Страница 1 от 4

От другата страна

МнениеПубликувано: 30 Апр 2007, 09:45
от Турист
Здравейте,Минах от другата страна на бариерата.И ми е малко притеснено Нова фирма нови хора.Без връзки попаднах.Ще ръководя само жени.Как да започна как да се представя.Знам че първото впечетление е важно.Да уточня досега не съм бил на ръководна длъжност

МнениеПубликувано: 30 Апр 2007, 13:09
от Кака Мара
Честито, Турист!
Винаги е притеснително да започнеш нова работа, още повече, когато трябва да ръководиш хора. Първо, не се притеснявайте - щом сте спечелили конкурс без връзки, значи притежавате необходимата квалификация и умения. Въпросът е как да ги прилагате успешно.
Работата с жени има няколко специфики: жените са по-емоционални и отделят по-голямо внимание върху личното общуване. Бъдете винаги точен - и в общуването си и в информацията, която подавате на своите подчинени; бъдете готов за отговори на куп въпроси, които Ви се струват безсмислени и винаги давайте възможно най-точни указания; не показвайте лични предпочитания към нито една от служителките си.
Има още една тънкост: още в самото начало между другото кажете нещо привидно лично за себе си, което би Ви представило в очите на подчинените Ви като нормален човек. Например, че имате деца /ако имате/ или че обичате да играете футбол или нещо подобно и безобидно. По-добре е колективът да обсъжда за Вас нещо което Вие им кажете, отколкото да измисля митове и клюки /а това е неизбежно/.
Жените внимателно оглеждат мъжете покрай тях и ръководителите си в това число. Сигурна съм, че сте спретнат и подреден човек, но все пак да Ви кажа, че дрехите Ви трябва винаги да бъдат чисти и изгладени, а в джоба си винаги трябва да носите "тик-так".
Други полезни съвети можете да видите тук:
http://www.karierist.com/KARIERA/ARTICL ... R_0003.htm

Успех!

МнениеПубликувано: 30 Апр 2007, 13:26
от Ilijana
Честито!
Бъди лидер - това хората ще очакват от теб. Трябва да имаш сигурен вид, да не се отмяташ от решенията си и да не показваш, че не си сигурен в своите решения. Успешен ръководител е този, който може да бъде водач. Просто бъди такъв!
Не се поддавай на слабостите, бъди "лош" и твърд. :twisted:

МнениеПубликувано: 30 Апр 2007, 17:31
от Турист
точно това обсъждахме вчера с две жени.И те и двете ми казаха ти си добричък ще ти се качат на главата Та колко лош трябва да бъда и как да бъда такъв ?Като не съм.

МнениеПубликувано: 30 Апр 2007, 19:50
от Кака Мара
"Лош" това не е в смисъл да се караш и да се правиш на велик. Просто трябва да сте твърд в решенията си и да не се поддавате на изнудване. От самото начало трябва изрично да кажете изискванията, които държите да се спазват. Например, "Знам, какъв е транспорта и колко е трудно да ставаш сутрин, но държа да сте навреме на работа" или "Държа сроковете да се спазват. Ако имате проблем и виждате, че ще закъснявате, моля да ми го кажете предварително, за да мога да взема мерки да Ви помогна." или "Разбирам, че всеки има семейства, деца и съпрузи и приемам, че понякога ни се налага да свършим неотложна семейна работа в работно време. Доколкото мога, ще влизам в положението, но не забравяйте, че сме наемни работници и ни се плаща за работа, а не за решаването на семейни проблеми" и т.н.
Определете правилата и внимавайте те да се спазват. Точно това се очаква от вас като от ръководител - добре да върви работния процес.

МнениеПубликувано: 30 Апр 2007, 19:55
от zubeid
Излизай с класическия номер навсеки шеф: казвай, че във всичко са виновни твоите началници. В края на крайщата и ти си наемен работник! :wink: Ако нещо не ти изнася, казвай:"Това заповяда най-големия шеф".

МнениеПубликувано: 01 Май 2007, 14:40
от Турист
Това и други хора ми го препоръчаха а и на мен доста са ми го прилага ли.Утре е денят .
Ще разказвам впечетления и случки.

МнениеПубликувано: 01 Май 2007, 15:20
от Кака Мара
Успех! И не се притеснявайте - всичко ще е наред! :D

МнениеПубликувано: 05 Май 2007, 22:14
от Турист
стоя на спирката и гледам подчинени също чакат автобуса.Да си говоря ли с тях или да не се сближавам.аз съм човек който обичам да си говоря с хората.

МнениеПубликувано: 06 Май 2007, 12:33
от Кака Мара
Дръжте се така, както бихте се държали с всеки познат човек. Усмехнете им се, ако погледите ви се срещат, кимнете, ако Ви поздравяват. Ако служителите Ви имат желание да говорят с Вас точно на спирката, преценете дали мястото е удобно за разговор: когато темата е служебна можете да им предложите да продължите разговора другия ден в работата, ако темата е лична - говорете така както с всеки познат, но не близък човек.
Не прекалявайте с разговорите, но няма никаква причина да се правите на недостъпен.
Успех! :)

МнениеПубликувано: 07 Май 2007, 22:33
от Ilijana
Турист написа:стоя на спирката и гледам подчинени също чакат автобуса.Да си говоря ли с тях или да не се сближавам.аз съм човек който обичам да си говоря с хората.


:arrow: Дистанцията между началник и подчинен е право пропорционална на разстоянието помежду им в иерархията на фирмата. Колкото повече служебни нива Ви разделят, толкова по-далечни трябва да бъдат Вашите отношения.
Това е един много мъдър закон. Защото, колкото по-малко говориш с един човек на неслужебни теми, толкова по-малка е вероятността да кажеш някаква глупост и да се представиш в лоша светлина. Подчинените трябва да уважават своите началници и да ги мислят за голяма работа, за да изпълняват заповеди смятайки, че "шефът е винаги прав".
Ако сте решили да се сближите по някакъв начин с подчинен от много по-ниско ниво в иерархията, трябва да сте 150% сигурни, че притежавате дарба никога да не се излагате. Същото не важи за преките подчинени - в тяхен интерес е да Ви пазят гърба, дори и да се изложите.

МнениеПубликувано: 09 Май 2007, 17:55
от Турист
Днес се направих и на лош.После ме похвалиха.Няма друг начин май да накараш някой хора да свършат нещо.за съжеление.А ми е неприятно някой от жените са на по 45 год.и нагоре.

МнениеПубликувано: 09 Май 2007, 19:35
от Кака Мара
Турист написа:Днес се направих и на лош.

Искаме подробности !! :)

МнениеПубликувано: 09 Май 2007, 19:37
от mi_9
Туристе, а кой те е похвалил и за какво? И аз искам подробности!

МнениеПубликувано: 09 Май 2007, 22:05
от Турист
една от служителките както се казва просто ме отсвири.нормално е да ме пробват ако мине.бях дал задача която тя просто не изпълни.Не питах защо просто казах с тон не търпящ възражение ще мина пак след 15 минути и се надявам да е ..........И беше готово всичко .Касеше зе за нещо наистина дребно.Първият път не давам пряко нареждане.Използвам думи като междудругото по някой време .Един вид казвам ти дъще сещай се снахо май така беше.Просто още не знам с кой хора мога да се разбера с една приказка и с кой ще трябва да се обесняваме повечко .А ме похвали прекият ми началник с думите-добре с тая така трябва да се работи.