Как да се обличаме за работа?

Стил, облекло, гардероб.

Как да се обличаме за работа?

Мнениеот Luminosa » 12 Мар 2010, 01:27

Това е един от основните въпроси, който стои пред съвременната жена. Всяка една от нас почти ежедневно се изправя сутрин пред гардероба и потъва в дълбоки размисли какво да облече днес.

Може би е добре да започнем с това какво е препоръчително да се избягва, а именно това са дрехи, които разкриват прекалено много от гърба, гърдите, краката, корема или бельото. Дори във фирми, които нямат дрес код, измачканите, разкъсани или мръсни дрехи са неприемливи, това важи и за обувките и косата. Добавяме и прекалено спортните облекла, тип за тренировки или официалните вечерни рокли, подходящи по-скоро за приеми и вечери.

Всички знаем, че дрехите и стилът на обличане са особено важни, особено при бизнес общуване. В гардероба на една дама не е задължително да има само маркови и скъпи облекла, важното е той да бъде обновяван регулярно и според сезона. Най-важното за дрехите, които ще носите всеки ден на работа е те да са удобни, да са ви по мярка, да са съобразени със сезона и времето и да отговарят на позицията, която заемате.

Ето няколко основни щрихи за избора на подходящо облекло :

Панталони – С възможно най-изчистена кройка панталони от памук, вълна, бархет и синтетични материи без огромни джобове са приемливи. Ако е лято, панталоните е препоръчително да са с дължина до коляното, не по-къси.

Поли и рокли
– приемливи са ежедневни поли и рокли или поли с цепка около коляното. Тук идва въпросът с дължината на полата – дължината на полата трябва да ви кара да се чувствате комфортно пред хора. Разбира се къси, прилепнали поли, които са над половината на бедрото не са подходящи за работа, както и мини поли и плажни рокли.

Ризи, блузи, топове и сака – подходящи са изчистените ризи и блузи, а ако имат някакъв допълнителен елемент (къдрица, набраност, изрязаност), то той не трябва да е водещ и набиващ се на очи. През зимата е допустимо върху ризата или блузата да сложим жилетка, но тя задължително трябва да е едноцветна и семпла.

Обувки – добре е обувките да са по-консервативни и стилни. Височината на токчето е спорна тема. Ако сте свикнали да носите високи токчета не е недопустимо да ходите с такива на работа, но трябва много да внимавате, понякога това може да ви изиграе лоша шега. Не са подходящи прекалено лъскавите обувки, чехли, джапанки и всички други, при които се виждат пръстите на краката.

Бижута, грим и парфюм
– разбира се, че трябва да споменем и тях, тъй като аксесоарите обогатяват нашия външен вид и му придават уникалност. Бижутата трябва да са избрани с вкус, да не са прекалено масивни и екстравагантни. Същото се отнася и за грима, той трябва да е лек, да се избягват тъмните нюанси и ярките червила. Парфюмът да е лек и ненатрапчив.

Шапки и украшения за глава – носенето на шапка е абсолютно недопустимо в офиса. Дори през лятото не е приемливо да се носят шапки и шалове за глава.

Освен дрехите, обувките и аксесоарите трябва да споменем и прическата. Принципно се толерира прибраната коса или тази, която не пречи при извършване на работата. Препоръчително е косата да е добре поддържана и да допълва цялостната визия на жената. Напоследък по-модерни са по-късите коси или такива, които разкриват в по-голяма степен лицето.

Реално няма рецепта или най-добра формула как да се обличаме за работа. Всяка дама сама формира своя стил и понякога трудно го променя дори и с цел израстване в служебната йерархия. Най-важното е да си намери такава работа, която съвпада с нейния начин на обличане.

Източник: Az-jenata.com
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Re: Как да се обличаме за работа?

Мнениеот onlyone » 17 Апр 2017, 15:28

На работа ходя главно с панталони и ризи, а лятото с дълги поли. Винаги съм на високи обувки. Не е най-удобното облекло за мен, но трябва да съм стилна.
onlyone
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот onlyone » 17 Апр 2017, 15:37

На работа ходя главно с панталони и ризи, а лятото с дълги поли. Винаги съм на високи обувки. Не е най-удобното облекло за мен, но трябва да съм стилна.
onlyone
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот roldex » 24 Апр 2017, 13:38

Зависи от работата някои работи изискват официално облекло други работно а трети къса рокля като цяло си зависи какво работите.
roldex
Нов
Нов

Мнениеот hristov » 10 Сеп 2017, 21:26

Аз ходя на работа с официални дрехи. Именно поради тази причина ми се налага постоянно да си купувам костюми. Разчитам на https://teodor.bg/kostyumi . Харесвам дрехите на тази марка и в месеца поне веднъж правя поръчка.
Аватар
hristov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот rosicataneva_ » 27 Сеп 2017, 11:49

За официално мъжко облекло препоръчвам http://www.desizomonni.com. Нещата им са хубави и имат добри отстъпки.
rosicataneva_
Нов
Нов

Мнениеот milentrifonov » 01 Окт 2017, 09:20

Аз също се присъединявам към феновете на teodor.bg. Това е любимият ми магазин, почти всичките ми костюми, с които ходя на работа, са закупени от него.
milentrifonov
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот tseni_d » 03 Окт 2017, 19:34

вижте невероятните нови модели от този сайт
http://www.bgwebmarket.com/Formuliari/s ... oria_1=476
tseni_d
Нов
Нов

Мнениеот ganchev » 09 Юли 2018, 12:07

milentrifonov написа:Аз също се присъединявам към феновете на teodor.bg. Това е любимият ми магазин, почти всичките ми костюми, с които ходя на работа, са закупени от него.

+1 за Теодор. Почти всичко си купувам от тях!
Аватар
ganchev
Баш кариериста
Баш кариериста

Назад към Бизнес-стил