бизнес план

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

бизнес план

Мнениеот svetlin.nikolaev » 12 Яну 2012, 13:24

имали някой готов бизнес план за магазин за Търговия / Дрогерия, кинкалерия гоблени дайте информация или готов план
svetlin.nikolaev
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Мнениеот min4o_praznikov » 12 Яну 2012, 15:41

E готов бизнес план...!?!?
Някой ако има и числата от лотарията евромилиони :-)

Всеки бизнес план е различен според нуждите на бизнеса,таргета от клиенти,местоположение,капитал,помещение и още десетки фактори.

За един бизнес едно важи за друг, друго.Някой имат голям капитал който искат да инвестират, други малък но имат помещение,трети имат акъл, нюх и спонсор, трети нямат нищо и ги изгърбват !

Един съвет седни и си напиши на един бял лист.

1.Какво и колко ще ми трябва за стартирането на един или друг конкретен бизнес (като например :фирма, счетоводител, помещение, склад, касов апарат, помещение, оборудване, стока, наем, ток, вода, сот, заплати, осигуровки, персонал, от къде ще се зарежда стоката и тн.)

2.Оборот и Марж на печалба добър и лош сценарии.Заложи и 6 месеца разработване.

3. Направи си твое проучване на прекитети и косвени (стоки заместители) КОНКУРЕНТИ в района.Не изключвай и интернет търговията (за дадения продукт и за активноста на потребителите в твоя район в интернет пазаруването).

4.Доставчици и алтернативни такива.

5.Клиенти (колко често се купува твоя продукт, към коя таргет група ще си начосен,сапътстващ продукт-допълнителен,обслужване и гаранция и тн и тн.)

С две думи това е сценарий как ти виждаш твоя бизнес да се развива. Кое как ще направиш колко ще ти струва, ще теглиш ли заеми, юртаци ли ще търсиш, какви обороти очакваш за колко време ще си избиеш парите и тн.
Затова и няма кой да ти даде готов бизнес план.Може да видиш из сайтовете за дипломни работи там има много студетчета който са се упражнявали по темата но само на ТЕОРИЯ на ПРАКТИКА нещата може да са коренно различни не го забравяй !

Ако не можеш да го направиш или си наеми хора да ти управляват парите или си потърси друго поприще...

Лично на мен винаги са ми били интересни хората, които искат да започнат собствен бизнес и дават на друг да им направи бизнес плана. Тук под бизнес план имам предвид не някаква точно определена форма (като тази за финансиране по различни европроекти), а нещо като карта за достигане от точка А до точка Б.

Естествено, до точка Б има повече от един път и ако в бизнес плана си предвидил няколко сценария, в зависимост от реалната ситуация, толкова по-добре.

А ако бизнес плана ти е само проформа за участие в даден конкурс, за бизнес кредит или по даден проект (имай в предвид че в България тези проекти не се печелят с бизнес план, а с РуШВЕТ на тОчния ЧОВЕК ! ) си наеми консултантска фирма да ти го напише по дадените за случая изисквания и критерии (да ти го натамани дет са вика) и да ти пребере паричките ;-)

Ай със здравееее :-))))
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

mersi

Мнениеот svetlin.nikolaev » 12 Яну 2012, 21:58

mersi znam za ry6veti te
svetlin.nikolaev
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист

Re: бизнес план

Мнениеот Гост » 28 Ное 2016, 14:59

Точно за магазин за търговия и дрогерия не знам, но в тази статия е доста добре описан целия процес по създаване на бизнес план: http://www.hebros.bg/kak-da-napishem-biznes-plan/. Точка по точка е описан процеса по създаване.
Гост

Re: бизнес план

Мнениеот sofi19 » 12 Юли 2017, 21:55

Много е важно преди да стартираш бизнес да разпиташ, да разучиш всичко, което те интересува. Един съвет от мен, ако не разбираш от нещо, по-добре е да платиш на професионалисти, които да ти свършат работата. В България обикновено хората са свикнали да минават все по-тънката линия и затова на много от тях не им се получава. Когато стартирах моят бизнес, реших да не правя като тях. Скаран съм с технологиите, а в 21 век, за да бъде един бизнес успешен, дигитализацията на услугите е ключовият момент. За да успяваш да се развиваш, не е достатъчно да създадеш един сайт с предлаганите услуги, имаш нужда от ъпгрейдване или обновяване на услугите и поддръжката на целия environment. Първоначално нямах никакво понятие от тези неща, затова поразпитах и се доверих на https://www.balkanservices.com/uslugi/t ... poddryzhka , която се грижи за цялата онлайн част на моят бизнес, започвайки с грижа за хардуерните компоненти, на които е хостната цялата система и стигайки до поддръжка и обработка на данните.
sofi19
Баш кариериста
Баш кариериста

Назад към Идеи за бизнес