Инфо за мартениците :)

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Инфо за мартениците :)

Мнениеот martin_1 » 09 Фев 2012, 11:56

Някой може ли да сподели за тези няколко дена продажби на мартеници каква печалба може да се извоюва :) и идеа от къде може да се поръчат на най изгодна цена?

Благодаря предварително колеги
martin_1
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 28
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 15:32


Продажба на мартеници

Мнениеот sineva » 02 Юни 2012, 18:20

Има печалба в продажбата на мартеници, ако ги произвеждаш сам, но при условие, че можеш да го правиш. За това се иска ръка, умение и художествени наклонности.
Произвеждам мартеници от 18 год. Усвоила съм свои техники и тъй като съм художник, съм вложила творчески усет и с удоволствие виждам одобрението на клиентите, купувайки моите мартеници.
В последните години, търсейки начин да изкарат някой лев, много хора решиха да правят бизнес с мартеници. Тръгват и купуват китайски боклуци, които излагат на примитивни сергийки, с неугледен вид, и се надяват да избият парите, кото са дали и да са на печалба. Други, по-предприемчиви, решават да намерят хора, които да им изработят мартеници, но често пъти попадат на такива, които нямат нужните умения за това и в замяна получават некачествена продукция. Само че искам да ти кажа, че за дългогодишният си опит в тази област съм разбрала, че хората търсят красиви неща, макар и по-скъпи. Пазара през февруари е залят от мартеници, до степен да започва да отблъсква с агресивното им предлагане. И ако това, което ти би предложил не е по-различно от еднотипните модели, които се срещат навсякъде, стоката ти няма да се разпродаде и печалбата ти ще е твърде малка.
Разбира се има и клиенти, които са непретенциозни, и ако мартеницата е на достатъчно ниска цена, са готови да си затворят очите пред кича, и купуват без да се колебаят. Само, че тогава каква ти е далаверата? За да продадеш лесно това, което си купил, трябва да сложиш мъничка надценка. Но какъв ще е смисъла да мръзнеш толкова дни в най-студеното време на годината, да плащаш високата такса за тротоарно право (за центъра тя е баснословна), да вкарваш готови пари с малка възвращаемост?
Все пак не искам да те разубеждава. Ако мартениците ти са хубави, шансовете за печалба са много по-голями.
В последните няколко години все се заричам, че ще прекратя производството си на мартеници, тъй като тези десет-четиринадесет дни продажба са ми доста натоварени по отношение на организация, получаване на разрешителни (което си е цяла борба), борба с некоректни колеги за извоюване на определените за продажба места, борба с некоректни продавачи, които си наел да продават плодовете на твоят труд. Да не говорим за крадците, които използват суматохата около продажбите в последните дни и се налага да си отваряш непрекъснато очите.
И въпреки всичко не мога да спра да правя мартеници, защото се харесват много, клиентите ми се връщат всяка година и ме търсят, за да си купят пак от мен. Това ме стимулира да продължавам с този страничен бизнес и съм на печалба. Не се срамувам от това, което предлагам, защото качеството на мартениците ми е на високо ниво и се оценява подобаващо.
Ако се решиш, опитай, но подбери хубави неща, за тях ще вземеш по-добра цена и ще имаш по-добра реализация. Търси разрешително за по-възлови места, с по-голям човекопоток. Не използвай туристически масички или сушилки за дрехи, за да подредиш мартениците, така както правят много продавачи. Това допълнително ще снижи стойността им. Да не говорим, че ги поставя в графата на "изпаднали клошари". Има толкова тънкости за добра продажба, които с времето ще научиш, стига да имаш очи да ги видиш.
sineva
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 02 Юни 2012, 16:20
Местоположение: София


Назад към Идеи за бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron