Здравейте. Имам гора. Също така съм хванат от гората, но не от тази, която притежавам.
Досега никога не съм имал вземане-даване с недвижимо имущество, защото съм още малък и съм чел само по книгите какво правят големите чичковци с недвижимите имоти. Замисляли ли сте се някога колко безполезен актив е гората. Ако има някои по-инако мислещ да ме опровергае.
Притежавам наследствена гора 60 дка. 35 дка са топола, a останалите са акация . Намира се на около 28 км от Ямбол. Чудя се какво да я правя. Има много ограничен брой операции, от които мога да генерирам някакъв приход. ЕТО ГИ ВАРИАНТИТЕ СПОРЕД МЕН, сигурно има доста други, за които не се сещам.
Вариант 1
Да я продам. Много е трудно да се ориентира човек на горския пазар. Особено новак като мен, който черпи информацията си предимно от интернет. Обикновено като ме питат „как вървят цените на горите”, отговарям „малко по-вискои от земите”. Не ми се продава на такава ниска цена. Пък и какво ще ги правя толкова малко, в нищо не могат да се инвестират.
Вариант 1б
Покрай вече леко отшумяващата мода да си продаваме къщите на англичаните, се чудя дали не мога да си пробутам флората на някои чужденец. Тъпото е, че нищо не можеш да я правиш тази гора. Дори една пръчка не можеш за овцете да си откъснеш без да те глобят. И докато аз се чудя, манговците се топлят зимата с МОИТЕ ДЪРВЕТА. Единственото за което става е, че можеш да кажеш „Ето вижте, това е гората ми. А сега нега да отидем до еди къде си, да ви пкажа някои други забележителности.”.
Ако някои чужденец се чувства уверен да инвестира в нея........ има фазани, тук там някои глиган......май, на река Тунджа е разположена горичката, красотааааааааа. Само за отдих, лов и риболов. Гората е подходяща за частно ловно поле. Естесвен развъдник на колхидски фазан и прелетен дивеч.Срещат се и гривеста чапла, блестящ ибис и лопатар. Може би ако успея да я представя като място подходящо за туризъм и така нататък. Ама какъв ти туризъм в Ямблоско........., но при предлагането аз няма да забравя да вметна разбира се „Мислете дългосрочно”.
Остава още един последен вариант.
Вариант 2
През 2011 година по закон тополата подлежи на възабновителна сеч.
На 4 км от гората се намира главен път Ямбол-Елхово. Непосредствено до гората също има път. На 30 км от село Коневец се намира село Лесово, където се намира граничен пункт Лесово-Хамзабейли.
Варианта е да изсека тополата и да я продам като дървен материал. 35 дка топола не са малко. Но после какво ще я правя тази акация. Обаждат ми се хора и ме питат само за тополата, но аз не искам да продавам само тополата, защото после акацията става непродаваема. Искам 2те заедно да ги продам като едно. Също така не ми се занимава с тази сеч, защото единственото, което знам за дърветата е, че растат на горе. За това бързам да я продам на някои, които разбира от тези работи и да си изкара някои лев. Дали пък аз да не се хвана с тази работа по орязването......... ама после... НЕ ОБИЧАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С РАБОТИ, ОТ КОИТО НЕ РАЗБИРАМ....оффф обърках се...... какво ще я правя тази гора без дървета......абе яяя някои с по-изяснена инвеститорска мисъл да се намеси...... какво ми гледаде сеира