Екологията - какво мислите и какво правите ?

Място за релакс на кариеристи. Нама ограничения за темите. Всичко, което искате да обсъдите.

Екологията - какво мислите и какво правите ?

Мнениеот _bioHAZArd_ » 24 Ное 2008, 17:22

Напоследък, промените в климата правят впечатление на всички нас. Има много по темата, какво може да се направи, за да се забави този процес, и като цяло хората да почнат да се грижат повече за околната среда. Какво мислите Вие по темата ? Успявате ли от ежедневните си грижи, да помислите и за това ? Аз лично успявам да правя няколко неща:

1. Гася всички лампи, телевизори и изобщо техниката, която не ползвам.
2. Отделям стъклото и хартията, когато си изхвърлям боклука.
3. В магазина отказвам найлонови торбички, ако нямам нужда от тях. Те почнаха и за 1 кутия цигари вече в торбичка да ти я дават.
4. Карам си колата полекичка, което ми дава до към 1л разлика на 100 км.
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Ilijana » 25 Ное 2008, 16:28

Може би и аз не съм добре :), но наистина се опитвам да правя какво-то мога.

- Предпочитам да не купувам храни с голямо съдържание на "антиоксиданти, емулгатори, консерватори" и т.н. Няма да стимулирам химическата промишленост!
- Опитвам се да внимавам колко вода и ток изразходвам.
- Торбичките - да! Често се чудя, защо още не са взети мерки в глобален мащтаб - изобщо да се забранят торбичките, които в природата се разграждат в рамките на 200-300 години.
- Опитах се изобщо да мина без дезодоранти, съдържащи фреон. Не винаги успявам, но се старая.
- Не газя трева. :)
Да направиш кариера е начинът да си намериш хубаво местенце под слънцето!
Тук виреят фенове на Портал кариерист във Facebook >>
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот _bioHAZArd_ » 25 Ное 2008, 16:41

Ilijana написа:Торбичките - да! Често се чудя, защо още не са взети мерки в глобален мащтаб - изобщо да се забранят торбичките, които в природата се разграждат в рамките на 200-300 години.

Защото са огромен бизнес, е сега вече се правят стъпки даже и в България към забраняването им
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Ilijana » 25 Ное 2008, 16:48

_bioHAZArd_ написа:Защото са огромен бизнес, е сега вече се правят стъпки даже и в България към забраняването им

Направо съм заинтригувана - и какви са стъпките? Общи приказки по темата? :)

Понякога се изненадвам, защо една държава, която притежава уникални и още не напълно скапани природни дадености в Европа, не прави реални стъпки да ги съхрани? Европа - стар обитаван континент, всичко е отдавна е култивирано, много малко чиста природа е останало.

Парите, парите ... затова и химическото производство процъфтява и Черноморието заприличва на бетонен бункер. :(
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот _bioHAZArd_ » 25 Ное 2008, 17:14

_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Ilijana » 25 Ное 2008, 18:42

_bioHAZArd_, признавам. Стъпките наистина се правят.
Аватар
Ilijana
Експерт кариерист
Експерт кариерист

Мнениеот Skarlet » 25 Ное 2008, 20:10

Ами аз като се замисля не съм от най-примерните екопазители.

Основното, с което подпомагам за опазването на околната среда май е неизползването на найлонови торбички.
Пазрувам в Билла и Пикадили и ползвам техните рекламни платови торби, които са за многократна употреба.

Един ден, също така, бях решила да си изхвърлям болкука разделно :D Събирам аз цял ден в две отделни кофи - едната за хартия, другата за всичкия друг боклук. Отивам да си изхвърля сметта, но когато стигам до кофите - те препълнени с всякакви боклуци, независимо от предназначението им. :evil: Е, отказах се още в зародиш!

Иначе останалото, което правя е и въпрос на лична култура на всеки човек - не си изхвърлям боклука по улиците, не газя треви, цветя и т.н. :roll:

П.С. Преди време гледах документален филм за един малък град в Германия, който изцяло използва електричество добито, чрез преработване на боклука. Самите граждани от своя страна пък имаха по 6 кофи за боклук и хвърляха доста неща разделно(не само хартия и пластмаса). Интересен филм, Ще се опитам да намеря някакво инфо в Гугъл.
Аватар
Skarlet
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот _bioHAZArd_ » 25 Ное 2008, 21:40

Ilijana написа:_bioHAZArd_, признавам. Стъпките наистина се правят.

Да, малко мудно, но се действа. Предполагам екологичните проекти ще почнат скоро да трупат точки към предизборни кампании
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Мнениеот Luminosa » 25 Ное 2008, 23:11

Явно съм доста зле и назад, като ви чета. А, уж съм еколог по образование. :shock:
Никога не съм си хвърляла боклучетата по улицата, не газя тревата, а тези, които го правят - ги гледам лошо и като цяло от както се помня се опитвам да не замърсявам природата с действията си.
Дадохте ми доста добри и елементарни идеи, с които мога да помогна. :D
"Перлите се срещат само на такива места като този форум!" - Кака Мара
Аватар
Luminosa
Модератор
Модератор

Мнениеот _bioHAZArd_ » 26 Ное 2008, 09:07

Аз хич не мисля, че съм напред, просто се опитвам да направя нещата с една идея по-добри. Големите стъпки не зависят от нас, а от управниците. Но аз лично смятам, че ако половината хора полагат старание да пазят чисто и т.н. нещата ще се променят коренна. Тук можеш да прочетеш доста интересни неща по темата.
_bioHAZArd_
Баш кариериста
Баш кариериста

Назад към Релакс. Почини от работата!