Здравейте,
Отговарям за качеството, спазването на сроковете и организацията във фирма произвеждаща бетонни изделия. Проблема е, че работниците не са мотивирани. Реалността е, че предпочитат да се мотаят/скатават цял ден и да вземат 5 лв. от колкото да се напънат малко да вземат 30-40 лв. Условията са такива, че могат да взимат над 700 лв. месечно (за общи работници) при един нормален работен ден. Ако им седя на главата и им казвам айде сега направи това, сега направи това, сега това ще си свършат нормата за деня даже ще им остане и време. Но аз не мога да съм постоянно при всеки, а и имам и други административни задължения. Понякога ми се налага и да излизам от обекта. Това което искам да постигна е работниците да са отговорни и да мислят за работата като за своя. Да си изпълняват нормата за деня и да не вършат глупости. Много често ми се случва да разбера в последствие, че са направили нещо което не им е казано или вършат работата по по-труден начин, вместо да се замислят малко и да работят както трябва.
Периодично търсим нови работници и въпреки кризата и безработицата всеки идва с претенции и иска да взима пари без да прави нищо или за некачествена продукция, а не осъзнава, че това което върши вкарва фирмата в разход. Или ако го осъзнава изобщо не му пука.
За 20 години се е случвало да има точно 5 работника вършещи си работата качествено. Някой от тях направиха пари и започнаха самостоятелен бизнес, други заминаха да работят навън.
Въпроса ми какво да направя за да мотивирам работниците?