Трябва ли ми диплома за управител на хотел?

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Трябва ли ми диплома за управител на хотел?

Мнениеот stela0587 » 21 Мар 2011, 10:13

Здравейте, някой може ли да ми каже трябва ли ви специална диплома или сертификат, за да управляваш собствения си хотел? Има ли някакви законови наредби след като се присъединихме към ЕС? Или все още не са влезли в сила.
Благодаря
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 10 Окт 2011, 20:47

Не не мисля че ти трябва каквато и да е диплома за да управляваш собствения си хотел.

Примера със Стив Джобс лека му пръст, човек със средно образование създава и управлява компания за милиарди.

В крайна сметка хотела си е твой и ако искаш и овчар ще назначиш да ти управлява хотела.

Друг е въпроса, че собстениците на хотели търсят управители с опит и стаж в управлението на хотели знаещи езици и имащи контакти в сферата туризма.

Успех с хотелиерския бизнес :-)
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот stela0587 » 11 Окт 2011, 09:21

Да разбира се, че за доброто управление е важен човешкия фактор, може да нямаш никакво образование, но да ти се отдава дадения бизнес. Но аз се интересувам специално за законовите наредби за хотелския бизнес, по документи дали трябва да си с образование. Ако дойде проверка ще бъдели ок да си например с педагогическо образование на длъжност управител - хотел? :roll:
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 12 Окт 2011, 10:53

На мен поне не ми е известно да има такива изисквания в България.

Според мен тази професия не е регулирана тоест не се изисква да имаш образование и разрешение за работа от държавата или дадена организация за да я практикуваш.

Но въпреки това може да направиш запитване до Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация БАХРА :

http://www.bhra-bg.org/index.php?dejstvie=chlenove

А ти междувременно може да изкараш един курс за управител в някои от многобройните центрове за преквалификация, колежи, учулища и тн.

По особеното в твоята работа ще е трябва да се запознаеш с искванията сертификатите за качество ISO и HACCP.

За по подробна информация и актуална информация може да се обърнеш към държавната администрация както и Агенцията за категоризация на туристически обекти.Навярно те ще могат да ти дадът най-правилна информация.

Успех

P.S. Навярно хотелчето е семейно.Ние често посещаваме такива местенца.Ако искаш пусни ми на ЛС линк към сайта ви и ако е в нашия раюон може да ви посетим :-)
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот stela0587 » 12 Окт 2011, 11:37

Ами не точно, аз имам степен бакалавър по туризъм и все отнякъде ми се върти в главата, че тази професия е регулирана ( може би е останало от лекции). За жалост, всичките предмети, които учихме тогава имат по-скоро запълваща функция и според мен главните неща, които трябваше да учим не сме ги учили, като например трябва ли ми дипломата или не и много, ама много неща, които бих искала в момента да знам, а не сме учили тогава. Принципно не съм доволна от обучението си. Какво ли не рових в интернет да разбера нещо по този въпрос. В момента работя като брокер ваканционни имоти и ми трябва такава информация, защото тя е нужна на мой клиент руснак, който иска да си купи малко хотелче, в което да работят децата му. Много благодаря, за инфото за местата, където мога да проверя каква е реалната ситуация в момента. Точно такъв отговор очаквах. Ето линк с един от хотелите, който гледахме и много ми хареса във Велинград. Водата в този хотел пристига от друг източник, не този който захранва големите хотели ( не си спомням вече името на извора), но е доста по-лековита и гореща. Цените са високи, но си заслужава: http://www.spahotelheaven.com/
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 12 Окт 2011, 20:46

Наскоро видях мой състудент, който учеше Туризъм.Сега е управител на един средно голям хотел, но му нямам координати да го питам дали са му искали нещо по специфично като дипломи или сертификати.

А на твоите клиенти може да кажеш, че това е България и да има някакви изисквания винаги могат да бъдат заобиколени.Примерно могат да ползват лиценза на някой, който има такава диплома (ако изобщо се изисква такава).На този принцип работят някои аптеки, наемат си магистар фармацефт и така му ползват лиценза, а собствениците са просто инвеститори и бизнесмени, а не фармацефти.
Да не говорим, че в България може да си купиш всичко особено диплома.Това им е най-малкия проблем според мен.

А най-добре е да питате продавачите на хотелчето те със сигурност ще знаят ако е бил функциониращ.

А за хубавите хотелчета и ние ги уважаваме.Аз препоръчвам ГРАНД хотел ПОМОРИЕ 5 звезден:
http://www.grandhotelpomorie.com/

Хотел Севтополис , Павел баня.Той е малко по нисък клас но е ОК:
http://sevtopolishotel.com/

Имате ли запитвания за подобни имоти във вътрешноста на страната примерно за Велико Търново.Ако имате интерес/запитвания пратете ми мейл-а си на ЛС и ще ви пратя информация за интересен обект.

Успех с продажбата :-)
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот stela0587 » 13 Окт 2011, 08:32

Да, разбира се аз им казах как стоят нещата в Бг, как работят хотелиерите и т.н. Имам интерес точно за Велико Търново. Там огледахме няколко хотела за продажба, но тъй като са работещи не искам да споменавам имена. Ако имате нещо в предвид пишете ми на s.kirova@century21.bg :idea: :D
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 13 Окт 2011, 12:30

Пратих ти няколко мейлчета :D
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот stela0587 » 13 Окт 2011, 12:57

Да, видях ги след минутка ще ги прочета по-обстойно :wink:
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 14 Окт 2011, 12:50

Интересна статия бе публикувана днес в един от местните ежедневници относно интереса на руските инвеститори към ВТ :

http://www.borbabg.com/?action=news&news=14919

Честно казано съм учуден за хотел „РАЧЕВ ХОТЕЛ БОЛЯРСКИ”.той е един от новите и хубави големи хотели.

За другите изброени хотели са ясни продават ги от години и не са много посещавани !
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот stela0587 » 14 Окт 2011, 16:17

:lol: Не се знае каква е врътката тук :lol: . Аз съм от Бургас, но март месец си спомням, че се въртяха по новините разни скандални истории за кмета и някакъв хотел или парцел, обявен за продажба там. 8) не беше ли Рашев кмета във В.Т. Мен вече нищо не може да ме учуди :twisted:
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 14 Окт 2011, 22:08

Да кмета го осъдиха, разбира се с УСЛОВНА ПРИСЪДА.Те около него доста скандали имаше поне 10-тина различни.

Единия е „РАЧЕВ ХОТЕЛ БОЛЯРСКИ” другия е Семеен хотел "Минотел Рашев", но и двата нямат нищо общо (поне на мен не ми е известно) с доктора гинеколог и 3 мандата кмет на гр.В.Търново Румен Рашев !
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот stela0587 » 24 Окт 2011, 11:59

Минотел Рашев го държеше Рашев, ама не Румен :lol: :lol: , а "Минотел" е франчайза, мн спретнато хотелче беше, мн ми хареса, страхотна гледка към Царевец, ама и тук нещата се пообъркаха :roll: :twisted: незнам какво стана :shock: :shock: :shock:
stela0587
Нов
Нов

Мнениеот Mar7 » 27 Окт 2011, 13:05

Потърсих инфо относно твоето питане за и специална диплома или сертификат за длъжноста управител на хотел ?

В зависимост от категоризацията/звездите на хотела изискванията са различни.

за Управител на хотел

5 звезди
висше - туризъм
два и повече чужди езика

4 звезди
висше - туризъм
два чужди езика

3 звезди
висше, колеж - туризъм
един чужд език

2 звезди
колеж, средно спец.
1 чужди език

1 звезда
средно спец., средно
1 чужд език

Спецификациите и за другите длъжности може да видите в таблица на този адрес :
http://law.dir.bg/reference.php?f=n2mtt-98

P.S.
Не ми отговорихте на изпратения от мен мейл...?!?
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста

Назад към Идеи за бизнес