Страница 1 от 1

Хайде в затвора!

МнениеПубликувано: 16 Май 2007, 00:23
от mi_9
Любезните жители на Велико Търново ни канят на гости ... в местния затвор. :twisted: :twisted: :twisted:
Може и да се навия... :wink:


Затворници за една нощ
Туристите във В. Търново ще могат да усетят от близо емоцията на живота зад решетките, като най-любопитните ще имат възможност да облекат затворнически дрехи и да бъдат оковавани във вериги. Гостите на града ще усетят неудобството на твърдия нар и усещането да прекараш известно време затворен в карцер. Новата атракция предлагат в единствения у нас затвор музей.
Посетителите на музейния обект ще могат да се възползват напълно безплатно от услугата “Нощ на мъченията в затвора” и то само в петък от 21 до 24 часа. Снимките в затворническо облекло също ще са напълно безплатни.
Ученици от Хуманитарна гимназия и Професионална гимназия по строителство, облечени в костюми от епохата, ще посрещат гостите и ще ги развеждат по различните забележителности в музея. По този начин Регионалният исторически музей във Велико Търново ще се присъедини към европейската инициатива “Нощ в музея”. Тя е в рамките на международната седмица на музеите, която започва на 18 май.
Сградата е построена специално за затвор и функционира от 1854 г. до 1954 г. Задържаните са били настанявани там за по няколко дни, докато бъдат разпределени на друго място.
В търновския затвор три дена е лежал и Васил Левски, преди да бъде отведен в София. Единственият, който успял да избяга от търновския зандан, е Филип Тотю. Той лежал там два пъти ­ за клевета и убийство на турчин. Сред нечовешките мъчения, които прилагали в килиите били бой с волски жили, нахлузване на негасена вар и пепел върху главата на изтезавания, обгаряне с нажежени шишове, извиване на костите с клещи и др.

Публикувано е тук: http://www.karierist.com/news/2007/ob_219.htm

МнениеПубликувано: 16 Май 2007, 10:23
от Турист
Това е хубава идея.Ти само внимавай да не ти хареса и да се застоиш. :lol:

МнениеПубликувано: 16 Май 2007, 10:58
от mi_9
Турист написа:Това е хубава идея.Ти само внимавай да не ти хареса и да се застоиш. :lol:
:D :D

Сега като се замислям... :0000: Може би идеята ми не е толкова добра...

МнениеПубликувано: 17 Май 2007, 10:53
от Кака Мара
Идеята наистина е много добра!
Можем да я развием, например, да пускаме туристи в болниците, лудниците и други градски интересности. Хем хората ще се радват, хем общината ще печели. :la: