700 кв.м. "в" града, пари и никакви идеи.

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

700 кв.м. "в" града, пари и никакви идеи.

Мнениеот jeep0700 » 05 Яну 2008, 14:35

Здравейте!
В момента ми тече една идея за бизнес, която ме доведе до този сайт. Но на този етап няма да споделям тази си идея, тъй като не на нея посвещавам темата.
Та, разполагам със 700 м2 зад Гребната база в Пловдив. Регулация ток, вода, път, Гребния канал отсоти на 150 метра, в миниквартала има само големи къщи (оградени все с по една Китайска стена) и даже още май никой не живее в квартала, нов е.
Ще споделя какви идея са ми минавали и заминавали през главата.
1. Да продам мястото - продажната стойност е между 50 и 70хил.евро и наличие на големи апетити към мястото. Спира ме това, че нямам идея за оползотворяване на сумата.
2. Да направя склад (за каквото и да били) - но е е твърде отдалечено от търговските зони на града. Самия миниквартал е на края на града.
3. Да го отдам под наем - но на кой и на кого представите ми ги няма.
4. Да построя еднофамилна къща от типа сглобяеми конструкции и д абъде отдавана под наем - но не сме доживяли до там, че града да е толкова развит, че да се пълни с работна ръка и семейства, които се нуждаят от дом, било то и нает
5. Да направя магазин - не би могъл да се изхранва магазина, заради малкия квартал.
6. Ресторант - наблизо обаче вече има един и то доста елитен.

Това сами заминалите поради липса на перспектива в тях идеи.
Вианги съм готов да се коалирам с някой, ако ми представи добра идея за начинание. Сдружението прави силата. :D
Със сигурност сред вас има доста срези хора с бистри идеи. Мисля си, че би могла да се появи някой смислена идея с ваша помощ. :)
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот Ilijana » 05 Яну 2008, 15:52

Здравей, jeep0700! Добре дошъл на форума! :D

Много ти е хубаво мястото! Със сигурност ще имаш предложения за съвместното му използване (внимавай, кой какво ще ти предлага :D ).

Като си мисля за района на Гребната база в Пловдив, веднага се сещам, че той има репутация на почивен район за разходки и спорт, но в същото време не предлага кой знае колко добри условия за това. Наред с това наоколо има доста добри жилищни квартали.

Не съм голям специалист, но ще ти кажа, какво мисля по въпроса. Първо, то, че ще строиш нещо - това е ясно. Във всеки случай сглобяемата къща е добър начин да го направиш бързо, стига да не искаш къщата ти да стои и след 100 години.

Второ, как би могъл да я използваш? Всяка една къща рано или късно може да бъде направена като еднофамилна и да я даваш под наем или сам да живееш там. Но, в момента наемите са мизерни и това няма да бъде удачна инвестиция за това добро място.

Направи си един фитнессалон + сауна на първия етаж и козметични кабинети + фризьорския салон на втория етаж. Клиентите винаги ще се намират, а и има перспектива за тази дейност - всеки иска да изглежда добре. :D

Можеш да направиш това сам /собствени средства, кредити/ или да даваш под наем обзаведените или полу-обзаведени кабинети и салони на специалисти. Можеш дори да направиш частен лекарски кабинет, който да даваш под наем на лекарите за по един-два дни в седмицата /кожен лекар, ортопед и т.н./.

Ще помисля още, а и другите форумчани също ще ти пишат.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот zubeid » 08 Яну 2008, 01:42

Здравей, jeep0700!

Цената на твоя парцел още доста време ще се държи висока. Защо не го задържиш като инвестиция? Разбирам, че не ти се налага спешно да си мислиш за прехраната?
Иначе - идеята на Ilijana не е лоша, стига да разбираш от този вид бизнес.
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот jeep0700 » 10 Яну 2008, 22:39

zubeid написа:Здравей, jeep0700!

Цената на твоя парцел още доста време ще се държи висока. Защо не го задържиш като инвестиция? Разбирам, че не ти се налага спешно да си мислиш за прехраната?
Иначе - идеята на Ilijana не е лоша, стига да разбираш от този вид бизнес.

Здравейте!
Много варианти съм мислил за оползотворяване на парцела, в смисъл с временни постройки. Мислил съм и за къща, но не посмях да си направя жилище на толкова скъп имот. Реших, че ако някога ми потрябват пари, ще мога да го продам на добра цена.
Аз съм млад, 24, няма нещо, от което да се похваля, че разбирам много и мога да се пробвам с него.
Идеите на Ilijana не са за пренебрегване, но при положение че района е населен. А той не е. Има няколко къщи, в които даже нязнам, дали са населени.
Основното, към което мисля да се насоча, е да потърся подходящи хора с идеи, които да спонсорирам възмездно. Например цех за вид хранителни продукти. :roll:
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот Ilijana » 10 Яну 2008, 22:43

jeep0700 написа:Основното, към което мисля да се насоча, е да потърся подходящи хора с идеи, които да спонсорирам възмездно. Например цех за вид хранителни продукти. :roll:

Мислиш ли, че ще е удачно да се прави ЦЕХ в жилищен район? :roll:

Защо искаш веднага да започваш нещо да правиш с парцела си? Не е ли по-удачно да изчакаш някоя-друга година? Между другото, сигурно има архитектурен план за развитие на района. Какво се предвижда там за твоя квартал?
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот jeep0700 » 07 Мар 2008, 19:23

Здравейте отново! Бях забравил за темата си.
Днес осъмнах с нова идея - детска градина. На тези 700 квадрата би се развила чудесна детска площадка с детска градина.
Идеята: строеж на къща с необходимите изисквания за детска градина; здравословна кухня; всяко детенце да бъде взимано и връщано от вкъщи; компетентни учителки и т.н.
Имате ли идея къде мога да намеря изисквания за такъв вид постройка, коя е институцията, която може да ми съдейства в намирането на информация? И моля за коментар на идеята ми разбира се. :)
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот Ilijana » 12 Мар 2008, 11:48

jeep0700 написа:Днес осъмнах с нова идея - детска градина. На тези 700 квадрата би се развила чудесна детска площадка с детска градина.

Идеята ти е чудесна! Една хубава детска градина е добра придобивка за всеки град! :D

Изглежда, че регистрацията на частна детска градина не е много лесна. Но, това не значи, че не можеш да се захванеш с това! :D

Намерих това:

Откриване на частна детска градина

Процедурата по откриване на частна детска градина е уредена в Закона за народната просвета, правилника за прилагането му, Наредба № 7/2001 г. По смисъла на закона "частна детска градина" е такава, която е открита или преобразувана по искане на български физически или юридически лица, не е на бюджетна издръжка и ползва собствена или наета материална база. Процедурата има за цел легализиране дейността на частна детска градина. Този вид дейност се осъществява само след разрешение от страна на Министерство на образованието и науката. Разрешението се дава под формата на заповед на министъра на образованието и науката, която се обнародва в Държавен вестник.

Забележка: откриването на чуждестранна детска градина или българска детска градина с чуждестранно участие се извършва по особен ред, различен от разглеждания в тази процедура.

Целият текст...
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот jeep0700 » 12 Мар 2008, 22:29

Ilijana написа:
jeep0700 написа:Днес осъмнах с нова идея - детска градина. На тези 700 квадрата би се развила чудесна детска площадка с детска градина.

Идеята ти е чудесна! Една хубава детска градина е добра придобивка за всеки град! :D

Изглежда, че регистрацията на частна детска градина не е много лесна. Но, това не значи, че не можеш да се захванеш с това! :D

Намерих това:

Откриване на частна детска градина

Процедурата по откриване на частна детска градина е уредена в Закона за народната просвета, правилника за прилагането му, Наредба № 7/2001 г. По смисъла на закона "частна детска градина" е такава, която е открита или преобразувана по искане на български физически или юридически лица, не е на бюджетна издръжка и ползва собствена или наета материална база. Процедурата има за цел легализиране дейността на частна детска градина. Този вид дейност се осъществява само след разрешение от страна на Министерство на образованието и науката. Разрешението се дава под формата на заповед на министъра на образованието и науката, която се обнародва в Държавен вестник.

Забележка: откриването на чуждестранна детска градина или българска детска градина с чуждестранно участие се извършва по особен ред, различен от разглеждания в тази процедура.

Целият текст...

Благодаря! Същата статия открих и аз. Тази седмица очаквам среща с кмета на района, за да разговаряме относно идеята и реализирането й.
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот Ilijana » 12 Мар 2008, 22:51

jeep0700 написа:Тази седмица очаквам среща с кмета на района, за да разговаряме относно идеята и реализирането й.

Успех! Нали ще споделиш във форума за срещата? Интересно е, как кметовете реагират на подобни инициативи.

/Направо се замислям, дали да не започна още от сега да препоръчвам твоята детска градина?... :roll: :D /
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот jeep0700 » 30 Мар 2008, 00:25

Срещата премина не така, както очаквах, затова няма да говоря за нея.
След груби проучвания и анализи се оказа, че е нерентабилно построяването на детска градина върху малък терен. Печалбата ще е доста ниска и разходите ще се избиват дълги години напред.
Новото 20 е оранжерия или пъроначалната идея - къща.
jeep0700
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот Ilijana » 30 Мар 2008, 15:19

Зравей, jeep0700!

jeep0700 написа:След груби проучвания и анализи се оказа, че е нерентабилно построяването на детска градина върху малък терен. Печалбата ще е доста ниска и разходите ще се избиват дълги години напред.

Защо рентабилността на детската градина зависи от големината на терена? Има някакви изисквания за съотношението брой деца/площ? Напиши, моля, няколко думи за това.

jeep0700 написа:Новото 20 е оранжерия или пъроначалната идея - къща.

Изглежда, че доста идеи трябва да проучиш, преди да се спреш на най-удачния вариант. Това е добре, защото няма да се хвърлиш да правиш нещо, от което после няма да печелиш, а само да вложиш пари.

Оранжерия? ... Дали е удачно да правиш такова нещо в града? Разбираш ли нещо от този занаят? Много е рисковано, защото трябва да правиш застраховки - има голяма вероятност по някаква случайност да загубиш цялата реколта (например, градушка да ти изпочупи стъклата).

Къщата си е чиста работа, но това е личното ми мнение.
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Rado_82 » 01 Апр 2008, 05:04

Ей, пак ли да се прави нещо хубаво е нерентабилно :(
До кога един склад или поредната къща ще грози района, а децата ще трябва да тичат между колите по кръстовищата. Един кмет каква професия има? Не би ли трябвало да има разни програми от държавата за подпомагане на такива дейности? Иначе кой да има интерес от построяването на детска градина освен самите деца, които очевидно нямат възможности да осъществят това, което искат?
Тъпо.
Направи зоологическа градина с изкуствени животни :idea: (не е сериозно, естествено)
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист

Мнениеот nacho » 03 Апр 2008, 23:03

за пореден път се разочаровам от посоката в която върви света изобщо ... :cry: щом "инвестицията" в децата е нерентабилна ..незнам за какъв прогрес изобщо ще си говорим :?: явно тези няколко дни ще "смятам" дали е рентабилно изобщо да се живее ? ужасссс ... ами то като се замислиш в този ред на мисли ... трябва да стигнем до заключението, че човек само яде и с*ре тогава ... щом управниците ни смятат, че обучението на децата не е достатъчна причина това да се насърчава :arrow: няма какво повече да му мислим, освен как да се "наплюскаме" довечера ...ужас ...
ама как да искам да си платя данъка на обществото в което живея като парите, които събират се ползват да ни превърнат в пристрастени потребители на услугите от роднинските им фирми ... ужас ... :x мисля, че трябва да има начин да се обърне сметката в печаливша ... аз бих подкрепил някой да забогатее, ако ми дава възможност децата ни да са по-добри, по-умни, по-съобразителни и по-човечни ... друг е въпроса дали хората предпочитат (или смятат за важно) да не си купят кутия цигари или снобарска придобивка в името на развитието на децата.
днес пропътувах доста голямо разстояние за да разбера, че рекламирани курсове за деца не се състоят поради малката бройка на желаещите (в случая родителите им ) ... ако все пак искаш да печелиш и то добре :roll: класацията водят все престъпни дейности ... след предложението за зоологическа градина с изкуствени животни ... може да се замислиш над садо-мазо център :twisted: ... виж идеята за къща поне няма да те кара да се чустваш, че си се минал ... но пък това не е бизнес май ...
nacho
Нов
Нов

Мнениеот Ilijana » 03 Апр 2008, 23:12

nacho написа: ... щом управниците ни смятат, че обучението на децата не е достатъчна причина това да се насърчава ...

днес пропътувах доста голямо разстояние за да разбера, че рекламирани курсове за деца не се състоят поради малката бройка на желаещите (в случая родителите им ) ...

Ние имаме такива управници, каквито заслужаваме да имаме! Щом не искаме децата ни да са образовани - няма да имаме добри градини, училища и курсове. Не бива да обвиняваме половин свят за това, че ние самите /имам предвид обществото/ сме инертни и тъпи.

И аз бих се радвала да има още една хубава детска градина, но ... май на това място ще има я склад, я оранжерия, я зоологическа градина с изкуствени животни или друга някаква печеливша ***нецензурна дума*** :twisted:
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Назад към Идеи за бизнес