karierist написа:pablo3, вие тук рекламирате бизнеса си или споделяте идея?
Ако споделяте, то, моля, кажете малко по-подробни неща. Какво трябва за да се започне такъв бизнес, какви са трудностите и т.н.
Споделям идята си и същевременно описвам прекалено "подробно" нещата, за последното се извинявам. Просто това съм го приел като форма и за представяне и за описание, но в случая това е основата, върху която градя вече 4 години почти. С временни и кратки прекъсвания през това време и работа с други партньори аз избрах пътя на самостоятелната работа, която ще ме събере с по-подходящи хора, с окито ще работя. Не си правя илюзии, че ще продължа индивидуално, но сега градя име, нов тип услуга като сбор от предлагани такива и марка, която ще регистрирам скоро и ще ме представи като философия и развитие в бъдеще. За такава една професия, като моята - продуктов дизайнер и производни като моделчик,моделист и конструктор е изключително важно да се работи в переспектива и да има програма, проекти и конкретни цели. Нещата като отделни области на услуги и производство се срещат в България, но твърде размито донякъде и с много условности, затова целта ми е да обобщя нещата и да им дам лице. В повечето държави това обощение го има и има отделен сктор за тези услуги - малки ателиета, студиа, фирми, компании. Това е ценното, че те са го обособили според мажабите и възможностите на организациите или отделни хора. Най-подходящата форма е студио за продуктов дизайн и изграждане на прототипи, изделия и обекти в широк спектър от промишлеността, бита, забавлението и хобито на хората. Диапазон като продуктоият дизайн е изключително широко понятие и е свързано като продукти с всичко, което имаме и ни заобикаля като самостоятелни и отделни изделия или обекти. Един вид съсредоточаване към "частното от общото" и придаване на особенно значение на отделен продукт, изделие, детайл или обект.
Нещата ако по-простичко трябва да се опишат, вървят в отделни етапи на разработка и изработка на продуктите или пък съсредоточаване на отделен теап - моделиране, макетиране, изработка, прототипиране, концепция, презентиране, схеми, скици, визуализация под различни форми, ергономия и т.н. Клиентелата тук не е просто "купувач", защото нещата са инидивидуални или ще поставят началото на масови продукти и кара хората да се чустват повече "индивидуалисти" , друг занаят или професия едва ли ги кара да се чустват така. Това е така заради наистина отношението ми към всеки и търпението ми към всяка и то доста сложни поръчки като цяло. Различни продукти и прескачане рязко от една в друга сфера и тематика, повече от нормалното са промените в даден продукт, смяна на темата, запазване на висока стойност, качество, което трябва да е по-високо от нормалното и поддържането, високата сложност и разнообразие на изделията, неясноти по функцията, дизайна и нежелание за никакъв диалог от страна клиента - това са само част от нещата, които поемам често за да изградя продукта така както го иска клиента завършен. Нещата звучат познато, но има доста тънки разлики. Много ниска култура понякога на хората или пък прекалено високи изисквания, постоянно "желание" да не се оценяват предпроектните етапи, клиентите изказват некомпетентни мнения относно - материали, начини на изработка, високомерие по отношение на човека отсреща, навлизане в неща "чути-недочути", задълбочавам се в обяснения за начина работа в моята сфера, поради факта от незнанието и предубедеността за нея и това още повече обезценява труда ми. Въпреки всичко добрите и качествени клиенти не липсват, но ако трябва да ги поставя в процентвово съотношение са 20% положителни и 80% отрицателни. Аз се радвам на тези 20% , защото те ми носят 80% от приходите в моето начинание, това е образно казано, но и един много интересен принцип от маркетинга научен и приложен от мен от край време. Нещата са подложени на изключителен подбор на клиенти, не на обхващане на всички потребители, защото конкретните клиенти повличат след себе си качеството на работата ми, стимулират добър резултат и носят изключително удовлетворение от работата, а най-важното е тяхната удовлетвореност. Не говоря за материални облаги, защото те неминуемо идват след всичко това и покриват моите претенции. Нещата са сложини и трудни, вървя по този път и мисля, че с повече търпение ще стигна донякъде. Надявам се да съм хвърлил кратък поглед в-у нещата и ако има нещо , което Ви интересува ще се радвам да го коментираме. Поздрави.