Изисквания за регистрация на бърза закуска с приготвяне на ф

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Изисквания за регистрация на бърза закуска с приготвяне на ф

Мнениеот Бойчева » 03 Дек 2017, 10:16

Бързата закуска е обект, в който може да се приготвя разнообразен асортимент.

В настоящия пост ще Ви представим информация за обект тип бърза закуска, в който може да се приготвят сандвичи, фреш, топли напитки, както и да се предлагат готови за консумация трайни сладкарски изделия (бисквити, мъфини и др.) сурови десерти от смелени сушени плодове и ядки, солети, брускети и други храни, които се получават готови.

Продуктите се предлагат в еднократни опаковки или посуда.

I. Изисквания, относно материално техническата база:

1. Складово помещение:

Осигурява се складово помещение или изолирана площ при необходимост. За обекти с по- малък капацитет, или когато снабдяването се извършва в ограничени количества не е задължително да се обособи складова площ.

Складовото помещение или площ трябва да се оборудват с рафтове, стелажи и хладилни съоръжение при необходимост.

2. Работна площ с осигурени:

· Подготвителен кът оборудван с мивка, плот и работен инвентар за обработка на плодовете и зеленчуците;

· Хигиенна мивка за измиване на работния инвентар и ръцете на персонала по време на работа.

· Хладилно съоръжение за съхранение на суровини (измити плодове, зеленчуци и др.)

· Хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровините за приготвяне на сандвичи (млечни продукти, колбаси и др.)

Може да се използва само едно хладилно съоръжение при обекти с по- малък капацитет.

3. Търговска част:

В търговската част се осигурява:

- бар- плот или щанд за продажба;

- сокоизстисквачки и блендери за приготвяне на фреш;

- рафтове и стелажи зад бара за съхранение на храни, които се получават готови (трайни сладкарски изделия- бисквити, кексове, сурови десерти и др.

- хладилна/и витрина/и за съхранение на напитки;

- хладилна витрина или хладилник за съхранение на суровини за приготвяне на сандвичи;

- парти грил или тостер за затопляне на сандвичите (по желание на клиента);

- места за клиенти (маси, столове, сепарета и др.);

4. Санитарно- битови площи:

4.1. Санитарно- битов кът за преобличане, оборудван със закачалки или гардероб, който може да разположите в складова площ (ако имате такава) или в изолирана площ.

4.2. Санитарен възел за персонала, оборудван с тоалетна/и чиния/и, мивка/и с течаща топла и студена вода и средства за измиване, дезинфекция и подсушване на ръцете.

II. Необходими документи и разрешителни

1. Документи за безопасност на храните, съобразно изискванията на чл. 12 и 18 от Закона за храните (Д. в. бр. 90/99 г. последно изм. и доп. Д. в. бр. 92/2017г.).

1.1 НАССР система за анализ и контрол на критично контролните точки;

1.2. Система са за самоконтрол, свързана с добрите търговски и добрите хигиенни практики;

1.3. Мониторинга програма за изследване на приготвяните храни;

1.4. Определяне на алергени, съобразно изискванията на Регламент (ЕС) 1169/2011 за предоставяне на информация за храните на потребителите;

Ние разработваме професионално документите за безопасност на храните и ако желаете може да използвате нашите услуги.

След устройство на помещението и осигуряване на документите за безопасност на храните е необходимо да подадете заявление и списък с групи храни (по образец 109 и 84 на БАБХ) в ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните) по местонахождение на обекта. На място се плаща държавна такса в размер 34 лв.

Законовия срок за извършване на проверка е 30 календарни дни след подаване на документите, но от практика знаем, че проверките се извършват до седмица или до 10- 15 дни.

При проверката от инспектори от ОДБХ се проверява материалната база и документите за безопасност на храните. След проверката се издава протокол, с който веднага може да започнете работа.

До 2 седмици (зависи от натовареността на съответното ОДБХ) се издава Удостоверение за регистрация на обекта, което трябва да получите от сградата на ОДБХ, освен ако не сте пожелали да бъде изпратено по куриер.

2. Документация по трудова медицина:

Необходимо е да имате разработка по трудова медицина, в която се описват опасностите, които могат да възникнат за здравето на работещите по време на работа.

Не е необходимо да имате разработка по трудова медицина ако нямате наети работници. Например ако сте ООД и работите само управителите на дружеството.

Ние можем да съдействаме за разработката по трудова медицина.

3. Документ и изисквания за пожарна безопасност:

Необходимо е да имате инструкция по пожарна безопасност, пожарогасител и вратите на помещенията да се отварят навън.

Надявам се, че с информацията ще бъдем полезни. Ако имате конкретни въпроси може да ни пишете на имейл: valya.konsult@gmail.com или да се обадите на тел. 0988 357 062- В. Бойчева
Бойчева
Нов
Нов
 
Мнения: 12
Регистриран на: 29 Дек 2015, 23:21


Назад към Идеи за бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта



cron