Отваряне на мандра???

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Отваряне на мандра???

Мнениеот apokaleksis » 16 Май 2008, 15:31

Здравейте на членовете и модераторите на сайта :)
Не знаех че съществува този "Пътеводител" и се надявам да намеря някакво решение на моята идея.
Та идеята е следната :
Живея във високопланински регион на страната и от доста време(години) се питам как да започна и от къде и ще има ли развитие идеята ми.
Говоря ви за отваряне на мандра с микро размери (ако потръгне може и повече) и следните стъпки с които трябва да навляза:
На 1-во место пари-за идеята ще е нужен доста голям кредит и не знам дали пред банките вървят все още бизнес-плановете???
на 2-ро место оборудване(да речем че съм получил кредит от банка) не знам от къде мога да намеря/закупя съответната производствена техника??
на 3-то место (стигнал съм до този етап) не знам каква е законовата уредба за този бизнес??
на 4-то место (най-важното) пазарът-аз ли трябва да си го намирам или има и други познати методи,но не и на мен????
Споделям това със вас все пак на някаква база,понеже преди години имаше една мандра в региона която се развиваше много добре,но алчните и собственици не се разбраха кой да взима повече и всичко замря,а се развиваше изключително успешно и с големи темпове :)
Надявам се повечето от вас да откликнат-пък да видим дали ше се получи нещо :)
apokaleksis
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 16 Май 2008, 15:08
Местоположение: Ловеч


Re: Отваряне на мандра???

Мнениеот Ilijana » 17 Май 2008, 04:11

Здравей, apokaleksis! Добре дошъл на форума! :D

Радвам се да видя, че има човек, който вече е направил някакви стъпки да проучи своята идея. Имам предвид факта, че си формулирал ясно въпросите/проблемите си, което често се изпуска от начинаещите бизнесмени.

Признавам, че не разбирам нищо от същността на производството в отрасъла, който си избрал, но основата на предприемачеството е една и съща за всеки вид бизнес. Затова, ще се опитам да мисля по въпроса, доколкото не трябва да навлизам в производствената част. :)


apokaleksis написа:На 1-во место пари-за идеята ще е нужен доста голям кредит и не знам дали пред банките вървят все още бизнес-плановете???

Повечето банки се занимават с кредитиране, като голяма част от тях кредитират малък и среден бизнес. Истината е, че банките печелят основно от това, че раздават пари на заем и взимат проценти от това. Затова, проблемът ти е не да намериш банка, която дава кредит, а да напишеш добър бизнес план, който ще ти позволи не само да получиш тези пари, а и реално да видиш, че ще можеш да върнеш заема.
Парите ги взимаме само на време и трябва да ги връщаме! :wink:apokaleksis написа:на 2-ро место оборудване(да речем че съм получил кредит от банка) не знам от къде мога да намеря/закупя съответната производствена техника??

В същност, този въпрос трябва да изясниш още сега, за да знаеш цената на оборудването, условията на доставката и т.н. Това е основното финансово вложение и от него зависи и големината на кредита, който искаш.
Всички големи производители на подобно оборудване имат сайтове. От там трябва да започнеш търсенето. Разпитай другите мандри за произхода на тяхното оборудване (както и за мнението им за качеството му).


apokaleksis написа:на 3-то место (стигнал съм до този етап) не знам каква е законовата уредба за този бизнес??

В този форум вече някъде сме обсъждали, че Европейския съюз има доста изисквания към производството на хранителните стоки. Поразгледай форума.

apokaleksis написа:на 4-то место (най-важното) пазарът-аз ли трябва да си го намирам или има и други познати методи,но не и на мен????

Това е мнооого интересен въпрос. В същност, на пазара печели този, който предлага продукт, който е търсен, а не търси куповач за продукта, който е произвел. Изхождайки от тази максима, мога твърдо да ти кажа - ако не намериш начините да пласираш стоката си преди да си започнал производството - ще загубиш 100%.

Основните начини ги знаеш: да продаваш сам или чрез посредниците, на едро или на дребно, в страната или в чужбина. За да продаваш добре, трябав да си познат на хората или да правиш добра (и скъпа !) реклама. В същност, можеш да продадеш всичко, ако вложеш пари в рекламата. Прецени, дали ще можеш да правиш добри рекламни кампании - сам или чрез консултанти или агенции. Но, това струва пари и никога не се знае, дали една рекламна кампания ще бъде успешна или не.


Това е първото, което ми идва на ум. Ако измисля още нещо - ще пиша. :)
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Re: Отваряне на мандра???

Мнениеот eser » 20 Май 2008, 08:40

apokaleksis написа: Говоря ви за отваряне на мандра с микро размери (ако потръгне може и повече) и следните стъпки с които трябва да навляза:
На 1-во место пари-за идеята ще е нужен доста голям кредит и не знам дали пред банките вървят все още бизнес-плановете???

Здравейте, идеята е много хубава.
Кажете в коя община искате да реализирате идеята? Може пък Вашата община да е включена в списъка на общините по програмата за развитие на селските райони.

apokaleksis написа:на 2-ро место оборудване(да речем че съм получил кредит от банка) не знам от къде мога да намеря/закупя съответната производствена техника??

Тук малко изпреварвате нещата. Първо е необходимо да знаете точно какво оборудване ще закупите. Иначе няма как да вземете кредит. По простата причина, че нямате да знаете какви средства ще са Ви необходими.

apokaleksis написа:на 3-то место (стигнал съм до този етап) не знам каква е законовата уредба за този бизнес??

Във всяка ветеринарна служба може да получите исканата информация, както и във всяка служба за съвети в земеделието

apokaleksis написа:4-то место (най-важното) пазарът-аз ли трябва да си го намирам или има и други познати методи,но не и на мен????

Тук вече нищо не каза...
Това е най-важния момент...
Предварително трябва да си проучиш пазарната ниша.

ПП. Има много консултаски фирми, които са специализирани в тая сфера. Може да се поровиш в нета и да си избереш някои. Ако удариш на камък пиши на "лични".
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 55
Регистриран на: 07 Апр 2008, 15:50

Мнениеот apokaleksis » 20 Май 2008, 15:44

Значи селото ми се намира в региона на община Угърчин,обл.Ловеч.
В съседното село Лесидрен има много добре развита мандра и е свръх модернизирана и оборудвана,да не говоря пък че пак в региона има мандра която изнася продукцията си изцяло за чужбина и има квота от ЕС(може и да не се изразявам правилно за което се извинявам).Но все пак аз няма да се боря с тях. Въпроса е дали ще има "място и за мен под слънцето".Въобще имам голям интерес да се занимавам с бизнес в тази сфера понеже произлизам от земевладелско семейство,но стоят много неизвестни за решаване :(
apokaleksis
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 16 Май 2008, 15:08
Местоположение: Ловеч

Мнениеот apokaleksis » 20 Май 2008, 15:49

Все пак най-добре според мен ще е 1-во да мина през една консултантска агенция .Там би трябвало всичко да ми изяснят хората.
Все пак може да препоръчате някоя:)
Замислях се и за франчайзинг,но нито една фирма в сферата не предлага за момента франчайз :(
apokaleksis
Нов
Нов
 
Мнения: 8
Регистриран на: 16 Май 2008, 15:08
Местоположение: Ловеч

контакт ?

Мнениеот blitz_ivanov » 11 Ное 2010, 21:01

Търся начин да се свържа с Вас, за да Ви предложа добро решение!
blitz_ivanov
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Ное 2010, 09:14
Местоположение: Пловдив


Назад към Идеи за бизнес

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron