Най-безполезният актив сред недвижимите имоти

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Най-безполезният актив сред недвижимите имоти

Мнениеот Brachi » 01 Апр 2008, 22:02

Здравейте. Имам гора. Също така съм хванат от гората, но не от тази, която притежавам. :)

Досега никога не съм имал вземане-даване с недвижимо имущество, защото съм още малък и съм чел само по книгите какво правят големите чичковци с недвижимите имоти. Замисляли ли сте се някога колко безполезен актив е гората. Ако има някои по-инако мислещ да ме опровергае.

Притежавам наследствена гора 60 дка. 35 дка са топола, a останалите са акация . Намира се на около 28 км от Ямбол. Чудя се какво да я правя. Има много ограничен брой операции, от които мога да генерирам някакъв приход. ЕТО ГИ ВАРИАНТИТЕ СПОРЕД МЕН, сигурно има доста други, за които не се сещам.

Вариант 1

Да я продам. Много е трудно да се ориентира човек на горския пазар. :) Особено новак като мен, който черпи информацията си предимно от интернет. Обикновено като ме питат „как вървят цените на горите”, отговарям „малко по-вискои от земите”. Не ми се продава на такава ниска цена. Пък и какво ще ги правя толкова малко, в нищо не могат да се инвестират.

Вариант 1б

Покрай вече леко отшумяващата мода да си продаваме къщите на англичаните, се чудя дали не мога да си пробутам флората на някои чужденец. Тъпото е, че нищо не можеш да я правиш тази гора. Дори една пръчка не можеш за овцете да си откъснеш без да те глобят. И докато аз се чудя, манговците се топлят зимата с МОИТЕ ДЪРВЕТА. Единственото за което става е, че можеш да кажеш „Ето вижте, това е гората ми. А сега нега да отидем до еди къде си, да ви пкажа някои други забележителности.”.

Ако някои чужденец се чувства уверен да инвестира в нея........ има фазани, тук там някои глиган......май, на река Тунджа е разположена горичката, красотааааааааа. Само за отдих, лов и риболов. Гората е подходяща за частно ловно поле. Естесвен развъдник на колхидски фазан и прелетен дивеч.Срещат се и гривеста чапла, блестящ ибис и лопатар. Може би ако успея да я представя като място подходящо за туризъм и така нататък. Ама какъв ти туризъм в Ямблоско........., но при предлагането аз няма да забравя да вметна разбира се „Мислете дългосрочно”.
Остава още един последен вариант.

Вариант 2

През 2011 година по закон тополата подлежи на възабновителна сеч.
На 4 км от гората се намира главен път Ямбол-Елхово. Непосредствено до гората също има път. На 30 км от село Коневец се намира село Лесово, където се намира граничен пункт Лесово-Хамзабейли.
Варианта е да изсека тополата и да я продам като дървен материал. 35 дка топола не са малко. Но после какво ще я правя тази акация. Обаждат ми се хора и ме питат само за тополата, но аз не искам да продавам само тополата, защото после акацията става непродаваема. Искам 2те заедно да ги продам като едно. Също така не ми се занимава с тази сеч, защото единственото, което знам за дърветата е, че растат на горе. За това бързам да я продам на някои, които разбира от тези работи и да си изкара някои лев. Дали пък аз да не се хвана с тази работа по орязването......... ама после... НЕ ОБИЧАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С РАБОТИ, ОТ КОИТО НЕ РАЗБИРАМ....оффф обърках се...... какво ще я правя тази гора без дървета......абе яяя някои с по-изяснена инвеститорска мисъл да се намеси...... какво ми гледаде сеира :)
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13


Мнениеот Ilijana » 01 Апр 2008, 22:33

Здравей, Brachi!

Наистина не мога да разбера, защо "се чудиш се какво да правиш" с гората си? Мислиш в перспектива?

Не мисля, че сега е моментът да рискуваш гората си и да започнеш да я продаваш или използваш по някакъв начин.

Първо, сам казваш, че познанията ти в тази област не са големи и второ - пазарът на този вид недвижим имот в България още не е уреден достатъчно добре.

Иначе, да имаш една гора си е цял късмет! :roll: Направо ти завиждам! Аз бих я запазила както е. След десетина години в България няма да има много места с добра екология - тогава ще можеш да се развихриш! :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Brachi » 02 Апр 2008, 21:30

Ilijana написа:
Иначе, да имаш една гора си е цял късмет! :roll: Направо ти завиждам! Аз бих я запазила както е. След десетина години в България няма да има много места с добра екология - тогава ще можеш да се развихриш! :D


:D Не е чак такъв късмет. Работата е там, че аз си имам план. И краткосрочен и дългосрочен. Проблема е, че по много точки от плана нямам никакъв опит, а други изобщо нямам даже и представа как ще реализирам.

Казвам всичко това, защото искам да натъртя на това, че не искам да се разсейвам. За инвестиране в тази гора и дума не може да става дори и след 100 години. Искам само да я продам колкото се може по-изгодно и да вложа парите по точките в плана си. Ако трябва ще почакам известно време. Страхувам се само да не изгори през лятото покрай горските пожари или да не я изсекат бракониерите.

Не случайно съм кръстил темата "най-безполезният актив". Защото искам да разбера какви са потребностите на човек, които иска да закупи гора и защо би я купил, освен за да изсече тополите в нея. Или съм обречен да си умра с нея.

Има още една причина, поради която искам да се оттърва от нея. През 2011 година съм длъжен да се заема със сечта й по закон. Това за мен пак е разсейване, въпреки че според други е приход на пари.

И така.......според вас кой би си купил грора??? Дали ще се окажа прав, че гората е един от най-безполезните активи от графата недвижимо имущество. Ако някой от вас имаше пари, дали щеше да си купи 60дка гора от топола и акация и ЗАЩО??????
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Мнениеот Rado_82 » 03 Апр 2008, 03:45

Гора, река, природа... какво по-хубаво от това?
Особено ако има и специално обособено място, където можеш да отседнеш за отдих през уикенда. Някои идиоти пренаселиха морето от хотели, затова пък има предостатъчно красиви места и в останалата част от България, където може да се построи нещо такова. По принцип съм много против всякакво брутално вмешателство в природата. Но би било хубаво да има повечко хотелчета, които да са заобиколени от природа и да са мааалко отдалечени от близкото населено място. Така погледнато, това са места за туризъм, не влизат в брутален конфликт с природата и даже са места, където можеш да я оцениш. И естествено - да печелиш от това.
Иначе нямам представа как изглежда твоя терен и какви са условията му за туризъм. Пък и да направиш такова нещо си струва скъпо, а и дали ще се получи нещо...
Но ако гората ти е толкова евтина, че можеш да пренебрегнеш сумата, която биха ти дали за нея - по-добре си я имай. Парите се харчат бързо и лесно, затова пък гората си стои там, и знае ли се.. все може да изникне нещо.
Rado_82
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 37
Регистриран на: 01 Дек 2007, 20:20

Мнениеот Brachi » 03 Апр 2008, 16:45

Rado_82 написа:Но ако гората ти е толкова евтина, че можеш да пренебрегнеш сумата, която биха ти дали за нея - по-добре си я имай. Парите се харчат бързо и лесно, затова пък гората си стои там, и знае ли се.. все може да изникне нещо.


Парите са бързо ликвидни, но това не означава, че се харчат лесно. Харчат се лесно ако нямаш план какво да ги правиш.

А ако ставаше за туристическа дейност, някои много по-голям и богат от мене щеше вече да се е сетил за това. Не, че ми липсва новаторско мислене и идеи, но тези новаторски идеи трябва много добре да се съпоставят с действителността и цифрите, иначе......знаете какво се получава.

Някои може ли да ми каже как се извършва цялата процедура по продажбата на гората. Т.е какви документи ми трябват? Какво ми е нужно за изкарването на нотариалния акт и какви други освен него документи ми трябват, за да се извърши покупкпродажба? За сега имам само една скица на гората.

п.с Ще си жертвам егото и ще задавам най-лаишките въпроси в този форум, за да може другите лаици като мен, които се притесняват да питат за някои елементарни неща , да четат :D
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Смело напред...

Мнениеот eser » 08 Апр 2008, 13:56

Идеята ти за ловното стопанство е много хубава, но за жалост площа е много, ама много малка. Норматива за един глиган е 14 дка. може да си сметнеш колко животинчета ще имаш в твоето "мини ловно стопанство".
Идеята за продажбата според мен е най-добра. За целия имот може да търсиш към 100 хиляди лева. Цените на парцелите в Ямбол са все още сравнително ниски. За тия 100 хиляди може да купиш два прилични парцела. Ако ги дадеш срещи 20 % (а може да гониш и 25%) обезщетение. Ще имаш няколко апартамента и поне един магазин.
Успех.
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 55
Регистриран на: 07 Апр 2008, 15:50

Мнениеот Brachi » 15 Апр 2008, 16:05

Здравей. Благодаря ти за ценното мнение. :) Идеята за двата парцела е много добра, не бях се сещал за това. За съжаление не съм от Ямбол, а от Добрич. А и това е много дългосрочна инвестиция. Само дето няма на кой да я продам тази гора. Идеята на цялата тема е не какво да правя с гората, а кои може да има нужда от нея и защо. Единственото, което искам е да я продам колкото се може по-бързо и изгодно.
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Мнениеот Brachi » 27 Окт 2008, 00:37

[съобщението е изтрито от администратора, защото не отговаря на условията на форума]

Ако администратора сметне, че това е безплатна реклама, може да изтрие поста. :)

Според мен е по-скоро допълнение за читателите на форума.

Надявам се да не влизам в противоречие с правилата на Кариерист. Все пак форумите са за да дават информация и един линк към такава мисля, че ще е от полза. :)
Аватар
Brachi
Активен кариерист
Активен кариерист
 
Мнения: 34
Регистриран на: 22 Дек 2007, 18:13

Мнениеот Гост » 27 Окт 2008, 18:07

можеш ли да ми пратиш сателитни снимки. и да кажеш някаква цена/декар

прятих ти мейла си на лични
Гост
 


Назад към Идеи за бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron