Строеж на Кооперация

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Строеж на Кооперация

Мнениеот Mockingbird_m » 28 Авг 2010, 19:56

Пускам темата в този раздел, защото е по-скоро като идея за сега. Това е голяма стъпка, а и има много въпросителни по въпроса :shock:

Въпроса ми е колко горе-долу излиза строеж на 4-5 етажна кооперация?

1) Регистрация на фирма, от това което съм чел из форума не е кой знае каква философия и за препоръчване е ЕООД
2) Намирането на подходящ парцел.. Разгледах обстойно вариантите в моя град и цените са около 20-25 лв квадратен метър. По моите сметки 1000 кв.м. са достатъчни за такова начинание - 20 000-25 000 лв.

До тук имаме фирма, имаме и парцел.. Сега идват хиляди документи, които трябва да се издадат преди разрешаването за строеж. Да речем, че вече ги имаме..

Надолу, вече ми е мъгла.. Колко пари трябва да се вложат за строежа и след това с каква печалба може да излезеш от всичко..
Това естествено не е по джоба на един човек, но с 1-2 съдружника може да се получи добра инвестиция, или се бъркам?
Mockingbird_m
Нов
Нов

Мнениеот vasetokb » 28 Авг 2010, 21:42

Според мен това е СУПЕР относително колко пари трябва да се вложат ... трябва ти за първо време архитект (което изобщо не струва малко) и зависи от сградата.Колкото пари си заделил + още толкова ще ти излезе всико ...
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Mockingbird_m » 29 Авг 2010, 00:22

Нещо от рода на 200 000 дали ще стигнат за всичко или съм далече от истината.. :roll:
Mockingbird_m
Нов
Нов

Мнениеот berov » 29 Авг 2010, 14:59

Зависи от:

Твоя ли е фирмата, която ще го строи или ще е фирма под-изпълнител?
Колко е надницата за работна ръка в района на надзорник, майстор и общак?
Имота вече купен ли е? Има ли право на строеж? Може ли да бъде изваден такъв документ? Колко време ще те мотаят ... може да е години. Не забравяй канализацията.
Кинта на застрояване какъв е?
Кой е архитекта и какъв проект може да ти предложи?
От къде ще взимаш материалите?
Транспорт за материали?
Респ. отстъпки?
Време за построяването на обекта? "Един лев днес не е един лев утре".
С кредит ли ще строиш? Ще ти отпуснат ли кредита? Ще продаваш ли "на зелено"? Как ще продаваш апартаментите - до ключ или на груб строеж?
Какви са цените в района? Продажна цена на квадрат? Какъв е % на чистата печалба от продажби на апартаменти в този район?

...

Не ми се изброява ...

Консултирай се със строителна фирма, която може да направи всичко това и виж колко пари ще ти струва.
Аватар
berov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Mockingbird_m » 29 Авг 2010, 17:00

Kато чета всички тези въпроси и знам колко още има.. Идеята за отваряне на строителна фирма ми се вижда доста рискована и трудна задача..
Mockingbird_m
Нов
Нов

Мнениеот vasetokb » 29 Авг 2010, 18:16

В тази криза много стителни фирми фалираха ... в момента по мой виждания стрителството като цяло е в ниска степен ,отколкото преди 2-3 години примерно.Имам далечен познат,които има строителна фирма всичко вървеше на 6 и в един момент стигна до фалиране.
vasetokb
Експерт кариерист
Експерт кариерист

За строителството

Мнениеот ztech » 24 Сеп 2010, 01:21

Сега, ще имаш много занимавка покрай това нещо.
1. Купуваш / договаряш мястото на обезщетение
2. Взимаш скица/виза за проектиране - това ти дава плътността на застрояването / като процент от тези 1000кв както и височината - кинт май беше параметъра. Да кажем че тук в Бургас на 500кв могат около 1000 разгъната площ да се построят. Ако не стига височината се прави промяна в устройствен план за още един етаж плюс архитектурни акценти на покрива - кинти ала бала още.
3. Взимаш бригади и опитен технически и се мяташ в играта. Тук май имаше уловка че фирмата ти трябва да е регистрирана в камарата на строителите - кинти + главоболия много. Друг вариант е да си само инвеститор а да намериш някой лицензиран с капацитет да ти го построи. Последно срещнах обява за материали+10%=цена на строежа но според мен играят с раздуване на себестойност ама пуста криза .... пак кинти едно друго. Значи в разговори със запознати около 200-220Е/кв излиза целия строеж вкл дреболиите (не съм строител) мястото ти е отделно от този разход. - Пак зависи какво и как ще строиш - говорим за евтинджос. Като продадеш на 400Е/кв - ще има някой лев и за теб - по цената на имота съдя че е в малък град т.е такива нива ми идват в главата. Важнотото е обаче да имаш кинти защото - банките на зелено не дават кредити, хора на зелено пари не дават (защото и нямат), т.е не е като едно време с парите от зеленото да дигнеш строежа. Ипотеките са с успеваемост 15% - т.е 75% са отказите. С една дума ти трябват кинти. Ако можеш да инвестираш налични средства и да чакаш възвращаемост - ще се оправиш някак си - иначе банката ще те прави на маймуна заедно с купувачите като усетят че си притиснат. Имаш и договори и неустойки евентуално - най-лошото нещо е да останеш без кинти по време на строителство - примери много и неприятни наоколо има.
Начинанието е сериозно и доходно при определени условия но при неслучване на нещата хлътваш със сериозни суми пари - само проекта е една хубава цифра в 5 разряда.
Планинският ручей пробива скалата не със силата, а с постоянството си.
Аватар
ztech
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот Mockingbird_m » 25 Сеп 2010, 11:42

ztech, Благодаря за подробната информация.. Има доста неща над които да се замисля.. И може би наистина не му е сега времето да се хвърлям на такъв проект..
Mockingbird_m
Нов
Нов

Назад към Идеи за бизнес