Има ли начин за патент на идея.

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Има ли начин за патент на идея.

Мнениеот Tuzara » 04 Ное 2011, 11:01

Здравейте.
Периодично посещавам този форум и в момента искам да пиша ,защото ме мъчи един въпрос.
Тъй като съм един неосъществен бизнес талант,проблема е там че все ми идват едни идеи,ама от толкова голям мащаб че са невъзможни за реализиране с тръгване от нулата.Скептик съм че банките ще се заинтересуват ако няма с какво да обезпеча кредита колкото и гениална да е идеята.Притеснявам се да споделям идеите си ,защото ще бъдат откраднати.В момента имам просветление за бизнес,който би бил доста печаливш,но е с огромни мащаби.Нямам капацитета да открия офиси в цялата страна ,а ако започна от едно населено място докато наберя сила във всички градове вече ще има такива обекти занимаващи се с тази дейност.Склонен съм да продам идеята ако имаше начин да се застраховам от кражба,бих започнал да търся сам предприемачи и инвеститори.
Аватар
Tuzara
Нов
Нов

Мнениеот Tuzara » 04 Ное 2011, 12:05

оК. Да живее интернет !!!

"Патентоване на идея"

Необходимо е да се отграничи понятието “абстрактна идея” от “идея, която не е физически реализирана, но би могла да бъде”.

- Първото значение е използвано, за да опише една абстрактна концепция, представа или замисъл, които не включват в себе си конкретни примери (включително техническите решения) за реализиране. В този им вид “идеите” не подлежат на защита.

- Второто значение предполага, че идеята е теоретично изпълнима, макар и неосъществена на практика. В този случай, решенията, чрез които се постига възможното изпълнения на идеята, могат да бъдат патентовани, стига да не попадат в изрично предвидените от законодателството изключения."

Питам и сам си отговарям,е почти защото все пак имам доста неясноти.За това бих искал да получа малко съвети от хора вече правили патенти на идеи и точния ред.

Мисля,че трябва да напиша проект за реализация на идеята и тогава да я патентовам.Ха сега де ..... А как се прави проект????? :)
Аватар
Tuzara
Нов
Нов

Идеята

Мнениеот редор » 04 Ное 2011, 17:29

"...Милиони, милиони хора по света се заблуждават и си мислят, че идеите струват много, че самите те могат да им донесат успех… и богатство. И им приписват преголяма ценност, неимоверна стойност. Поради това придават тайнственост и секретност на идеите си. Отнасят се към тях като към ценности.
А самата идея, голата идея, не струва нищо.

Едно е да знаеш, друго е да можеш, трето е да го направиш.

Затова:
1. Самата идея няма определена стойност.
2. Разработена до концепция обаче тя може да струва нещо.
3. Изготвеният проект за реализация на идеята наистина струва определена стойност.
4. А единствено доброто изпълнение на проекта може да доведе идеята до успех, до добре платен успех.

Погледнато от правната страна:
Идеите не са защитени от авторското право, те не са носители на някакви права.
Казано по друг начин:
Идеите са част от човешкото общуване.
Те са обмен на информация, нищо повече..."

От изданието "Защо някои успяват в бизнеса и защо повечето фалират" на Редор, чието съдържание можете да видите тук:
http://redor.bg/#/Article/id=2624669
Редор - вашият помощник в бизнеса
редор
Баш кариериста
Баш кариериста

Назад към Идеи за бизнес