Как да постъпя - нелоялен служител

Управление на човешките ресурси, лидерство, ръководство, авторитет.

Как да постъпя - нелоялен служител

Мнениеот Eleonora » 10 Авг 2007, 21:16

Здравейте! Имам фирма в областта на услугите. При мен работи жена, която е прекалено старателна с постоянен стремеж за перфектност. Доволна съм от работата й, но неотдавна бях шокирана от факта, че хора извън офиса са информирани от нея за всичко, което се е случило в офиса през деня, подкрепено с коментарите й. Освен това разбрах, че не пропуска да говори за мен с епитети и отношение, нямащи нищо общо с поведението й в офиса към мен и към работата, която й възлагам. Трябва ли да проведа разговор с нея или да прекратя трудовия й договор?
Eleonora
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Авг 2007, 20:57


Мнениеот Ilijana » 10 Авг 2007, 21:43

Здравей, Eleonora! Добре дошла на форума! :D

Изглеждаш ми свястен човек и не ти е лесно с лека ръка да уволниш своя служител. Но, най-накрая ще се наложи да вземеш решение. Първата стъпка е направена - вече си разбрала, че съществува проблем.
Съществуват "класически" причини един служител да се държи по този начин и всички те се свеждат към няколко неща:
- много е вероятно, жената да се чувства недооценена и нереализирана в работата си /и това може да се случи дори, ако работодателите смятат, че дават доста добра и обективна оценка на служителя си/;
- втората причина косвено произлиза от първата - служителят завижда на по-успешните си колеги и началници.

Разправяйки за това, което става в работата й на външни хора, жената има възможност да представи нещата в по-добра за нея светлина, защото хората няма как да проверят думите й. Тя предизвиква възхищение от действията си или съжаление от положението си или предизвиква някаква друга реакция, която й носи психологически комфорт.

В същото време, тя вероятно маскира комплекса си за малоценност, като се представя /или наистина работи/ като перфектен професионалист.

Това е моят поглед върху нещата.

В дадена ситуация по-добре е да говориш с жената. Нищо няма да загубиш, а можеш да предотвратиш лошите преказки /помисли, какво тя може да говори срещу тебе и фирмата ти, ако я уволниш?/ Може би причината е съвсем дребна - например си я погледнала накриво, дала си по-висока заплата на някой по-некадърен или нещо подобно.

Извикай я на личен разговор без свидетели в офиса си. Не я обвинявай, а първо разпитай /тя сама ще усети защо я разпитваш/. Питай, дали й харесва нейната работа, има ли проблеми или трудности, как се разбира с колегите си и т.н. Изслушай я внимателно без да прекъсваш /по този начин можеш да получиш много информация !/. След това я питай, как вижда своята кариера в близките години, дали смята да се реализира във фирмата ти.
След като получиш отговори, можеш да я питаш, дали смята, че нейното държане ще подпомогне кариерата й и доброто й име във фирмата. Избери подходящи думи и бъди аргмунтирана.

Мисля, че след такъв разговор ще можеш да вземеш обективно решение, какво да правиш по-нататък.

Пиши, какво мислиш да правиш
.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот Eleonora » 10 Авг 2007, 22:39

Благодаря Ви Ilijana за бързия и професионален отговор, но мисля, че ще е трудно да се проведе този разговор, защото в офиса сме само аз и тя. Може би трябваше да бъда по-обстоятелствена за да успея да Ви въведа в подробностите. Преди една година служителката ми си е позволила връзка с клиент на офиса, в резултат на която се стигна до развод със съпруга си. Към настоящия момент е с прекратени отношения и с въпросния клиент. Виждам, че й е трудно да се справя сама и си мисля, че ако я освободя, ще обрека детето й на мизерия. В същото време ми е неприятно подобно поведение и е трудно когато си през целия ден с един човек да се вживяваш в ролята на велик шеф. Притеснявам се и за бизнеса си, защото работата е отговорна и свързана с много информация за клиентите ми. На работното си място тя е "по-ниска от тревата" и ако не получавах информация за думите й от човек на когото не бих могла да се съмнявам в думите му, никога не бих повярвала, че е способна на такова лицемерие. Ценя я като служител, въпреки, че е със средно образование е амбициозна да се развива, но едва ли трябва да пренебревам недостатъците в характера й, и едва ли мога да я променям от тук нататък като човек.
Eleonora
Нов
Нов
 
Мнения: 2
Регистриран на: 10 Авг 2007, 20:57

Мнениеот Ilijana » 10 Авг 2007, 22:59

Първата ми реакция беше да ти отговоря, че вече си взела решение и сега търсиш морална подкрепа за него. Но, след като се замислих, стигнах до извода, че нещата не са толкова лесни. Всеки малък бизнес е много зависим от всеки един служител, защото те са малко и са тясно специализирани. Винаги е много трудно да се освободиш от някой, защото това може да навреди на бизнеса или дори да го спре.
Това, което го писах по-нагоре, има пряко отношение към проблема във фирмата ти - без значение колко голяма е тя. Водила ли си досега някакви разговори с жената?

Между другото, много голямо впечатление ми направи, че американските специалисти по човешките ресурси отделят голямо внимание върху морала на служителите. Доколкото при нас по-голямо внимание се обръща върху дисциплината. Има логика и в двата погледа върху нещата. Но, това няма пряко отношение към твоя случай.

Все пак, трябва да вземеш своето решение. Ако решаваш да освободиш жената, трябва да подсигуриш бизнеса си. Няма друг начин за това, освен да вземеш още един човек и да го обучавате един-два месеца. След това да уволниш жената, като й дадеш въможно най-добри препоръки.

Властта е хубавата страна на бизнесмените, но наред с това се налага да се взимат трудни решения.
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата

Мнениеот zubeid » 12 Авг 2007, 19:09

Аз лично бих изгонил тая ... жена на момента. Хората не се променят! Не бива да делим бизнеса и живота си с неблагодарници! :evil:
Аз съм кариерист! И не ми е срам да го призная.
Аватар
zubeid
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 58
Регистриран на: 09 Яну 2007, 17:08

Мнениеот Ilijana » 14 Авг 2007, 16:21

Eleonora, наистина бих искала да зная какво решение си взела. Ако искаш да ни го кажеш - напиши! Може би има други хора със същия проблем. Знаеш, че човек винаги се интересува от опита на други хора.
Ако не си взела решение - пак пиши. Не съм само аз човека, който дава добри съвети - има и други в този форум! :D
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Яну 2007, 02:28
Местоположение: Мрежата


Назад към Аз съм ръководител

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron