Немотивирани работници. Какво да правя?

Управление на човешките ресурси, лидерство, ръководство, авторитет.

Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот Nanko » 13 Ное 2011, 16:12

Здравейте,

Отговарям за качеството, спазването на сроковете и организацията във фирма произвеждаща бетонни изделия. Проблема е, че работниците не са мотивирани. Реалността е, че предпочитат да се мотаят/скатават цял ден и да вземат 5 лв. от колкото да се напънат малко да вземат 30-40 лв. Условията са такива, че могат да взимат над 700 лв. месечно (за общи работници) при един нормален работен ден. Ако им седя на главата и им казвам айде сега направи това, сега направи това, сега това ще си свършат нормата за деня даже ще им остане и време. Но аз не мога да съм постоянно при всеки, а и имам и други административни задължения. Понякога ми се налага и да излизам от обекта. Това което искам да постигна е работниците да са отговорни и да мислят за работата като за своя. Да си изпълняват нормата за деня и да не вършат глупости. Много често ми се случва да разбера в последствие, че са направили нещо което не им е казано или вършат работата по по-труден начин, вместо да се замислят малко и да работят както трябва.

Периодично търсим нови работници и въпреки кризата и безработицата всеки идва с претенции и иска да взима пари без да прави нищо или за некачествена продукция, а не осъзнава, че това което върши вкарва фирмата в разход. Или ако го осъзнава изобщо не му пука.

За 20 години се е случвало да има точно 5 работника вършещи си работата качествено. Някой от тях направиха пари и започнаха самостоятелен бизнес, други заминаха да работят навън.

Въпроса ми какво да направя за да мотивирам работниците?
Nanko
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Ное 2011, 15:52


Мнениеот RaIDeR » 14 Ное 2011, 14:29

Здравей колега . Сега ти гледаш отгоре ,постави се на тяхното ниво и виж от там . Сега е такава криза за работа че паботодателите слагат нереално високи изисквания към кандидатите понеже могат да си го позволят . Покажи ми една ваша обява за работа . Аз съм сигурен че там пише : търсим мутивирани амбициозни хора за работа над бетонови изделия изисквания висше образование добро владенеене на анг език комп грамотност минимум стаж на позицията 3 год . Е какви да са ви работниците тогава какво очакваш ? Хората си ценят труда за какво да работят със свръх сили за някакви мизерни пари които бавят и накрая са и по малко по-добре там да се скатават се правят на заети пък като не дадат пари поне да не ги е яд като ще дават то е ясно че ще са малко и смешни тоест точно колкото са работили . Утехата ти е в натегачите те са най глупавите бачкат здраво блъскат яко мислят че печелят авторитет на шефа ама в един момент се усазнават че сички се скатават а само те бачкат отиват при шефа и му казват шефе аз много работя пък виж тоя и тоя и тоя само скатават вдигни ми заплатата а на шефа по вече пари не му се дават и тея хора му стават неудобни и казва адиос тогава и натегачите с пръст в гъс с извинение . айде живи и здрааави
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот Nanko » 14 Ное 2011, 18:38

RaIDeR, четейки мнението ти си създавам мнение, че си на 15 години. Обявите за работници са "търсим работници за производство на бетонни изделия" или "оператор на вибро-преса" Или нещо от сорта. Никога не са били изисквани други квалификации. Когато дойде работника не го интересува какво трябва да прави и как да го прави, а колко ще вземе. Както вече обясних в 1я пост всичко е на заработка и 700лв. на месец могат лесно да се изкарат. За общи работници, без квалификация и образование не мисля, че заплатата е лоша. Особено в тази криза. А пък ако човека е решил да работи както трябва може да взима и 1000+. Стига да иска. Само, че той не иска да разбере какво трябва да прави и не иска да инвестира 5 мозъчни клетки и 2 минути от работното си време за да свърши 1 работа за 2 часа вместо за 5. Относно забележката ти, че не съм се поставял на мястото на работниците. Ами че аз от там идвам. Работил съм на почти всяко работно място и знам коя работа за колко време се върши и съм наясно кога някой се скатава и кога не. Проблема е, че разбирам при свършен факт. От както работя във фирмата (а и преди това ~20г.) никога не е имало закъснения на заплатите. Така, че оправданието няма пари не минава.

"Хората си ценят труда за какво да работят със свръх сили за някакви мизерни пари които бавят и накрая са и по малко по-добре там да се скатават се правят на заети пък като не дадат пари поне да не ги е яд като ще дават то е ясно че ще са малко и смешни тоест точно колкото са работили." - точно така мислят хората за който искам съвет как да мотивирам. Да, за какво да си губи 8 часа от деня? Времето не си ли го цени? Типичен български манталитет. Иди някъде навън да видиш как се вадят пари. Никой няма да те държи на работа! Имам приятели който всяко лято отиват на вън да бачкат и си скъсват гъза от бачкане, по 12-13 часа на ден. Да, взимат повече пари, но като теглят чертата и си направят сметката далаверата е, че са отишли да обиколят за няколко дена в другата държава. То за това и повечето дето излизат да си търсят късмета се връщат. Просто няма кой да ги държи на работа. А тук масата са такива и няма избор.

"Утехата ти е в натегачите те са най глупавите бачкат здраво блъскат яко мислят че печелят авторитет на шефа ама в един момент се усазнават че сички се скатават а само те бачкат отиват при шефа и му казват шефе аз много работя пък виж тоя и тоя и тоя само скатават вдигни ми заплатата а на шефа по вече пари не му се дават и тея хора му стават неудобни и казва адиос тогава и натегачите с пръст в гъс с извинение ." - мнение от 3 годишен. Не ми трябват подмазвачи а хора който искат да работят качествено за добри пари.

Не искам да се заяжда и изобщо няма да се впускам в спорове, ако приемеш скромното ми мнение за изказванията ти като обида или по някакъв начин са те засегнали.
Nanko
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Ное 2011, 15:52

Мнениеот RaIDeR » 14 Ное 2011, 19:18

Бе човек ти в кой свят живееш навсякъде хората си ценят труда . Работих в една фирма за алуминиева дограма та ни пращаха често в англия където има база . Там често помагахме на техни английски наемници да свършим някой обект по-бързо . Там работят на час имат книга в която се записват кой кога е дошъл и кога си е тръгнал всеки може да работи колкото иска в кр сметка толкова уж му се плаща . Така обаче поработих извесно време там и масово значи идват хора в 10 и нещо ч. отваря книгата и гледа колегите му уж работят от 8ч и той пише че е дошъл в 8 ч. в петък работят до 1 ч. после всички отиват в близкият бар и пукат бири до 18ч когато се връщат на обекта за да се запишат че са си тръгнали в 18 ч . А накрая да ти кажа за един възрастен мъж който ми направи впеч. значи 2 седмици слага 2 каси за врати ама когато го погледна или видя все работи нещо майстори и как ги прави само той си знае ама надника върви ;) Сега ако говорим за българин в чужбина там е друга работа ето ние даречем когато бяхме там си работихме по нашия график от 8 до 17ч както тук а началника цял ден се мушичи покрай нас и дава акъли ама да помогне нещо не само кафето и цигарата знае ааа и акълааа щото ние сме тъпи сигурно естественно напук се правихме на тъпи докато не го хванеше яд и ни се махне от главата че да работим спокойно . Според мен можеш да ги стимулираш с премии бонуси купони за храна и най-важнодобро отнушение да не им пилиш на главата по цял ден и да даваш безсмисленни заповеди и прочие наклони ,а да се държиш като с равни та даже да работиш с тях пък най-добре гаранция ти давам за успех . Значи българина че е със специфичен манталитет така е за него от към работа е важно на първо място парите всичко да е предварително уточнено и нещата да са точни и второ да се чувства добре на работа а не като роб или най тъпия от всички . В твоя случей щом с парите всичко е ок както казваш значи нещо в управата куца наблегни на следните неща за да ги мутивираш - лубезност разбраност помощ съвместна работа банкети за ваша сметка публични похвали грамоти закачки разжедри обстановката да идват с желание на работа и никакви преки командвания от сорта я върви свърши туй ти работа нямаш ли си ,стига стоя ставай и работи стил кумонистическа казарма
живи и здрави дано съм помогнал надявам се да не те засягам с нещо!
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот Nanko » 14 Ное 2011, 19:56

Ако английския работодател не гони срокове и е преценил примерно за тоя стоеж мога да дам $50к и си разпределя парите на работниците спрямо работните часове, то така може и 20 години да си работят там.

Бонуси за хората който са работили както трябва винаги е имало. Моето отношение към работниците според мен е добро. Наскоро даже имаше 1 ентусиаст за работник и след 2 седмици работа се случи така, че не си поръча повече бетон от колкото може да изработи. За което аз почнах да му работя материала и му казах да си приключва с друга работа която беше захванал и после да дойде да ми помогне. Обаче станело 5 часа и той изобщо не се появи да ми помогне. Измушил се е на терлици и даже си взел довиждане със шева с широка усмивка. А аз останах да му оправям бакиите още час и нещо. И това е нов работник борещ се за работа (нямал пари и бил гладен). Имам купища такива истории.

Моите "заповеди" винаги са препоръки и никога не са безсмислени!
Nanko
Нов
Нов
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Ное 2011, 15:52

Мнениеот RaIDeR » 14 Ное 2011, 21:47

Ако всичко е така както казваш означава ,че проблемат е в човечеството а него едва ли можеш да го промениш тей ,че карай я така както смяташ за добре пък да става каквото ще .
П.С направи една реклама на лично на вашата фирма ,че ми стана интересно толкова перфектна фирма има ли !
RaIDeR
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 114
Регистриран на: 09 Ное 2008, 19:58
Местоположение: Veliko Tarnovo

Мнениеот _bioHAZArd_ » 09 Дек 2011, 15:57

Колега, проблема е много комлексен и не се решава само по един начин. Мисля, че трябва да мислиш в следните насоки, които в крайна сметка зависят от мащаба на фирмата:

1. Сплотяване на колектива - тук можете да наблегнете на групово ходене на кино, театър и други. Покажете на работниците, че не само продукцията е важна.

2. Един път месечно или по някой повод може да се черпите с колегите. Бъди до тях колкото можеш - те трябва да те приемат като един от тях, а не като началника който ги дебне за нормите.

4. Въведи някаква схема за оценяване на постиженията. Отличавай хората, които са постигнали най-много през месеца, годината и т.н.


5. Работи така, че хората да разбират връзката между успеха на фирмата и техните конкретни отговорности.

Не е лесно но стискам палци да намериш пътя напред.
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 81
Регистриран на: 19 Ное 2008, 14:02

Мнениеот nedka27 » 11 Яну 2012, 16:29

По мое мнение трябва да набирате хора около 30 години, защото това е възрастта когато има нужда от пари най-много и силите са в стихията си.
Мотивацията за работа е много относително понятие, ако трябва покрият норми, които са убийствени и недостижими, то тогава избора за 5 лв на ден е нормален.Мисля, че ако наистина има толкова голяма разлика в постигнатите финансови резултати хората ще работят.
nedka27
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 70
Регистриран на: 03 Фев 2010, 08:29

Мнениеот min4o_praznikov » 12 Яну 2012, 12:46

Интересна темичка.

Първо до Райдерчето.
Райдерче не може да съдиш за пазара на труда в UK от едно ходене там.
Има фирми и фирми, условия и условия и заплащане и заплащане.
Повечето сериозни фирми работят на piece work или price work свършена работа.Ако бачкаш сериозно до 200 GBP на ден можа да си ги докарваш.А ако си някой бай селяк може по цял ден да си метеш обекта и да вземеш накрая 40 GBP на ден it's up to you дет викат ингилизите !

А колкото до разписването за вход и изход.Вече от години имат сериозни системи за вход и изход.Още преди 7-8 години започнаха въвеждането на система разпознаваща зениците на очите в комбинация с 4 или 6 цифрен код. Ама то бай Ганьо ако иска да скатава ще влиза в обекта и после ще прескача през оградата да пие бира пък после що парите били малко или го били изгонили от работа и тн...!?!?

Спирам до тук с райдерчето и представите му за западна европа и живота там, че темата е много дълга,специфична и строго индивидуална !

Различните гледни точки и ъгли за емиграцията са много добре засегнати от двама "специалисти" в тази тема :
http://www.forum.karierist.com/viewtopic.php?t=2001


Та да се върна към автора и неговата тема.
Първо не мисля че повечето хора заминали да ряботят в чужбина се връщат.Моите наблюдения са точно обратни.
Особено ценени и добре заплатени се чувстват двете крайности неквалифицираните работници и някой от занаятите и високо квалифицираните работници IT специалисти, лекари, архитекти, инжинери, зъболекари и тн.

Разбира се трябва да разграничаваме сезоните работници от емигрантите !

Аз познавам десетки емигранти и само 2-ма от тях се завърнаха.Единия инвестира 6 цифрени суми в бизнес със земеделие и сега е горе долу добре.Другия се върна да си завърши образованието и крои планове отново да емигрира !

Що се отнася до мотивацията.Такива са хората в Бг.Много много не им се работи, а на тези които им се работи или стартират собствен бизнес и след време емигрират или директно емигрират !
Казвате 700 лв заплата може да се достигне на месец.За повечето градчета в провинцията това е супер заплащане, но за София си е колкото да си платиш режийните.

Според мен имате няколко вариянта.

1. Търсите си по мотивирани хора, които ще оценят условията и заплащането във вашата фирма.

2. Въвеждате глоби за брак, като своевременно работниците преминават изцяло на норма.Въвеждате им минимум продукция, която трябва да произведат на седмица или месец.Ако два поредни месеца не покрият нормата АДИО РИО !

Защото в противен случай те струват пари на фирмата.Правят брак от продукция, която на вас ви струва пари и само им плащате осигуровки.
Според мен ви трябва не голям, но работещ колектив !

Идеята за ТИМ билдинг е интересна и работеща, но според мен в други сфери и вид на работа и работници е по подходяща.

Успех и със здраве.


PS.
Аз съм работодател и знам колко е трудно да се намерят мотивирани, съвестни и лоялни работници.Човешкия фактор е много важен.
Но за съжаление цялата ни държава и манталитет и ценностна система са тотално сбъркани.


Със здраве и успех :-)))
min4o_praznikov
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 122
Регистриран на: 01 Яну 2012, 15:23
Местоположение: Куртово конаре

Re: Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот Stoqn_Trakiev » 20 Юни 2014, 15:03

Добър ден! Господин работодател , проблема с който се сблъсквате е проблем на повечето работодатели в България. Този проблем е създаден от самите работодатели и няма алтернатива скоро да се оправи. Първо мислч е не представяте нещата коректно, разликата между това оето могат да изкарат и това което изкарват е около 10 ина лева на ден, а техния труд движи фирмата ви. Освен това разбрах че не ги осигурявате на заплащането което иксте да им плащате. Дори и да се съгласите да го правите то ще стане а сметка на самия работник. Всички сме минало през ръцете на месомелачката наречена "Български рботодател" и някой успяхме да се отървем.... Не очаквайте да имате много по добри работници, по-скоро това с което разполагате в момента, до няколко години щве е елита на работната сила в България. Истината е че тук (в Англия ) се отделя страшно много внимание на работната сила, като и да наследниците и (бъдещата работна сила) В България е отчайващо и съвсем скоро ще стане неспасяемо. Това което ожете да направите е да завишите изискванията и заплащането като смените целия екип с които работите в момента. Обявете 1400 лева заплащане, като осигуряването да е върху цялата заплата и да може да се изкара със сеганите усилия. Направете го за сметка на собствените си печалби, колкото и да ви изглежда чудно и трудно дадете нещо на някой друг. Така или иначе пак ще ви се наложи да го направите или бизнеса ви да загине.
Stoqn_Trakiev
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 20 Юни 2014, 13:36

Re: Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот Plamen83 » 13 Мар 2015, 20:09

човека каза че могат да изкарват до 30,40 лв на ден това не са малко пари ,забелязал съм че в строителните или монтажните дейности ако няма кой да дава зор на работниците веднага гледат да се скатават решението е да се подберат бачкатори което е много трудно или някой да има да им дава зор защото иначе не става ,аз лично си вадя нормални пари но бих отишъл извънредно за 40 лв да си изкарам в свободния ден така че човека си дава пари ,естествено всеки иска да взима 1500 лв и да се мота но трудно се намира такава работа в бг .
Plamen83
Нов
Нов
 
Мнения: 3
Регистриран на: 12 Мар 2015, 20:36

Re: Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот pepimili » 20 Юли 2016, 09:48

Просто намери начин да мотивираш служителите си! Не е толкова сложно просто покажи на хората че не са просто работници, нужно е отношение и добри условия. :-><-:
Човек се променя поради две причини: Или е научил много, или е страдал много.
http://www.sisi-bg.com/
Аватар
pepimili
Напреднал кариерист
Напреднал кариерист
 
Мнения: 18
Регистриран на: 12 Юли 2016, 16:04

Re: Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот gargina » 11 Окт 2016, 08:37

Има някой хора които не могат да се мотивират и с добро и с лошо.
gargina
Нов
Нов
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Окт 2016, 08:09

Re: Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот ganchev » 09 Юли 2018, 12:25

Нещата са много комплексни и според мен са 50 на 50. Дори работодателят да ти дава много добри условия на труд, ако ти нямаш желание да се развиваш все ще си недоволен. При положение, че намериш вътрешна мотивация, дори работодателят да не ти дава добри условия пак ще бъдеш мотивират да работиш и да се доказваш.
Аватар
ganchev
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 63
Регистриран на: 16 Апр 2018, 10:05

Re: Немотивирани работници. Какво да правя?

Мнениеот Jorkata » 08 Яну 2019, 14:23

Привет, темата е доста стара (от 2011-та година), така че съветът ми едва ли все още е необходим или би бил приложим :D Но ми е наистина интересно каква е настоящата ситуация с този бизнес за бетонени изделия и дали колегата е успял да преодолее проблема :-><-:
Jorkata
Нов
Нов
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Яну 2019, 12:22


Назад към Аз съм ръководител

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron