Страница 1 от 2

какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 03 Фев 2010, 09:02
от nedka27
Здравейте, не намерих подобна тема и затова реших да я обсъдим.Ние се занимава ме с газификация и отопление, но в резултат на кризата дейността ни рязко се сви.По тази причина решихе да разширим бизнеса си със закупуване на франчайз.Дълго се ровихме, но се указа, че в България е трудно да намериш такъв с малка инвестиция. Опитахме с куриерски услуги, но фирмата не беше наложена на пазара.Доколкото знам франчайз означава продажба на наложена марка.
И така въпросът ми е:Заслужава ли си да се купува франчайз в България или е по-добре да направиш нещо от нулата?
Давайте мнения моля ви, че направо се побъркахме да мислим и нищо не успяваме да решим.

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 04 Фев 2010, 17:46
от ivayllo
nedka27 написа:Здравейте, не намерих подобна тема и затова реших да я обсъдим.Ние се занимава ме с газификация и отопление, но в резултат на кризата дейността ни рязко се сви.По тази причина решихе да разширим бизнеса си със закупуване на франчайз.Дълго се ровихме, но се указа, че в България е трудно да намериш такъв с малка инвестиция. Опитахме с куриерски услуги, но фирмата не беше наложена на пазара.Доколкото знам франчайз означава продажба на наложена марка.
И така въпросът ми е:Заслужава ли си да се купува франчайз в България или е по-добре да направиш нещо от нулата?
Давайте мнения моля ви, че направо се побъркахме да мислим и нищо не успяваме да решим.

аз също по едно време си мислих за фрънчайзинг , обаче изискванията и цената които искат от теб за една наложена марка е огромна . А самия замисъл по принцип на фрънчайзинга е да направиш нещо с минимални ресурси . Тогава следва че фрънчайзинг неможеш да развиеш , защото както казах цената е много висока . Има малки фирмички които предлагат фрънчайз обаче не са наложени и инвестицията ти почти сигурно ще бъде обречена на неуспех . Затова моя съвет е (понеже няма добре развит фрънчайз в България) инвестирай в нещо ново с което ще започнеш от "А" и всичко ще зависи изцяло от теб и естествено от клиентите ;) УСПЕХ !

МнениеПубликувано: 10 Фев 2010, 23:16
от чичо Страшко
Съгласен съм с ivayllo. Преди да дойде кризата по нашите земи и аз се интересувах от франчайз на агенция за недвижими имоти. Срещу сериозни инвестиции (за самия франчайз и за допълнително обзавеждане на офис) получаваш ноу-хау на НЕналожена на българския пазар марка и доспъп до базата им данни с имоти в Ню Йорк и Сан Диего :D, както и задължението всеки месец да им плащаш % от оборота (не от печалбата). Положението с българските фирми беше още по-зле. Те дори и това не предлагаха. Просто ти казват твърда сума (30 000 лв.) срещу която можеш да ползваш марката й. Честно казано ако човек разполага с такава сума по-добре да я вложи в развитие на собствена марка. Желая ти успех в начинанието.

МнениеПубликувано: 11 Мар 2010, 00:35
от Rado_82
Аз също съм си мислил за франчайзинг, и съм се питал дали си заслужава. Оценявам това, което ivayllo е написал - толкова кратко и просто, и токова съдържателно.

не подкрепям

МнениеПубликувано: 19 Яну 2012, 17:19
от tomov8
Прекалено малък пазар сме, за да се вкарват скъпи франчайзинги от чужбина. Единственатта полза на франчайзинга е за хора с пари, но без познания, които да получат готов бизнес със правила. Но в България хората с пари и без познания се наричат мутри.
С малко капитал всеки един собствен бизнес може да стане име, което съответно да бъде давано на франчайз.

Стартиране на бизнеса тип франчайзинг

МнениеПубликувано: 15 Мар 2012, 00:40
от milagros
Здравейте, аз имам следния въпрос относно франчайзинга, да предположиме че намирам фирма позната в бг, примерно макдоналс и се договаряме да правиме бизнес заедно, условията, парите ме удовлетворяват и така, следващата стъпка е да намеря помещение според техните изисквания и да извадя всичките разрешителни, да направя съответните строителни работи и когато всичко е готово те идват обзавеждат, доставят продуктите и започвам, до тука всичко е ок, та да се върна на въпроса, така аз като наема помещението, след подписване на договора с франчайзинга, докато извадя разрешителните, които можели да ми отнемат няколко месеца и строителните работи си плащам наема или как стои въпроса и има ли фирмата франчайзинг условие за време за започване на дейността след подписването на договора, напр 1 месец, благодаря за помощта

МнениеПубликувано: 10 Юли 2012, 15:25
от Keagan
Здравейте,

Темата е малко стара, но за мен е актуална.
Първо искам да отбележа, че франчайзинга в България се разви в последните две години. Има изложения за франчайзери, а и излезе и книга, която дава информация по въпроса.

Ние сме счетоводна къща, която обмисля реализирането си като франчайзодател. Имаме разработен счетоводен софтуер, който се използва безплатно от нашите клиенти. Също така спестява много време и усилия на счетоводните специалисти и дава възможност за по- конкурентни цени на обслужване. За сега модела работи много добре и се надяваме да продължава така и за в бъдеще.

За съжаление още не сме доразвили напълно идеята, но подхождаме с ентусиазъм към нея. Ако някой специалист по счетоводство е заинтересован може да ми пише тук или на лично съобщение.

Отворен съм за всякакви дискусии по въпроса.

Re: Стартиране на бизнеса тип франчайзинг

МнениеПубликувано: 07 Авг 2013, 17:11
от vuzell
milagros написа:Здравейте, аз имам следния въпрос относно франчайзинга, да предположиме че намирам фирма позната в бг, примерно макдоналс и се договаряме да правиме бизнес заедно, условията, парите ме удовлетворяват и така, следващата стъпка е да намеря помещение според техните изисквания и да извадя всичките разрешителни, да направя съответните строителни работи и когато всичко е готово те идват обзавеждат, доставят продуктите и започвам, до тука всичко е ок, та да се върна на въпроса, така аз като наема помещението, след подписване на договора с франчайзинга, докато извадя разрешителните, които можели да ми отнемат няколко месеца и строителните работи си плащам наема или как стои въпроса и има ли фирмата франчайзинг условие за време за започване на дейността след подписването на договора, напр 1 месец, благодаря за помощта

С Макдоналдс е доста сложно - струва доста скъпо, абсолютно не е гарантирано, че ще се съгласят с какво да е (в Пловдив даже закриват готов и работещ обект), а и тази авантюра е подходяща за много яки хора, врели и кипели в ресторантския бизнес, но мястото е решаващо и не може да бъде какво да е. Аз имам готов и действащ действащ от 10 години мини франчайзинг по телефонен маркетинг, с минимални изисквания и символична такса. При интерес - на лични.

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 25 Авг 2013, 22:14
от vladimir
Трябва стабилен начален капитал за франчайзинг според мен.

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 01 Сеп 2013, 16:14
от vuzell
vladimir написа:Трябва стабилен начален капитал за франчайзинг според мен.


Ето, тук един съвсем евтин мини-франчайзинг за 60 лв - sites.google.com/site/gotovbiznesproekt/

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 20 Фев 2014, 18:22
от kirtinen
Аз лично съм твърдо за :)

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 09 Юни 2014, 14:04
от granorana
Аз харесвам този тип бизнес :)

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 11 Сеп 2014, 13:04
от maringov
Зависи към коя форма и какви са условията. Иначе забелязвам, че доста хора практикуват по този начин!!

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 24 Окт 2014, 09:58
от kokorcha
Аз лично имам много добро мнение за този вид бизнес!

Re: какво мислите за франчайзинга?

МнениеПубликувано: 15 Май 2015, 15:13
от valercha
Франчайзинг моделът работи единствено, ако марката е много силна :) Ако е прохождаща, малко вероятно да има полза от продаване под тази марка. От друга страна, франчайзополучателят трябва да следва стриктно стандартите на франчайзодателя. Иначе може и да спре да продава под марката :) Като цяло, мисля, че е доста успешен модел, разбира се.. имайки предвид горните уточнения.