Да се захващаме ли изобщо с бизнес с ягоди?

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Да се захващаме ли изобщо с бизнес с ягоди?

Мнениеот polya » 25 Окт 2011, 12:48

Здравейте, от няколко месеца насам с мъжа ми сме в Англия да берем ягоди. Виждаме как бизнеса с ягоди е много удовлетворяващ за англичаните и въобще земеделието тук не е съвсем като в Бг, доходоносно е. В Бг също има земеделци, които успяват да изкарат добри що-годе доходи с труда си. За това и ние се замисляме за наша малка, поне в началото, семейна ферма с ягоди. Виждаме каква е технологията тук в Англия и горе-долу като се побългари, може да се приложи и у нас. Някой от вас, бизнесмени :wink: , може ли да ми даде мнение, дали има ли смисъл въобще да се захващаме с това? Има ли някой впечатления от пазара с ягоди, къде бихме могли да си пласираме продукцията, например? Всякакви мнения и съвети ще ни бъдат полезни. Благодарим предварително!
polya
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Окт 2011, 18:42


Мнениеот Mar7 » 25 Окт 2011, 15:25

Здравей Поля,

първо ви пожеравам крепко здраве и здрав кръст.Знам колко е тежка работата в брането на ягоди.

За България не знам как точно стоят нещата с производството и реализирането на продукцията от ягоди.

Но искам да Ви обърна внимание че не са много общите неща в правенето на бизнез между Бг и UK.

1.Държавата СИЛНО стимулира месните фермери и производители.Първо се изкупува тяхната продукция и след това се реализира вносната.Имат много облекчения като се започне от преференциялни данъци и ставки до по евтино гориво и ниско лихвени кредити,дотации от правителството.Имат добро законодателство и силна икономика.

2.Пазара в UK е много голям само Лондон е 2-пъти колкото България по население имат добра покупателна способност има голямо количество пари в обръщение.Там лесно се прави бизнес.

Общо взето нещата са много различни.

P.S. В UK яко се химизират ягодките, ако не я обереш докато е узряла за няколко часа до 1-2 дни става синя и мюхлясала...!?!?!
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре

Мнениеот polya » 25 Окт 2011, 23:45

Много си прав за тези огромни разлики в земеделската икономика, докато догоним англичаните, ще трябва да минат десетилетия. Ние тачим вноса, а англичаните си знаят родното. Какво да се прави, положението в Бг няма да се оправи скоро, но няма да бистрим политика сега.

А какво ще кажете за био-производството? Без излишни химии. Предполагам сертификати трябва да се вадят и т.н.

А че ягодките са бъкани с химикали в Англия, донякъде само е вярно. Работихме за един циция англичанин, свидеше му се даже да плаща на хора да плевят полетата и сме брали в коприва и тръни с моя ръст, а камо ли да плаща за химикалите. Другаде се оливат, но синя ягода не съм виждала все още.

У наше село баба всяка година гледа най-сладките ягоди изцяло био :) Жалко само че господата политици са заети със собствените си джобове, а не с това, което трябва.
polya
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 24 Окт 2011, 18:42

Мнениеот Mar7 » 26 Окт 2011, 00:28

Да със сигурност се вадят сертификати.

Повечето сериозни вносители и изкупвачи искат от производителите да се сертифицират по Global GAP !

Иначе за износ ще ти трябват сериозни количества.Ягодите нямат голяма трайност, а цената им е добра когато са охладени за директна консумация, а не замразени ! Мин.количество ще е около 16-18 тона колкото събира един хладилен ТИР, ако говорим за износ !

Един от проблемът със земеделието в България е ча повечето земеделски производители се притискани от прекупвачи и спекуланти.Чувала ли си за войната за череши в Кюстендилско, а за зърнената мафия в Добруджа. Държавата не се намесва, а има доста добри практики, които могат да се приложат.

А като говорим за био продукти (органик в UK) по-хубави от българските розови домати няма.Вкусни и сочни със сиренце половин кило ракия изпивам :-)))))
Mar7
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 57
Регистриран на: 06 Окт 2011, 15:36
Местоположение: Куртово конаре


Назад към Идеи за бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта