Величието на капитализма

Място за релакс на кариеристи. Нама ограничения за темите. Всичко, което искате да обсъдите.

Величието на капитализма

Мнениеот apostol » 29 Сеп 2009, 04:56

ВЕЛИЧИЕТО НА КАПИТАЛИЗМАНие вече 20 години живеем в условията на КАПИТАЛИЗЪМ. Мнозина обаче май все още не могат да го проумеят. Точно затова ми се иска да ви запозная с част от едно есе на голямата американска писателка Айн Ранд…«Дали човекът е независим индивид, който притежава своята собствена личност, собствения си ум, своя живот, своя труд и продуктите от този труд – или е собственост на племето (държавата, обществото, колектива), което може да се възползва от него по какъвто начин поиска, да му диктува какви да бъдат неговите убеждения, да определя житейския му път, да контролира неговия труд и да изземва продуктите от този труд? Има ли човекът право да съществува заради самия себе си – или е роден в робство, като слуга, който непрекъснато трябва да откупува живота си, като служи на племето, но не може да го придобие свободно и напълно?

Това е първият въпрос, на който трябва да се отговори. Останалото са последици и практически приложения. Базисното е: свободен ли е човекът?

В историята на човечеството капитализмът е единствената система, която отговаря на този въпрос с “ДА”.

Капитализмът е социална система, основаваща се върху признаването на индивидуалните права, включително правата на собственост, в която цялата собственост е частно притежание.
Капитализмът признава и защитава основния метафизичен факт от природата на човека – връзката между неговото оцеляване и използването на разума.

В едно капиталистическо общество всички човешки взаимоотношения са доброволни. Хората са свободни да си сътрудничат или не, да търгуват един с друг или не според своите индивидуални преценки, убеждения и интереси. Те могат да търгуват един с друг само при условията на и посредством разума, т.е. посредством обсъждане, убеждаване и постигане на договорно съгласие, чрез доброволен избор от взаимна изгода.

Правото на съгласие с другите не е проблем в което и да е общество; правото на несъгласие е това, което е решаващо. Институцията на частната собственост е тази, която защитава и прилага правото на несъгласие – и така проправя пътя за най-ценния атрибут на човека (ценен персонално, социално и обективно): съзидателният ум.

Това е кардиналното различие между капитализма и колективизма.»

Подбрал:

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София


Мнениеот ivayllo » 29 Сеп 2009, 20:41

Общо взето,много шум за нищо . Всичко си е същото но с различна версия :)
Аватар
ivayllo
Баш кариериста
Баш кариериста
 
Мнения: 65
Регистриран на: 10 Авг 2009, 19:35

Мнениеот Lord_of_Strtegy » 23 Яну 2010, 19:23

Ще подкрепя ivayllo че системата е много повече потискаща и лишава от право на свобода. След Рим нищо ново !

трябва да се приспособяваме, да не живеем с илюзии и да познаваме капаните на ситемата, в която сме принудени да оцеляваме. Някой неща съм описал тук
[текста е изтрит от модератора, защото нарушава условията на форума]
Приложение на военните стратегии при вземане на пазарни решения.
Lord_of_Strtegy
Нов
Нов
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Дек 2009, 01:49
Местоположение: Sofia

Мнениеот apostol » 17 Фев 2010, 19:35

Този, който има възможности, намира начини! А неудачниците търсят оправдания. Най- вече ИЗВЪН себе си. Поне си трайте, та да не ставате за смях!
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София


Назад към Релакс. Почини от работата!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гостаcron