Туристическа агенция (има ли "хляб" в това)

Сподели идея за собствен бизнес! Обсъждане на идеите.

Туристическа агенция (има ли "хляб" в това)

Мнениеот Skarlet » 11 Юни 2008, 02:10

Здравейте, готини :P :P :P !

Отдавна не съм писала, но редовно Ви чета 8)

Напоследък освен, че се "скъсвам" от работа, обмислям и една идея за собствен бизнес. Разбира се първите хора, на които ще си споделя идеята сте всички Вие от форума.

Така.... Работя в туризма(управител на хотел съм). Напоследък си мисля с една приятелка да си направим туристическа агенция (как го написах все едно торта ще правя :P ). Горе-долу съм запозната с процедурите кое как става. Вас искам да Ви попитам нещо друго: Не ми се иска да работя с до болка познатите руски, чешки, полски, немски и английски пазари. Мисля си за тур. агенция, която да привлича туристи от по-екзотични страни(примерно източна Азия, Северна и Южна Америка). Тук пояснявам, че моята приятелка е живяла няколко години в Япония и също така знае японски и добре познава манталитета на източно азиатците.

Въпросът ми към Вас е: Има ли хляб в подобно начинание? Има ли какво да покажем на хората от тези страни? Аз все си мисля, че от страна на исторически забележителности сме много добре и има какво да покажем и все пак......

Идеята ми е още в зародиш, така че чакам мнения и препоръки.

П.С. Упссс, чак сега видях подфорум "Идеи за бизнес" и май темата ми е за там :oops: Ако пречи тук, моля преместете я в другия подфорум :oops:
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Ilijana » 11 Юни 2008, 05:27

Здравей, Skarlet! Радвам се пак да те видя! :D

Идеята ти ми изглежда супер добра! Интересът към България, като към "екзотична" държава съществува и, мисля, че ще се запази още дълго време. Но, смятам, че можеш да очакваш основно клиенти в следпенсионната възраст. Точно тогава хората от посочените от теб държави вече имат пари, време и желание да пътуват в по-далечните държави.

Япония е много интересен "поставчик" на туристи. В повечето случаи от там можем да очакваме "лесни" за работа клиенти: по-организирани и по-отговорни.

Струва ми се, че основната трудност в твоята идея е да намериш партньор в съответната страна, който да ти помага да си осигуряваш клиенти и да организираш пътуването им до България. Освен това, "хиените не спят"! Идеята трябва да се реализира веднага много активно, защото ако ще се види, че има хляб в това, веднага по-силните и големи агенции ще ти завземат територията.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Здравей

Мнениеот eser » 11 Юни 2008, 15:47

Това за "хиените" ми хареса. Един съвет от мен никога не смятайте, че ще измислите нещо което никой не го е правил. "Топлата вода" е открита много отдавна.
Та на въпроса. Идеята е прекрасна. Целевата група също е много добре подбрана. Остават още няколко стъпки за да се изработи един добре работещ механизъм за генериране на пари. За реклама може да разчитате на Държавната агенция по туризъм. В нейния бюджет всяка година се заделят сериозни средства за външна и вътрешна реклама. В България освен масовия туризъм с всеки изминат ден темата за културно историческото наследство набира сили.
Успех
И да приключа, че темата ми е слабост.

ПП. А защо "продукта" не се разшири с още няколко дестинации в съседни балкански държави (Гърция, Македония и Турция).
Дари добро, то ще ти се върне...
Аватар
eser
Баш кариериста
Баш кариериста

Re: Здравей

Мнениеот Ilijana » 11 Юни 2008, 16:23

eser написа:За реклама може да разчитате на Държавната агенция по туризъм. В нейния бюджет всяка година се заделят сериозни средства за външна и вътрешна реклама. В България освен масовия туризъм с всеки изминат ден темата за културно историческото наследство набира сили.

Винаги се питах, дали тази агенция наистина върши нещо полезно за малките туристически агенции или подпомага само по-едрите? И изобщо, с какво точно тя се занимава? Дали някой може да каже? :roll:
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Skarlet » 12 Юни 2008, 01:26

Много се радвам, че идеята ми ви допада.
След края на летния сезон ще задвижа по-сериозно нещата, а до тогава смятам добре да проуча пазара, клиентите....

Знам, че не откривам топлата вода, но виждам, че това е неразработена ниша(или поне не толкова колкото руския, чешкия и полския пазар).

За източноазиатците и северноамериканците ние сме като необработен диамант. Те (казвам го по лични наблюдения) ни слагат на едно ниво с Франция, Англия, Испания по отношение на култура, история и забележителности, което нас може само да ни радва.

Искам за бъдещите си клиенти(ако всичко е наред) да организирам културен туризъм. И както някъде по-нагоре прочетох мисля да предлагам не само нашите забележителни места, но да включа и Турция и Гърция в офертите си.

Не искам да предлагам оферти от рода "да топнем дупето в морето", както се предлага в момента на повечето туристи. 90% от фирмите, с които работя в момента предлагат на клиентите си единствено да ги "уредят" с нощувка в хотел на първа линия море + 2 дни Истанбул.
Такива неща като Стария Несебър или подобни забележителности отдавна не занимават тур.агенциите работещи в страната ни.

Очаквам, че може би ще работя с по-възрастна група клиенти, но пък съм на мнение, че точно те идват с най-голямо желание да харчат пари, да научат нещо ново и да оползотворят почивката си.

Също така осъзнавам, че най-трудната част ще е да си намеря партньори в съответните държави, с които искам да работя. Това най-много ме притеснява за сега. Най-много върху този въпрос мисля..

Относно "Държавната агенция по туризъм" мога да кажа - О, Боже поредното нещо в тази държава, което само незнае за какво служи и какво трябва да прави. Ако сами не си помогнете/помогнеме, не може да се разчита на други институции, а най-малко пък на държавни.
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот mmmenk » 17 Юли 2009, 09:24

Здравей,Skarlet!Мисля,че този план има голямо бъдеще и ти го пожелавам!Вчера се върнах от почивка на морето,така че съм видяла как са нещата там.Пълно е с чужденци,най-вече руснаци.Идеята ти за примамване на хора и от други държави е добра,но много трудна.Руснаците,македонците и сърбите идват тук,защото им идва доста евтино спрямо други страни,но не мога да отрека,че и нашето черноморие си има своя голям чар.Просто ние българите не сме свикнали да уважаваме най-големите достойнства на страната ни и да се грижим за нея.Няма какво да казвам по тази тема повече,защото ме хваща яд,но е така-ние българите не знаем какво искаме,страната ни от години си върви на зле и май няма да се оправи.Бих искала да ти задам един въпрос.Дъщеря ми догодина завършва и иска да учи туризъм.Просто си мечтае да работи в хотел,да е управител на хотел.Иска също и да стане туроператор или да основе туристическа фирма.Най-голямата и мечта е да има собствен хотел,но това,както се изразих,може да бъде само мечта!Видах първото ти изречение,че се скъсваш от работа!Моля те разкажи ми какво вършиш там,доволна ли си,доволна ли си от заплащането,какъв съвет би ми дала-да ориентирам ли дъщеря ми към тази специалност?Благодаря ти предварително за отговора!Ако искаш пиши на имейла ми- liligir@abv.bg :)
mmmenk
Нов
Нов

Мнениеот qna » 01 Авг 2009, 18:53

От 5 години имам къща за селски туризъм в село близо до Велики Преслав за тези които не са информирани ВТОРАТА БЪЛГАРСКА СТОЛИЦА. Много, много, трудно.Туроператорите работят само с бивши колеги от" Балкантурист ".Мрежата така е оплетена че няма пробиване. Никой няма желание дори да разбере с какво разполагам като леглова база и атракции.От миналата година работя директно с френска тур агенция която единствена реши да опита с нов обект на пазара . С мравешки стъпки вървим напред.Това лято е по добро от миналото. Въоражи се с много търпение , вяра за успех и упоритост рискувай.Желая успех.
qna
Нов
Нов

Назад към Идеи за бизнес