Компютри втора употреба?

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Компютри втора употреба?

Мнениеот ztech » 08 Окт 2009, 23:43

Здравейте колеги,
Радвам се, че съм и аз част от този форум. Бръмна ми напоследък в главата идеята да си внеса 1-2 буса електронна скрап от ЕС (разбирай така популярните "ремаркетирани" компютри). Идеята е да си ги продавам аз и да захранвам с тях свои колеги на дистрибуторски цени. Чувал съм , че маржовете в продажбата са сериозни и достигат до 100% надценки. Та накратко бизнес плана е - един бус (дясноволанен например) 5000-6000 лв , склад-сервиз - 500-600лв/м - една зарядка - около 200 ПЦ-та и ТФТ-та на курс , сума покупна 15000лв на курс - сума продажна около 20000-25000.
Правилно ли мисля или очакванията ми са твърде нереални - има ли подводни камъни. Идеята е само нахвърляна разбира се, като се има предвид че я пиша в 00:30 не бъдете много критични :)
Поздрави!.
Планинският ручей пробива скалата не със силата, а с постоянството си.
Аватар
ztech
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот berov » 09 Окт 2009, 08:16

1. Говориш за клиенти и сериозна брйка компютри => фирма => лицензиран софтуер.
2. Ако искаш да предложиш някакъв вид услуга и да те предпочетат пред другите фирми вносители (а те не са малко), трябва да предложиш сервиз и гаранция => помещение, резервни части и инструменти.
3. Направи си сметка какви РС-та взимаш, в какво състояние, каква е крайната цена с изкупуването от там и пазарната им цена тука респ. по-добра цена ли ще предложиш от тази на конкурентите, като включиш и транспортни разходи, амортизация на буса, лична печалба и т.н.?
4. Отговори си на много въпроси преди да започнеш. Имаш ли пазар за тези компютри? Ако са персонални компютри, ще бъдат ли предпочетени пред лаптопа? За колко време можеш да ги продадеш? Ако не ги продадеш по най-бързия начин - цената им спада => регистрираш загуби. Не е ли по-добре да намериш предварително 75% от клиентите за тези 200 бройки, пък другите ще бъдат продадени в инертно състояние?
5. Без бизнес план и добро консултиране по всяка една от точките - не се захващай с този бизнес.
6. ЛМ: анализа и статистиката показват, че много хора предпочитат да купят лаптоп от чужбина. Защо ли? Ако примерно Тошиба имат представителство в България, гаранциата ти важи и тук, без значение, че е поръчан от друга държава ... цената е много по-ниска, а понякога имаш и free shipping => безплатна доставка. Моя колежка ползва лаптоп HP Pavilion, който купи с доставката за 500$ преди месец, а в България сe продаваше на 1099лв.
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот _bioHAZArd_ » 09 Окт 2009, 10:10

Няколко допълнения към Беров:

1. Направи сметката, че пазара вече е пренаситен. Всеки има по 1-2 компютъра в къщи.

2. Хората търсят вече лаптопи поради няколко причини - преносимост, спестяване на място, и спестяване на ел. енергия.

Аз лично имам 3 машини у дома, събират прах и са непродаваеми. Отделно един кашон части, които също събират прах.

Общо взето мисля, че нишата е пълна. Имаш шанс ако се насочиш към малки населени места където няма такива магазини за компютри и части, или има само по един и хората го търпят просто защото няма откъде другаде да купят.
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Още едно питане - ВНОСИТЕЛИ?

Мнениеот ztech » 25 Окт 2009, 22:52

Колеги, а бихте ли ми дали контакти на вносители на такова оборудване. От една публикация разбрах че има 3 големи такива - това Делви, Риъл Вижън и Лиана ли са ? Пак да се поясня - интересуват ме само големи вносители с конкурентни ценови условия.
Аватар
ztech
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот berov » 26 Окт 2009, 09:47

1. МОСТ компютърс купуват и внасят от Китай. На голям % от частите си пише MOST Computers. Като се има предвид колко струва единичната бройка + щампа на фирменото лого (а те взимат огромно количество => имат страхотна отстъпка); включи транспорт, мито, ДДС и ретранспортирането до складова база: крайната цена е повече от смешна, но надценката е огромна. Ако някой на пазара случайно предложи по-ниска цена, те ще я свалят и под конкурентната и пак ще са на печалба.

2. Риск Електроник - Доставя, асемблира и сервизира настолни и преносими компютри, сървъри и периферни устройства. Отново фирма, която може да си позволи да си играе и да спекулира с цената на частите си.

3. ПроСофт - Производител и вносител на компютри, периферия и телекомуникационно оборудване.

Мислиш ли, че можеш да си позволиш поръчка от сорта на 20 000 процесора, 20 000 дънни платки и т.н., за да можеш да направиш конкуренция? :lol:
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Не разбра въпроса...

Мнениеот ztech » 26 Окт 2009, 21:25

Колега,
Явно и ти като мен си задълбал с мисленето и четеш през ред. Става въпрос за вносители на компютри ВТОРА УПОТРЕБА. Знам за ДЕЛВИ ИТР, РИЪЛ ВИЖЪН, ЛИАНА - интересуват ме други дето да имат едно хале в БГ пълно с такава електронна скрап , а не тези дето са вкарали 2 буса и викат "УРА, ВНЕСОХМЕ!!" :)).
Ако имате информация - помагайте , фирмени сайтове , телефони и т.н. Още веднъж само големи вносители не препродавачи и разни еднопалетаджии, защото и аз съм сложил на рафта машини да продавам но не мога да предложа добри цени и разнообразие поради факта, че доставчиците ми куцат.
Благодаря на всички предварително.
Аватар
ztech
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Гост » 08 Мар 2011, 01:14

Попитай в http://crash-bg.com/ телефоните са отбелязани на контакти. търси Коко, много лесно се говори с него и смятам, че ще е открит да ти обясни по-подробно.[/url][/u]
Гост

Re: Компютри втора употреба?

Мнениеот Деляна Георгиева » 20 Ное 2018, 11:11

Здравейте, попаднах на тази тема в търсачката. Чудя се за втора употреба монитор и компютър, трябват ми за сърфиране и текстообработка, струва ли си въобще или да мина на вариант нови. Колегите ми са си купували от този сайт https://www.pclife.bg/, но аз все още се отнасям с леко недоверие към вече използвана техника. Гледах в нета и попрочетох доста, но вече съвсем се обърквам от толкова информация. Какво можете да препоръчате?
Деляна Георгиева
Нов
Нов

Re: Компютри втора употреба?

Мнениеот petroff » 22 Ное 2018, 16:21

Аз съм си купувал няколко пъти работни станции на DELL втора употреба, защото нови са много скъпи и до сега никога не съм имал проблеми с тях. Те са направени да работят дълги години при големи натоварвания. Просто трябва да се прави по-често профилактика – смяна на термопаста, почистване от прах и т.н.
petroff
Нов
Нов

Назад към Идеи за бизнес