Вампири, таласъми...

Място за релакс на кариеристи. Нама ограничения за темите. Всичко, което искате да обсъдите.

Вампири, таласъми...

Мнениеот apostol » 16 Окт 2009, 06:33

БЕЗСМЪРТНИТЕ ДРЕВНИ ПОВЕРИЯВампирите и вампирските легенди играят важна роля в много култури по света. Тези кръвопийци са най-често срещани в преданията на Източна Европа. Едно от възможните обяснения за тези митовете е болестта порфирия, често срещана в „родината на вампирите” Трансилвания.

Порфирията е болест на кръвта, при която се губят жизнено важни функции на кръвните клетки. Това води до бързо увреждане на тъканите, което прави болните изключително бледи. То води и до уголемяване на зъбите, което е следствие от заболяване на венците.
Симптомите на порфирията се утежняват от излагане на слънце. Това кара жертвите на болестта да го избягват на всяка цена. Смята се също така, че някои случаи на порфирия се свързват и с неврологични увреждания, които по- късно се израждат в откровена лудост. С това заболяване се обяснява и пиенето на кръв, тъй като болните пият животинска кръв като лек срeщу анемията, характерна за порфирията.

Друго обяснение за легендата може да бъде болестта бяс, тъй като тя води до свръхчувствителност, необичайни часове за сън и увеличена сексуалност. Бясът се свързва и с желанието да хапеш други хора.

Тези две болести могат да обяснят източниците на легендите.
От най-ранни времена вампирите са присъствали във фолклора на различни култури. Така например Ахраку са кръвопиещи демони, за които научаваме от писмени източници на Шумерите. Древните китайци пък пишат за някакви „подскачащи трупове”, които изсмуквали живота на жертвите си. Дори древните египтяни имали история за богинята Сахмет, която била кръвопийца.

Най-известната версия на мита за вампирите е тази на славянската и румънската култури, които поради географската си близост почти съвпадат. И двете представят няколко причини за това човек да стане вампир: неестествена смърт, рождени дефекти или зачеване на особени дни.

От румънските легенди идва вярването, че ухапването от вампир превръща ухапания в кръвопиец. И славянските, и румънските митове поддържат вярването, че появяването на вампир носи смърт на добитъка и на семейството на вампира. За да убиеш вампир, според тези митове, трябва да го прободеш с кол в сърцето, да го обезглавиш или да го нарежеш на парчета. Славянските и румънски митове са в основата на повечето истории и виждания за вампирите.

Легендите за вампири играят голяма роля във фолклора на много региони по света. Те ще продължат да присъстват в културата ни чрез филми, книги и видео игри.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София


Назад към Релакс. Почини от работата!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 гостаcron