да се разкрива "уникалната" схема на работа на организацията.

Жалко, че и моята позната не ми я прати на мейл, а ми загуби 2 часа за да ме кани на изключително рядка и печеливша бизнес възможност, която не трябва да пропускам, възможност която ще ми промени живота ...!?!

В твоята презентация обаче ги нямаше снимките на красивите и богатите, преуспели милионери/милиардери с тази "уникална" МЛМ възможност и то само за има няма 1-2 години.

Също ги нямаше и намаханите и нацапани лелки, който повтарят като в секта.Най-добрите продукти, лекуват всичко,нямат противопоказания,панацея,жива вода, няма нещо което да не излекуват,и да не си болен пак ще те излекуват,трябва да си ги купите,това е най-доброто,по-добро няма,ние само такива ползваме...!!?!

Една даже разправя :-"Аз бях режисьорка в телевизията, но от както работя тук за тази световно известна компания, помагам на бедните хора, пътувам из целия свят и изкарвам по 10 000-15 000 лв. в движение от тази уникална компания...!?!?"

Аз разбира се веднага им повярвах, но не съм алчен затова отидох да цапна няколко бирички и оставих бизнесдамите да обработват бедните заблудени хорица, които бяха опулили очи и не вярваха на късмета който ги е сполетял.На които пациенти след края на презентацията им прибрали по 100-150 лева за стартов пакет, като на нови сътрудници.Подписали някакви документи.След което им заявили, че вече са в бизнеса и съвсем скоро ще завалят парите.Само трябва да намерят други балъци да ги доведът, но без да им казват за какво става въпрос.Инструкциите били изрични да казват само:-"Заповядайте на една нова бизнес презентация много интересна,нещо ново, много печалившо,уникално и тн".
Защото омайването не било за аджамии и щели да подплашат дивеча.
А през това време са задължени всеки месец да си купуват за определена сума от продуктите на компанията (примерно 150 лв.)А продуктите хем хубави, хем евтини има няма по 20-30 лв кремчета, само 50 лв. за литър сок от Алое Вера, разбира се натурален без консерванти, но пък с трайност 3 години...!?!?


Иначе пък се говори за едни цифри, едни мерцедеси S класи, Е класи в краен случай VW,екскурции, круйзи, а на бедните хорица им светват очите и потъват в мечти все едно са ударили джакпота от ЕВРОМИЛИОНИ.Те май говориха повече как хората забогатявали без да си дават особен зор и как нямали шефове на главата отколкото да изтъкнат някакви реални качества на продуктите които се опитваха пласират...

Абе...
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре

Re: Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес

Мнениеот silva » 15 Мар 2014, 16:16

Мулти левел маркетинг-така ли им казват вече на пирамидите :D Идеите са най-ценното нещо, да намериш неразвита ниша, в която да си пръв -трудна работа...
silva
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 35
Регистриран на: 11 Мар 2014, 10:52

Re: Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес

Мнениеот laolla » 09 Фев 2018, 11:46

Дайте мнение за откриване на автоматизирана автомивка. Такава в която всичко се прави от машина, даже може да си вътре докато се мие колата. Дали има бъдеще в подобно нещо?
laolla
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Фев 2018, 10:43

Re: Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес

Мнениеот ganchev » 16 Апр 2018, 10:41

Според мен имат голямо бъдеще. Дори в САЩ са много популярни.
Аватар
ganchev
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 63
Регистриран на: 16 Апр 2018, 10:05

Re: Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес

Мнениеот Masterrr » 16 Ное 2018, 15:10

Хей, приятели! Искам да ви споделя този Безплатен Мини Курс на тема Интернет маркетинг и "Защо 98% от хората в България се провалят". Надявам се, че ще ви бъде полезен :) За да гледаш Цъкни тук ==== > https://moqta-bezplatna-seriq.gr8.com
Masterrr
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 16 Ное 2018, 15:08

Re: Как да измислим добра идея за начало на собствен бизнес

Мнениеот niktas » 07 Яну 2019, 16:22

Здравейте,
Занимавам се с дигитален маркетинг и в момента работя над създаване на онлайн курс за хора, които искат да започнат собствен онлайн бизнес без да инвестират големи средства и да достигнат до доходите, които искат да имат. Подготвих една кратка анкета, която ще ми помогне много да структурирам курса и той да носи повече ползи за хората.
Искам да помоля всеки, който има желание и смята, че е в тази категория хора, да отдели от времето си, за да попълни анкета. Тя е анонимна и няма да отнеме повече от 2-3 минути.
Надявам се продуктът, над който работя, да помогне на много хора да започнат бизнеса, който желаят, и да постигнат целите и доходите, които ги удовлетворяват.
Много ще съм благодарна, ако решите да ми помогнете, и кликнете на анкетата по-долу.
Всеки, попълнил анкетата, може да участва в томбола и да спечели една от 3-те безплатни консултации с мен по скайп на тема как да започнем онлайн бизнес и какво ни спира. Само трябва да посочи на края на анкетата, че иска да участва в томболата.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIp ... A/viewform

Благодаря от сърце на всеки, който ми помага в това начинание!
Желая ви една прекрасна година, изпълнена с вдъхновение, ентусиазъм и много магически моменти!
niktas
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 07 Яну 2019, 16:08


Назад към Идеи за бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron