Писарят на Боговете

Място за релакс на кариеристи. Нама ограничения за темите. Всичко, което искате да обсъдите.

Писарят на Боговете

Мнениеот apostol » 20 Сеп 2010, 07:32

ТРИЖДИ ВЕЛИКИЯТ

Според преданията “писарят на боговете”, Хермес Трисмегистус, живял в древен Египет и бил съвременник на Авраам, а може би и негов ментор. Ред източници твърдят, че Тот (както някои наричат Хермес) е роден в древната Атлантида и то преди повече от тридесет и шест хиляди години.

Смята се, че египтяните обожествяват Хермес и го превръщат в един от своите Богове под името Тот. По- късно народът на древна Гърция също го приема за един от боговете си, наричайки го “Хермес, Богът на мъдростта”. Тот е отъждествяван и с римския бог Меркурий.

Всички основни и фундаментални концепции и учения, залегнали в езотеричните учения на всеки народ, могат да бъдат проследени обратно до Хермес. От земята на Ганг мнозина напреднали окултисти се отправяли към земята на Египет и отдавали почит на великия Майстор.

Първите съчинения по астрология, алхимия, магия и окултизъм се преписват на Хермес. Те образуват едно религиозно-философско течение, наречено по- късно херметизъм.
Клемент от Александрия останал с впечатлението, че египтяните имали 42 тайни писания за Хермес, запазили цялото учение на египетските жреци.
В някои от писанията на Едгар Кейси, Хермес или Тот се представя като инженер от потъналата Атлантида и построил, замислил или ръководил строежа на пирамидите в Египет. Казва се също, че Хермес Трисмегист е въплъщение на Христос.

В окултната традиция на Хермес Трисмегист се приписват няколко съпруги и повече от един син, който носел името му.

И до днес терминът “херметичен” се използва в смисъл на “таен”, “запечатан така, че нищо да не може да излезе” и т.н. Това се дължи на факта, че последователите на Хермес винаги спазвали принципа на секретност в своите учения.
Херметичното учение може да се срещне във всички страни, сред всички религии, но никога не се отъждествява с една отделна страна, нито с отделна религиозна секта. Причината за това се дължи на предупреждението на древните Майстори, които желаели Тайното учение да изроди във вяра.

Винаги обаче са живели посветени, които са пазели жив пламъка на Тайното учение. То е било предавано от учител на ученик, от посветен на жрец, от уста на ухо. Когато изобщо било записвано, значението му е било забулвано в термините на алхимията и астрологията, така че само онези, които притежавали ключа, са можели да го прочетат правилно.


СЕДЕМТЕ ПРИНЦИПА НА ХЕРМЕС


1. Принцип на духовността- “Цялото е Ум; светът е духовен.”

2. Принцип на съответствието - “Каквото горе, това и долу.”

3. Принцип на вибрацията - “Нищо не е в покой; всичко се движи; всичко вибрира.”

4. Принцип на противоположностите - “Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят.”

5. Принцип на ритъма - “Всичко тече навътре и навън; всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо; ритъмът на залюляването надясно е ритъмът на залюляването наляво; ритъмът се уравновесява.”

6. Принцип на причината и следствието - “Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответствие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона”.

7. Принцип на рода - “Родът е във всичко; всяко нещо притежава свой Мъжки и Женски принцип; Родът се проявява на всички нива”


АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
**********************

Апостол Апостолов

www.LudiPari.com
apostol
Експерт кариерист
Експерт кариерист
 
Мнения: 195
Регистриран на: 20 Дек 2007, 17:17
Местоположение: София


Назад към Релакс. Почини от работата!

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 гостаcron